www.profamilia.ro /meditatii.asp?caleacrucii=2005statiunea08
 
 MEDITA?II 

Medita?ii la Calea Crucii
achizitionare: 26.03.2004

Inapoi la cuprins STATIUNEA A OPTA
Isus întâlneste femeile din Ierusalim care plâng


V/. Adoramus te, Christe, et benedicimus tibi.
R/. Quia per sanctam crucem tuam redemisti mundum.

Din evanghelia dupa Luca 23, 28-31
Isus le-a zis: Fiice ale Ierusalimului, nu Ma plângeti pe Mine, ci pe voi plângeti-va si pe copiii vostri. Caci iata, vin zile în care vor zice: Fericite sunt cele sterpe si pântecele care n-au nascut si sânii care n-au alaptat! Atunci vor începe sa spuna muntilor: Cadeti peste noi; si dealurilor: Acoperiti-ne. Caci daca fac acestea cu lemnul verde, cu cel uscat ce va fi?


MEDITATIE
Auzindu-l pe Isus cum le mustra pe femeile din Ierusalim care-l urmeaza si plâng, ne provoaca la reflectie. Cum sa întelegem acest gest al lui Isus? Nu este oare un repros adresat unei pietati pur sentimentale, care nu devine convertire si credinta traita? Nu serveste la nimic sa plângem cu cuvinte, si în mod sentimental, suferintele acestei lumi, în timp ce viata noastra continua ca întotdeauna. De aceea Domnul ne avertizeaza de pericolul în care ne aflam. Ne arata seriozitatea pacatului si seriozitatea judecatii. Nu suntem oare prea înclinati sa banalizam misterul raului, în ciuda tuturor cuvintelor noastre de teama în fata raului si a suferintelor celor nevinovati? Din imaginea lui Dumnezeu si a lui Isus, în cele din urma nu admitem oare doar aspectul dulce si iubitor, în timp ce am sters linistiti aspectul judecatorului? Cum ar putea face Dumnezeu o drama din slabiciunea noastra? - gândim noi. Suntem oameni! Dar privind la suferintele Fiului vedem toata seriozitatea pacatului, vedem cum trebuie sa fie ispasit pâna la capat pentru a putea fi depasit. Raul nu poate fi în continuare banalizat în fata imaginii Domnului suferind. El ne spune si noua: Nu ma plângeti pe mine, ci pe voi... pentru ca daca trateaza astfel lemnul cel verde, ce se va întâmpla cu cel uscat?

RUGACIUNE
Doamne, femeilor care plâng le-ai vorbit de pocainta, de ziua Judecatii, când ne vom afla în prezenta chipului tau, a chipului Judecatorului lumii. Ne chemi sa iesim din banalizarea raului cu care ne linistim pe noi însine, pentru a ne putea continua viata din totdeauna. Ne arati seriozitatea responsabilitatii noastre, pericolul de a ne afla, la Judecata, vinovati si lipsiti de roade. Fa sa nu ne limitam la a înainta alaturi de tine, oferind doar cuvinte de compasiune. Converteste-ne si da-ne o noua viata; nu permite ca, la sfârsit, sa ramânem acolo ca un lemn uscat, ci fa sa devenim mladite care traiesc în tine, adevarata vita, si care aduc rod pentru viata vesnica (cfr. In 15,1-10).

Toti:
Pater noster, qui es in caelis:
sanctificetur nomen tuum;
adveniat regnum tuum;
fiat voluntas tua, sicut in caelo, et in terra.
Panem nostrum cotidianum da nobis hodie;
et dimitte nobis debita nostra,
sicut et nos dimittimus debitoribus nostris;
et ne nos inducas in tentationem;
sed libera nos a malo.

Tui Nati vulnerati,
tam dignati pro me pati,
poenas mecum divide.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?caleacrucii=2005statiunea08
Vă rugăm să respectați drepturile de autor