www.profamilia.ro /meditatii.asp?caleacrucii=2005statiunea11
 
 MEDITA?II 

Medita?ii la Calea Crucii
achizitionare: 26.03.2004

Inapoi la cuprins STATIUNEA A UNSPREZECEA
Isus este pironit pe cruce


V/. Adoramus te, Christe, et benedicimus tibi.
R/. Quia per sanctam crucem tuam redemisti mundum.

Din evanghelia dupa Matei 27, 37-42
Deasupra capului au pus vina Lui scrisa: Acesta este Isus, regele iudeilor. Atunci au fost rastigniti împreuna cu El doi tâlhari, unul de-a dreapta si altul de-a stânga. Iar trecatorii Îl huleau, clatinându-si capetele, si zicând: Tu, Cel ce darâmi templul si în trei zile îl zidesti, mântuieste-Te pe Tine Însuti! Daca esti Fiul lui Dumnezeu, coboara-Te de pe cruce! Asemenea si arhiereii, batându-si joc de El, cu carturarii si cu batrânii, ziceau: Pe altii i-a mântuit, iar pe Sine nu poate sa Se mântuiasca! Daca este regele lui Israel, sa Se coboare acum de pe cruce, si vom crede în El.

MEDITATIE
Isus este pironit pe cruce. Giulgiul din Torino ne permite sa ne facem o idee incredibil de cruda despre aceasta procedura. Isus nu bea din bautura anestezica ce-i este oferita: ia în mod constient asupra sa toata durerea rastignirii. Tot trupul lui este chinuit; cuvintele Psalmului s-au împlinit: "Iar eu sunt vierme si nu om, ocara oamenilor si defaimarea poporului" (Ps 22,7). "Unul înaintea caruia sa-ti acoperi fata; dispretuit si nebagat în seama. Dar El a luat asupra-Si durerile noastre si cu suferintele noastre S-a împovarat" (Is 53, 3s). Sa ne oprim în fata acestei imagini de durere, în fata Fiului lui Dumnezeu suferind. Sa-l privim în momentele de mândrie si de fericire, ca sa învatam sa respectam limitele si sa vedem superficialitatea tuturor bunurilor pur materiale. Sa-l privim în momentele de dizgratie si de teama, pentru a recunoaste ca tocmai astfel suntem aproape de Dumnezeu. Sa cautam sa recunoastem chipul lui în aceia pe care am tinde sa-i dispretuim. În fata Domnului condamnat, care nu a vrut sa-si foloseasca puterea pentru a coborî de pe cruce, ci mai degraba a suportat suferinta crucii pâna la capat, mai poate aparea si un alt gând. Ignatiu din Antiohia, aflat si el în lanturi din pricina credintei fata de Domnul, i-a elogiat pe crestinii din Smirna pentru credinta lor de nezdruncinat: spune ca erau, ca sa zicem asa, pironiti cu trupul si sângele pe crucea Domnului Isus Cristos (1,1). Sa ne lasam pironiti pe el, fara sa cedam vreunei tentatii de a ne dezlipi de el si fara a ceda batjocurilor care ar vrea sa ne împinga sa facem acest lucru.

RUGACIUNE
Doamne Isuse Cristoase, te-ai lasat pironit pe cruce, acceptând teribila cruzime a acestei dureri, distrugerea trupului tau si a demnitatii tale. Te-ai lasat pironit, ai suferit fara sa fugi si fara sa faci compromisuri. Ajuta-ne sa nu fugim din fata a ceea ce suntem chemati sa împlinim. Ajuta-ne sa ne lasam legati strâns de tine. Ajuta-ne sa demascam acea falsa libertate care vrea sa ne îndeparteze de tine. Ajuta-ne sa acceptam libertatea ta "legata" si sa aflam în strânsa legatura cu tine adevarata libertate.

Toti:
Pater noster, qui es in caelis:
sanctificetur nomen tuum;
adveniat regnum tuum;
fiat voluntas tua, sicut in caelo, et in terra.
Panem nostrum cotidianum da nobis hodie;
et dimitte nobis debita nostra,
sicut et nos dimittimus debitoribus nostris;
et ne nos inducas in tentationem;
sed libera nos a malo.

Sancta mater, istud agas,
Crucifixi fige plagas
cordi meo valide

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?caleacrucii=2005statiunea11
Vă rugăm să respectați drepturile de autor