www.profamilia.ro /meditatii.asp?forja
 
 MEDITA?II 

Forja
Sf. Josemaria Escriva

achizitionare: 08.02.2002

16. Mediteaza adesea adevarul acesta: sunt catolic, sunt copil al Bisericii lui Cristos! El a facut sa ma nasc într-un camin care este al sau, fara nici un merit din partea mea. "Câte îti datorez, o, Doamne, Dumnezeul meu!"

24. Numerosi sunt cei care se întreaba, cu un aer îngâmfat: si eu de ce sa ma apuc sa intru în viata altora? Pentru ca în calitatea ta de crestin ai obligatia de a patrunde în viata celorlalti ca sa îi slujesti! Pentru ca El a intrat în viata ta si într-a mea!

37. Când iubim mult o persoana dorim sa stim tot ce este în legatura cu ea. O problema de meditat: simti tu nevoia de a-l cunoaste pe Cristos? Caci... într-atât îl iubesti.

60. În fiecare zi trebuie sa te simti obligat de a da o pilda de sfintenie. Da, de sfintenie! Ceea ce nu vrea câtusi de putin sa însemne sa faci ceva neobisnuit, ci numai sa lupti în viata ta launtrica si în împlinirea eroica, desavârsita a datoriei tale.

61. Sfintenia nu consta în a face lucruri mari. Ea este mai înainte de toate o lupta pentru ca, în domeniul supranatural, viata sa nu se stinga: pentru tine consta în a te mistui pâna la ultima fibra, slujind pe Dumnezeu în locul cel de pe urma... sau cel dintâi - acolo unde te va trimite El.

62. Domnul Cristos nu s-a multumit doar sa ne spuna ca ne iubeste: El ne-a si aratat-o prin faptele sale si prin întreaga sa viata. Dar tu?

65. Iata ce îti recomand pentru calea ta de crestin: rugaciune, penitenta, munca neobosita, întru îndeplinirea plina de dragoste a datoriei tale.

73. Aminteste-ti aceasta: rugaciunea nu consta în a face cuvântari frumoase, fraze grandioase, consolatoare... Uneori rugaciunea nu este decât o simpla privire înaltata spre Domnul Cristos sau spre Maica Sa; alteori oferirea faptelor bune, roade ale fidelitatii tale...

80. Dupa cum un copilas are nevoie sa-si simta parintii alaturi, când se trezeste si când se culca, daca esti un bun fiu al lui Dumnezeu, catre El îti vei îndrepta primul si ultimul gând de fiecare zi.

85. Cultiva în suflete eroismul de a savârsi cât mai perfect lucrurile marunte de fiecare zi: ca si cum mântuirea lumii ar depinde de fiecare din aceste actiuni.

93. Obisnuieste-te sa le multumesti dinainte Îngerilor pazitori... spre a-i obliga mai mult sa îti fie de ajutor.

113. Ca sa fii sfânt nu astepta sa ajungi batrân: ce eroare ai comite! Începe-ti truda înca de pe acum, cu seriozitate si elan, în îndatoririle tale actuale, în munca ta, în viata ta de toate zilele...

129. Sa nu îti fie frica niciodata sa spui adevarul, dar nu uita ca uneori este mai bine sa taci din iubire pentru aproapele. Si sa nu taci niciodata din neglijenta, din usurinta sau din lasitate.

136. Gândeste-te în fiecare zi la foarte greaua povara care apasa pe umerii Papei si a Episcopilor, pentru a-i iubi cu reala afectiune si pentru a-i ajuta prin rugaciunea ta.

152. Îti recomand un exercitiu de umilinta foarte interesant: fa astfel încât conversatia ta sa nu se învârta în jurul persoanei tale.

173. Gândeste-te adesea în mintea si în sufletul tau: Doamne, de câte ori am cazut, tu m-ai ridicat! Si de câte ori dupa ce m-ai iertat, m-ai strâns lânga inima ta! Gândeste-te adesea... si nu te mai desparti vreodata de El.

Afla mai multe despre Sf. Josemaria Escriva si despre creatia sa - prelatura Opus Dei 181. Nu te înspaimânta si nu te descuraja când îti vei descoperi erorile... si ce erori! Lupta ca sa le înlaturi. Si câta vreme vei lupta sa fii convins ca este bine pentru tine sa simti aceste slabiciuni: altfel n-ai decât un orgolios... si orgoliul îndeparteaza de Dumnezeu.

201. În viata crestinului, totul trebuie sa fie pentru Dumnezeu: pâna si slabiciunile personale, acele slabiciuni pe care Domnul le întelege si le iarta, daca ni le îndreptam.

232. Fiule, prin propriile tale puteri nu poti face nimic pe plan supranatural; dar daca te faci instrumentul lui Dumnezeu, vei putea totul, caci, în bunatatea sa, El vrea sa utilizeze instrumente neajutorate ca tine, ca mine.

255. Nu te astepta ca oamenii sa te aplaude pentru apostolatul tau. Mai mult înca! Nu te astepta la întelegerea celorlalte persoane sau institutii care de asemenea slujesc pe Cristos. Nu cauta decât gloria lui Dumnezeu. Si daca îi iubesti pe toti, nu-ti face griji ca altii nu te înteleg.

308. Crezi ca poti fi recunoscator pentru un serviciu facut în sila? Desigur nu! Si ajungi chiar la concluzia: mai bine nu l-ar fi facut. Crezi deci ca ai putea sa îl servesti pe Dumnezeu cu raceala? Nu! Trebuie sa îl servesti cu bucurie, cu toate slabiciunile tale, de care, cu ajutorul divin, te vei lepada.

322. Vrei sa înveti ceva de la Cristos si sa iei ca exemplu viata sa? Deschide Sfânta Evanghelie, asculta dialogul lui Dumnezeu cu oamenii... cu tine.

325. Daca Dumnezeu îti da sa împlinesti o datorie, El îti va da si puterea sa o împlinesti.

362. Dumnezeu nu te smulge din mediul tau; El nu te face nici sa parasesti lumea sau starea ta de viata; nici sa renunti la ambitiile tale nobile sau la munca ta profesionala... Dimpotriva, tocmai acolo El vrea sa te sfintesti!

384. Într-adins o tot repet: viata spirituala este începere si reîncepere continua. A reîncepe? Da! De fiecare data când faci un act de cainta - si ar trebui sa facem multe în fiecare zi - tu reîncepi pentru ca îi oferi lui Dumnezeu o iubire noua.

385. Nu putem sa ne multumim cu ce facem pentru slujirea lui Dumnezeu, dupa cum un artist nu se considera satisfacut de tabloul sau statuia care iese din mâinile sale. Toti îi spun ca este o minune. Dar el îsi zice: "nu, nu este adevarat; as vrea sa fac mai bine".

435. Am înteles întotdeauna rugaciunea crestinului ca pe o convorbire plina de iubire cu Isus, o convorbire care nu trebuie sa se întrerupa, nici chiar în momentele în care sunem fiziceste departe de tabernacol.

439. Rugaciunea este cea mai puternica arma a crestinului. Rugaciunea este cea care ne face eficienti, ne face fericiti, rugaciunea ne da toata forta necesara pentru a duce la îndeplinire cele ce ne sunt cerute de Dumnezeu. Da, toata viata ta poate si trebuie sa fie o rugaciune!

440. Sfintenia personala nu este o abstractie, ci o realitate, divina si umana totodata, care se manifesta prin actele de iubire din zi cu zi.

450. Ai nevoie de viata interioara si de formatie doctrinala: Fii exigent cu tine însuti! Tu, care esti crestin, tu trebuie sa fi sarea pamântului si lumina lumii, pentru ca ai obligatia de a da un exemplu.

452. Datoria ta: sa îl imiti pe Isus Cristos si sa îl faci cunoscut prin purtarea ta. Sa nu uiti ca El a luat firea noastra pentru a-i aduce pe toti oamenii la viata divina si, astfel, unindu-ne cu El, sa putem trai, în viata noastra individuala si sociala, poruncile Cerului.

522. Chiar în zilele în care ni se pare ca ne pierdem timpul exista în prozaismul miilor de lucruri obisnuite destule înca pentru a te simti pe Cruce: o Cruce fara spectacol.

550. Chiar daca ne doare sa o recunoastem - si îl rog pe Dumnezeu sa mareasca în noi aceasta durere -, eu si tu, nu suntem straini de moartea lui Cristos, caci pacatele oamenilor au fost loviturile de ciocan care l-au pironit pe lemnul Crucii.

559. A iubi sufletele din dragoste fata de Dumnezeu, iata ce ne face sa iubim pe toata lumea, sa întelegem, sa scuzam, sa iertam... Iubirea noastra trebuie sa fie în stare sa accepte multimea lipsurilor si slabiciunilor umane. Trebuie sa simtim o minunata caritate "vertitatem facientes in caritate", sa aparam adevarul fara sa ranim.

562. Predicând ca trebuie sa devenim asemenea unui covor moale pe care ceilalti vor calca, nu pretind sa fac o fraza frumoasa: nu, aceasta trebuie sa devina o realitate! Este greu, dupa cum a fi sfânt este dificil, dar si accesibil tuturor.

566. Practicarea îndreptarii fratesti - care îsi are radacina în Evanghelie - este o manifestare de încredere si afectiune supranaturala. Fii deci recunoscatoare când o vei primi si practic-o si tu fata de cei care te înconjoara.

570. Cum sa te comporti? Ca un jar aprins, care aduce foc acolo unde se afla, sau care tinde cel putin sa ridice nivelul spiritual al celor care îl înconjoara, chemându-i la o viata crestineasca mai intensa.

578. În mintea multor oameni, sfântul nu este "comod". Dar aceasta nu presupune ca el trebuie sa fie insuportabil. Într-adevar, zelul sau nu trebuie sa fie niciodata amar, corectarea facuta de el nu trebuie sa fie jignitoare. Exemplul lui nu trebuie simtit niciodata ca un fel de palma morala, care loveste, cu aroganta, obrazul aproapelui.

594. Isuse: ce este al meu este al Tau, fiindca ce este al Tau este al meu si eu îl abandonez în Tine.

605. Nu stii daca ai progresat, si nici cât... La ce ti-ar servi un astfel de calcul? Important este sa perseverezi, sa îti simti inima arzând, sa vezi lumina mai multa si orizonturi mai vaste...

625. Când femeile au ajuns la Sfântul Mormânt, au vazut ca piatra era data la o parte. Este ceea ce se întâmpla întotdeauna când ne hotarâm sa ne facem datoria: dificultatile sunt cu usurinta depasite.

633. Fidelitatea fata de Suveranul Pontif implica o obligatie clara si determinata: a cunoaste gândirea Papei asa cum apare în enciclice sau în alte documente si a face tot ce sta în puterea noastra pentru ca toti catolicii sa asculte de magisterul Sfântului Parinte si sa îsi potriveasca modul lor de traire dupa aceste învataturi.

634. În toate zilele cer Domnului din toata inima sa ne acorde darul limbilor. Un dar al limbilor ce nu consta în cunoasterea mai multor limbi, ci în faptul de a sti sa te adaptezi celor care te asculta.

654. Când va veni încercarea... si de asemenea când vei cunoaste biruinta, spune odata cu mine: Doamne, nu ma lasa, nu ma parasi! Ajuta-ma ca pe un copil lipsit de experienta. Du-ma mereu de mâna!

678. Învatatura Sfântului Paul ne învata ca trebuie sa reînnoim lumea în spiritul lui Isus Cristos, ca trebuie sa îl asezam pe Domnul în vârful si în centrul tuturor lucrurilor. Esti convins ca faci cu adevarat aceasta în munca ta profesionala, în raspunderea ce ti s-a încredintat?

680. Fie ca toate fapturile si fiecare dintre ele, precum si toate evenimentele acestei vieti, fara nici o exceptie, sa fie tot atâtea trepte care sa te duca la Dumnezeu, sa te ajute sa îl cunosti si sa îl iubesti, sa îi aduci multumiri si sa faci astfel încât oamenii sa îl cunoasca si sa îl iubeasca.

684. Ca este sau nu este importanta dintr-un punct de vedere uman, orice activitate trebuie sa devina pentru tine un mijloc de a sluji pe Domnul si pe oameni: în aceasta consta si în aceasta se masoara adevarata ei dimensiune.

698. Daca vrem cu adevarat sa ne sfintim munca, trebuie sa îndeplinim neaparat aceasta prima conditie: sa muncim si sa muncim bine, cu seriozitate, atât din punct de vedere uman, cât si supranatural.

709. Înfrunta problemele acestei lumi cu spirit supranatural si ramânând în acord cu principiile morale care nici nu ameninta, nici nu distrug personalitatea, ci o canalizeaza. Vei imprima astfel conduitei tale o forta vitala atragatoare iar mersul tau pe calea cea dreapta va fi mai sigur.

745. De-a lungul întregii zile trebuie sa întretii cu Domnul o conversatie continua care sa se alimenteze din însesi circumstantele vietii tale profesionale. Du-te cu gândul la Tabernacol... si ofera-i Domnului munca pe care tocmai o îndeplinesti.

752. Secretul mare al sfinteniei se rezuma la o tot mai mare asemanare cu El, care este singurul si cel mai bun Model.

784. A practica mari mortificari în unele zile, pentru a le abandona în alte zile, nu acesta este spiritul de penitenta. Spiritul de penitenta presupune sa stim sa ne învingem zilnic, oferind lucruri - mari sau mici - din iubire, si în mod nespectaculos.

794. Te-a ranit dispretul aceluia! ... Aceasta înseamna ca uiti prea cu usurinta cui apartii.

798. Binele nu se poate face nici chiar printre sufletele bune, fara a primi sfânta Cruce a bârfelilor.

827. Închisoarea iubirii! Astfel îmi place sa numesc Tabernacolul! De douazeci de secole. El este acolo... închis de bunavoie, pentru mine si pentru toti.

832. Atunci când îl vei primi, spune: Doamne, sper în Tine, Te ador, Te iubesc; fa sa creasca în mine credinta. Fii un reazem pentru slabiciunile mele, Tu care ai vrut sa ramâi în Euharistie, fara aparare, pentru a aduce vindecarea slabiciunilor tuturora.

841. Este absolut necesar ca noi sa raspândim lumina doctrinei lui Cristos. Îmbogateste-ti pregatirea, hraneste-te spiritual cu idei limpezi, cu plenitudinea mesajului crestin, ca sa poti comunica si altora toate acestea. Nu astepta iluminari de la Dumnezeu, caci El nu are nici un motiv sa ti le trimita câta vreme tu ai la dispozitie mijloace umane foarte concrete: studiul, munca.

852. De când Mântuitorul a întemeiat Biserica, ea a suferit mereu persecutii. Altadata persecutiile se faceau pe fata, astazi ele se fac în mod mai disimulat. Dar în prezent, ca si în trecut, Biserica este mereu combatuta. De aici datoria imperioasa pentru noi de a trai, zi de zi, ca niste catolici cu raspundere!

856. Sfintenia - adevarata sfintenie - se revarsa din vasul sau pentru a umple alte inimi, alte suflete. Noi, copiii lui Dumnezeu, ne sfintim sfintind pe altii. Se raspândeste în jurul tau viata crestina? Gândeste-te la aceasta în fiecare zi.

858. Primul pas de facut pentru ca si alte persoane sa se apropie de caile lui Cristos este ca ele sa observe la tine fericirea, bucuria, siguranta în drumul tau catre Dumnezeu.

860. Domnul nostru Isus Cristos este acela care o doreste: sa îl urmam îndeaproape. Nu exista alta cale. Aceasta este lucrarea Sfântului Duh în fiecare suflet si în al tau. Si trebuie sa fii supus ca sa nu pui obstacole lui Dumnezeu.

873. Biserica, sufletele - cele de pe toate continentele, din toate timpurile, actuale si viitoare - asteapta mult de la tine... Dar trebuie sa ai bine în minte si în inima ca nu vei aduce rod daca nu vei fi sfânt! Sau mai bine spus: daca nu lupti sa devii sfânt.

875. Doamne, ajuta-ma sa fiu fidel si supus "sicut lutum in manu figuli" - precum argila în mâna olarului! Si astfel nu voi trai eu, ci Tu vei trai si vei lucra în mine, o, Iubirea mea.

878. Când a murit pe Cruce, Isus avea treizeci si trei de ani. Tineretea nu ne poate servi drept scuza!

911. Sa ceri mereu ajutorul Preasfintei Fecioare, Maica lui Dumnezeu si Maica omenirii: prin blândetea ei de Mama, ea va atrage iubirea lui Dumnezeu asupra sufletelor pe care le vizitezi, pentru ca ele sa se decida - în munca lor obisnuita, în profesiunea lor - sa fie marturisitori ai lui Isus Cristos.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?forja
Vă rugăm să respectați drepturile de autor