www.profamilia.ro /meditatii.asp?reflectia=116
 
 MEDITA?II 

Reflec?ia saptamânii

Inapoi la cuprins

Rozarul
- 19 octombrie 2006 -

În cele cinsprezece promisiuni catre cei care recita rozarul încredintate Sf. Dominic, Sfânta Fecioara spune: "Veti obtine tot ceea ce veti cere de la mine prin recitarea rozarului" (11).1

Un exemplu concret al puterii rozarului este victoria crestinilor condusi de Don Juan de Austria asupra flotei turcesti în 7 octombrie 1571 la Lepanto. Sfânta Fecioara, invocata prin intermediul rozarului, nu a întârziat sa îsi onoreze promisiunea, iar astazi o comemoram în calendarul latin ca Regina a Rozarului în 7 octombrie.

Poate o soapta încornorata se face auzita: "Chiar tot?" Raspunsul ni-l da Isus: "Si toate cele pe care le veti cere în rugaciune crezând, le veti primi" (Mt 21, 22). Oare cu cât mai mult este adevarat acest îndemn, când o invocam ca mijlocitoare pe Maica Domnului? Cum ar putea Fiul sa-i refuze ceva Mamei Lui?

Nenumarate sunt convertirile datorate acestei rugaciuni care ne aduce în fata ochilor sufletesti viata lui Isus si a Mariei, o rugaciune care, împreunând "Tatal nostru" si "Bucura-te, Marie", comune catolicilor si ortodocsilor, ar putea deveni o punte de legatura între aceste biserici surori.

Cei implicati activ în lupta împotriva avortului relateaza ca cele mai puternice efecte în aceasta batalie cu moartea care decimeaza din plin si România, le-au avut când s-au rugat rozarul în fata clinicilor unde se faceau avorturi.

Am avut privilegiul de a vedea un rozar facut din... pâine în închisoare de catre bunicul meu. Atunci când ratia de pâine era de 150 g pe zi, sa-ti iei din acest putin pentru a-ti face un rozar, a carui descoperire la perchezitie îti putea aduce zile de izolare, "pâinea noastra cea de toate zilele" - pe care o tineai în mâna rugându-te - capata alte semnificatii.

Poate ne e greu sa dedicam în fiecare zi douazeci-douazeci si cinci de minute pentru a ne ruga un rozar întreg. Dar cinci minute pentru o decada sunt la îndemâna oricui. Iar beneficiile acestei rugaciuni în familie sunt nepretuite, asa cum amintea Fericita Maica Tereza de Calcutta: "Familia care se roaga împreuna, ramâne împreuna."

O alta promisiune extraordinara a Maicii noastre suna asa: "Voi elibera din purgator pe cei care au fost devotati rozarului" (9). Cum vom putea aprecia vreodata acest dar nepretuit?

În încheiere, cuvintele Sfântului Parinte Ioan Paul al II-lea în Scrisoarea Apostolica "Rosarium Virginis Mariae" (16 octombrie 2002): "Privesc spre voi toti, frati si surori de orice conditie sociala, spre voi, familii crestine, spre voi, bolnavi si batrâni, spre voi, tineri: luati din nou în mâini cu încredere rozariul, redescoperindu-l în lumina Scripturii, în armonie cu liturgia, în contextul vietii de zi cu zi."

[1] Pentru lista completa, vezi rosarycreations.com/rosarypromises.htm

Andrei Gotia

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?reflectia=116
Vă rugăm să respectați drepturile de autor