www.profamilia.ro /meditatii.asp?reflectia=1
 
 MEDITA?II 

Reflec?ia saptamânii

Inapoi la cuprins

Suflete de copil
- 23 octombrie 2003 -

În urma cu câteva saptamâni un coleg de-al meu celebra undeva o liturghie de început de an scolar. La ofertoriu a venit un grup de copii purtând fiecare câte ceva. Printre ei era si unul de la gradinita de vreo patru anisori. Purta în mâna o lumânare. Îi da parintelui lumânarea. Apoi, cu o naturalete coplesitoare si, fara sa se sfiasca, îl întreaba pe preot: "Dar pe tine cum te cheama?" Parintele a ramas parca fara cuvinte în fata unei asemenea banale si totusi curajoase si sincere întrebari. I-a spus simplu: "Pe mine ma cheama parintele Mihai." Dar a ramas marcat de întrebare. Parintele a venit acasa si ne-a povestit întâmplarea. Ascultându-l, parca toti l-am îndragit pe acest copilas, fara sa-l fi vazut vreodata, pentru naturaletea lui. Mai apoi am povestit si eu altora acest episod. Si înca cu mare placere am facut din acest copilas un erou. Oare de ce? Pentru ca în acest copilas domnea simplitatea, sinceritatea, coerenta si naturaletea, virtuti unanim apreciate. Lui nu i-a fost frica de nimic. Nici macar nu s-a gândit: "Oare ce-o sa zica lumea?" Prin gestul si întrebarea copilasului vedem parca afirmatia lui Isus: "De nu veti deveni ca pruncii, nu veti intra în împaratia cerurilor."

În aceasta luna eu sunt marcat de doua persoane, de doua sfinte care poarta acelasi nume: Sfânta Tereza a Pruncului Isus si Sfânta Tereza de Calcutta. Ambele au trait în aceeasi masura acest citat: "De nu veti deveni ca pruncii nu veti intra în împaratia cerurilor". Mai mult, sunt doua sfinte pe care si eu si orice crestin poate sa le imite foarte usor.

Eu stiu ca nu voi putea predica niciodata ca Sf. Ioan Gura de Aur, nu voi fi teolog ca Sf. Augustin sau Sf. Toma, nu voi reusi sa fiu martir ca Sf. Laurentiu sau ca Sf. Lucia, nu voi putea sa traiesc saracia ca Sf. Francisc, nu voi face minuni ca Sf. Anton, nu voi avea stigmate ca Sf. Gema Galgani, nu voi putea citi în suflete ca Sf. Padre Pio, nu voi fonda manastiri ca Sf. Tereza de Avila, dar voi putea trai simplitatea si daruirea acestor doua sfinte.

Amândoua aceste sfinte au ceva din sinceritatea acelui copilas, amândoua au trait pur si simplu evanghelia, dar într-un mod total si coerent. Nici una nu a realizat lucruri imposibile sau pe care noi nu le-am putea înfaptui, dar au excelat în a-i iubi pe ceilalti, lucruri la îndemâna oricui.

Amândoua aceste sfinte au excelat în sinceritate si coerenta, doua valori de care azi multi se tem. Sau sunt considerate anacronice si desuete pentru tipurile moderne. Auzim adesea expresii, care denota o frica de sinceritate si de coerenta, de genul acesta: "daca sunt sincer, ma iau altii de fraier", sau "nu se poate azi sa nu minti chiar deloc..." sau "evanghelia trebuie interpretata, nu luata chiar întocmai". Si totusi, toata lumea accepta si apreciaza persoanele sincere si coerente. Drept dovada, în lumea noastra de azi, putem vedea cât de mult sunt iubite si apreciate aceste doua sfinte. Vedem ca sunt apreciate nu numai de crestini, ci de orice om de buna credinta. Ne plac tuturor prietenii sinceri si suferim când ne simtim înselati în asteptari. Aplaudam la scena deschisa persoanele a caror viata e un discurs coerent, dar detestam toti prefacatoria si fariseismul la orice nivel.

Aceste doua sfinte prin simplitatea si coerenta lor parca vor sa ne spuna: "Ceea ce am facut noi, puteti face foarte usor si voi". Aceste doua modele exceptionale (care n-au realizat lucruri exceptionale) sunt ca un strigat în lumea noastra complicata si prea nesincera: "Vai voua fariseilor!... vai voua descurcaretilor!..." dar si "Fericiti cei curati cu inima!... De nu veti deveni ca pruncii nu veti intra în împaratia cerurilor!"

Vai, ce frumoase, coplesitoare pâna la lacrimi, sunt fiintele sincere si pline de simplitate: copilul cu lumânarea, Sfânta Tereza a Pruncului Isus, Sfânta Tereza de Calcutta!

pr. Iosif Dorcu

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?reflectia=1
Vă rugăm să respectați drepturile de autor