www.profamilia.ro /meditatii.asp?caleacrucii=2005statiunea10
 
 MEDITA?II 

Medita?ii la Calea Crucii
achizitionare: 26.03.2004

Inapoi la cuprins STATIUNEA A ZECEA
Isus este despuiat de haine


V/. Adoramus te, Christe, et benedicimus tibi.
R/. Quia per sanctam crucem tuam redemisti mundum.

Din evanghelia dupa Matei 27, 33-36
Venind la locul numit Golgota, care înseamna: Locul Capatânii, i-au dat sa bea vin amestecat cu fiere; si, gustând, nu a voit sa bea. Iar dupa ce L-au rastignit, au împartit hainele Lui, aruncând sorti, ca sa se împlineasca ceea ce s-a zis de proorocul: "Împartit-au hainele Mele între ei, iar pentru camasa Mea au aruncat sorti". Si ostasii, sezând, Îl pazeau acolo.

MEDITATIE
Isus este despuiat de hainele sale. Haina îi confera omului pozitia sa sociala; îi confera un loc în societate, îl face sa se simta cineva. Fiind despuiat de haine în public înseamna ca Isus nu mai e nimeni, nu mai e decât un marginalizat, unul dispretuit de toti. Momentul despuierii ne aminteste si izgonirea din paradis: omului, care acum se afla acolo gol si în vazul tuturor, dezgolit, si se rusineaza, îi lipseste splendoarea lui Dumnezeu. În acest fel, Isus asuma înca o data situatia omului cazut. Isus despuiat ne aminteste ca toti am pierdut "primul vesmânt", adica splendoarea lui Dumnezeu. Sub cruce soldatii trag la sorti pentru a-si împarti putina sa avere, hainele sale. Evanghelistii relateaza acest lucru cu cuvintele Psalmului 22,19 si ne spun astfel ceea ce Isus le va spune discipolilor de la Emaus: totul s-a întâmplat "conform Scripturilor". Aici nimic nu e o pura coincidenta, tot ceea ce se întâmpla este cuprins în Cuvântul lui Dumnezeu si sustinut de planul sau divin. Domnul experimenteaza toate stadiile si gradele pierzarii oamenilor, si fiecare dintre aceste grade este, în toata amaraciunea sa, un pas spre mântuire: în acest fel el readuce acasa oaia ratacita. Sa ne amintim si ca Ioan spune ca obiectul tragerii la sorti era camasa lui Isus, "camasa fara cusatura, de sus tesuta în întregime" (In 19, 23). Am putea considera aceste cuvinte o aluzie la vesmântul marelui preot, care era "tesut dintr-un singur fir", fara cusaturi (Fl J a III 161). Rastignitul, el este de fapt marele preot.

RUGACIUNE
Doamne Isuse, ai fost despuiat de hainele tale, expus dezonorarii, expulzat din societate. Te-ai împovarat cu dezonoarea lui Adam, reabilitându-l. Te-ai împovarat cu suferintele si nevoile celor saraci, ale acelora care sunt expulzati din lume. Dar tocmai în acest fel împlinesti cuvintele profetilor. În acest fel dai semnificatie la ceea ce pare a fi lipsit de semnificatie. În acest fel ne faci sa recunoastem ca Tatal tau tine în mâinile sale pe tine, pe noi si lumea. Da-ne un respect profund fata de om în toate fazele existentei sale si în toate situatiile în care îl întâlnim. Da-ne vesmântul luminii harului tau.

Toti:
Pater noster, qui es in caelis:
sanctificetur nomen tuum;
adveniat regnum tuum;
fiat voluntas tua, sicut in caelo, et in terra.
Panem nostrum cotidianum da nobis hodie;
et dimitte nobis debita nostra,
sicut et nos dimittimus debitoribus nostris;
et ne nos inducas in tentationem;
sed libera nos a malo.

Fac ut ardeat cor meum
in amando Christum Deum,
ut sibi complaceam.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?caleacrucii=2005statiunea10
Vă rugăm să respectați drepturile de autor