www.profamilia.ro /meditatii.asp?caleacrucii=2005statiunea13
 
 MEDITA?II 

Medita?ii la Calea Crucii
achizitionare: 26.03.2004

Inapoi la cuprins STATIUNEA A TREISPREZECEA
Isus este dat jos de pe cruce


V/. Adoramus te, Christe, et benedicimus tibi.
R/. Quia per sanctam crucem tuam redemisti mundum.

Din evanghelia dupa Matei 27, 54-55
Iar sutasul si cei ce împreuna cu el pazeau pe Isus, vazând cutremurul si cele întâmplate, s-au înfricosat foarte, zicând: Cu adevarat, Fiul lui Dumnezeu era Acesta! Si erau acolo multe femei, privind de departe, care urmasera din Galileea pe Isus, slujindu-I.


MEDITATIE
Isus a murit, inima sa este strapunsa de lancea soldatului roman si din ea iese sânge si apa: tainica imagine a fluviului sacramentelor, al botezului si al euharistiei, din care, prin inima strapunsa a Domnului, renaste, tot mereu, Biserica. Lui nu-i sunt zdrobite picioarele, ca celorlalti doi rastigniti; în acest fel el se arata ca adevaratul miel pascal, caruia nu trebuie sa-i fie zdrobit nici un os (cfr. Ez 12, 46). Iar acum, când totul a fost suportat, se vede ca el, în ciuda oricarei tulburari a inimii, în ciuda puterii urii si a rautatii, nu a ramas singur. Cei credinciosi lui sunt prezenti. Sub cruce era Maria, mama lui, sora mamei lui, Maria, Maria din Magdala si discipolul pe care el îl iubea. Dar soseste si un om bogat, Iosif din Arimatea: bogatul gaseste modalitatea de a trece prin urechile acului, pentru ca Dumnezeu îi da harul. Îl înmormânteaza pe Isus în mormântul sau înca neatins, într-o gradina: acolo unde este înmormântat Isus cimitirul se transforma într-o gradina, în gradina din care fusese izgonit Adam atunci când s-a desprins de plinatatea vietii, de Creatorul sau. Mormântul din gradina ne da de stire ca împaratia raului e pe sfârsite. Si soseste si un membru al Sinedriului, Nicodim, caruia Isus îi anuntase misterul renasterii din apa si din Duh. Pâna si în Sinedriu, care decisese moartea sa, este cineva care crede, care-l cunoaste si-l recunoaste pe Isus dupa moartea sa. Deasupra ceasului marelui doliu, al marii întunecimi si a disperarii, se afla în mod misterios lumina sperantei. Dumnezeu ascuns ramâne oricum Dumnezeu viu si aproape. Domnul mort ramâne oricum Domnul si Mântuitorul nostru, chiar si în noaptea mortii. Începe sa se formeze Biserica lui Isus Cristos, noua sa familie.

RUGACIUNE
Doamne, ai coborât în întunericul mortii. Dar trupul tau ajunge pe mâini bune si înfasurat într-un giulgiu curat (Mt 27, 59). Credinta nu a murit cu totul, soarele nu a apus cu totul. De câte ori oare nu pare ca dormi. Cât de usor ne îndepartam noi oamenii si ne spunem: Dumnezeu a murit. Fa ca în ceasul întunericului sa recunoastem ca tu oricum esti acolo prezent. Nu ne lasa singuri atunci când suntem gata sa ne pierdem curajul. Ajuta-ne sa nu te lasam singur. Da-ne o fidelitate care sa reziste în ratacire si o iubire care sa te primeasca în momentul când ai cel mai mult nevoie de noi, asemenea mamei tale, care te-a strâns din nou la sânul ei. Ajuta-ne, ajuta-i pe saraci si pe bogati, pe cei simpli si pe cei învatati, sa vada prin temerile si prejudecatile lor, si sa-ti oferim capacitatea noastra, inima noastra, timpul nostru, pregatind astfel gradina în care poate avea loc învierea.

Toti:
Pater noster, qui es in caelis:
sanctificetur nomen tuum;
adveniat regnum tuum;
fiat voluntas tua, sicut in caelo, et in terra.
Panem nostrum cotidianum da nobis hodie;
et dimitte nobis debita nostra,
sicut et nos dimittimus debitoribus nostris;
et ne nos inducas in tentationem;
sed libera nos a malo.

Vidit suum dulcem Natum
morientem, desolatum,
cum emisit spiritum.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?caleacrucii=2005statiunea13
Vă rugăm să respectați drepturile de autor