www.profamilia.ro /meditatii.asp?caleacrucii=6
 
 MEDITA?II 

Medita?ii la Calea Crucii
achizitionare: 26.03.2004

Inapoi la cuprins Statiuna a VI-a

Veronica sterge fata lui Isus cu o marama

Cine este aceasta femeie curajoasa care ignora autoritatea soldatilor romani si ostilitatea acuzatorilor lui Isus? Cine este aceasta femeie care îi ofera condamnatului o mângâiere în suferinta sa? Cine este aceasta femeie care, iata, sterge fata lui Isus cu marama ei? ... Un gest simplu. Fata lui Isus este plina de sudoare datorata efortului, durerii si caldurii toride de la acel ceas al zilei. Sudorii i se adauga sângele care îi curge din ranile provocate de spinii coroanei pe care o poarta, ca si din loviturile primite de la calai. Si peste toate este praful ridicat de multimea ce îi însoteste pe condamnati spre locul supliciului. ... Fiecare dintre noi am simtit indispozitia provocata de colbul amestecat cu sudoare pe fata. Singura noastra dorinta, în astfel de momente, este sa ne spalam pe fata sau macar sa ne stergem fata cu ceva. ... Isus nu putea sa faca nimic iar indispozitia devenise, cu siguranta, o alta durere ... naucitoare durere. ...

Cine este aceasta femeie? Veronica! Adevarata icoana! Acesta este întelesul numelui ei. Cea care corespunde chipului dupa care a fost creata, chipul lui Dumnezeu. O fiinta umana care, în ciuda dificultatilor, nu renunta la ceea ce este mai nobil din fiinta creata: asemanarea cu Creatorul. Iubire, milostivire, curaj, tenacitate, putere, disponibilitate, imaginatie... iata câteva dintre calitatile pe care aceasta fiinta umana le demonstreaza în acest gest simplu. Calitati fara de care asemanarea cu modelul principial ar fi doar originara, dar nu actuala; ar fi doar o amintire si nu realitatea imediata. Aceasta femeie, adevarata icoana a lui Dumnezeu, se prezinta pe drumul patimirii lui Isus ca un reprezentant al oamenilor necontaminati de rautate sau de indiferenta. Exista si astfel de oameni! Oameni care sunt dispusi sa renunte la comoditatea neimplicarii si sa faca un pas spre aproapele care, de cele mai multe ori, este în suferinta ca si Isus pe drumul crucii.

Adevarata icoana! Adevarata icoana a lui Dumnezeu în lume! Creatorul, în opera sa de origine a omului, actioneaza motivat de iubire, chiar daca, în atotstiinta sa, nu îi este strain actul de neascultare al creaturii pe care o înzestreaza cu libertate, omul. Adevarata icoana a Creatorului este fiinta umana care actioneaza ca si Creatorul; nu se complace în autosuficienta sa si nu evita sa dea un raspuns în fata realitatii suferintei provocate de neacceptarea iubirii. Adevarata icoana a lui Dumnezeu este omul care actioneaza ca Mântuitorul, luând asupra sa pacatul neascultarii celorlalti.

Am auzit cu totii de specialistii care reconditioneaza picturi, icoane. Cu multa migala si atentie, acesti artisti readuc icoana la conditiile originare. Aceasta înseamna ore, zile sau poate si mai mult timp de munca, folosind tehnologii de identificare a calitatilor originalului fie din interior fie prin comparatie cu alte icoane ale aceluiasi artist din aceeasi perioada de creatie.

Ce putem spune despre icoana care suntem noi? Cât de opaca a devenit imaginea? Nu cumva avem si noi nevoie de o reconditionare? În cazul nostru chiar autorul este gata sa redea luminozitatea si claritatea originara operei sale. Creatorul însusi, prin opera de mântuire, ofera tuturor o buna spalare în apa botezului, apa si sângele revarsate din coasta lui Isus pe cruce. Apoi, prin celelalte sacramente, icoana nu numai ca este considerata la adevarata sa valoare, dar este îmbunatatita, conferindu-i-se un spirit nou, cel al imaginii întiparite pe marama Veronicai. Spiritul de jertfa reprezentat de sângele, sudoarea si colbul pe care Isus ni le-a lasat în acea imagine.

Însa reconditionarea nu este totul. Spre deosebire de icoanele de lemn sau pânza care asteapta sa fie admirate pentru ca apoi sa actioneze în sufletul privitorului, Veronica, adevarata icoana, merge ea în întâmpinarea privitorului, adesea înlacrimat si neputincios, ducând în inima acestuia, prin gesturi simple de iubire, raza de lumina care aduce culoare vietii. Este miracolul iubirii cel care scoate "din întuneric si din umbra mortii" pe cel predestinat la mântuire. Iubirea înseamna delicatete, grija, daruire... dar nu fara angajare, devotament, fermitate si curaj. Veronica ne este modelul confirmat de Isus pe drumul suferintei sale finale. Chipul lui Isus pe marama acestei femei este mai mult decât echivalentul pecetei sau stampilei, pentru ca este oferit cu propriul sânge.

Cine este aceasta fiinta umana curajoasa care ignora autoritatea conducatorilor nedrepti si ostilitatea prigonitorilor lui Isus? Cine este aceasta fiinta umana care îi ofera condamnatului o mângâiere în suferinta sa? Cine este aceasta fiinta umana care, iata, sterge fata lui Isus cu marama ei?

Esti chiar tu!

pr. Francisc Ungureanu, Bucuresti

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?caleacrucii=6
Vă rugăm să respectați drepturile de autor