www.profamilia.ro /meditatii.asp?caleacrucii=2005statiunea06
 
 MEDITA?II 

Medita?ii la Calea Crucii
achizitionare: 26.03.2004

Inapoi la cuprins STATIUNEA A SASEA
Veronica sterge fata lui Isus cu o marama


V/. Adoramus te, Christe, et benedicimus tibi.
R/. Quia per sanctam crucem tuam redemisti mundum.

Din cartea profetului Isaia 53, 2-3
Nu avea nici chip, nici frumusete, ca sa ne uitam la El, si nici o înfatisare, ca sa ne fie drag.
Dispretuit era si cel din urma dintre oameni; om al durerilor si cunoscator al suferintei, unul înaintea caruia sa-ti acoperi fata; dispretuit si nebagat în seama.

Din cartea Psalmilor 27, 8-9
Tie a zis inima mea: Pe Domnul voi cauta. Te-a cautat fata mea; fata Ta, Doamne, voi cauta. Sa nu-ti întorci fata Ta de la mine si sa nu Te abati întru mânie de la robul Tau. Ajutorul meu fii, sa nu ma lepezi pe mine si sa nu ma lasi, Dumnezeule, Mântuitorul meu.

MEDITATIE
"Fata Ta, Doamne, voi cauta. Sa nu-ti întorci fata Ta de la mine" (Ps 27, 8-9). Veronica - Berenice, dupa traditia greaca - întrupeaza aceasta dorinta care îi uneste pe toti oamenii evlaviosi din Vechiul Testament, dorinta tuturor oamenilor credinciosi de a vedea chipul lui Dumnezeu. Oricum, pe Calea Crucii lui Isus ea, la început, nu face altceva decât un gest de bunatate feminina: îi ofera o naframa lui Isus. Nu se lasa influentata de brutalitatea soldatilor, si nici nu se lasa stapânita de teama asemenea discipolilor. Este imaginea femeii bune, care, în tulburarea si în umbrirea inimii, îsi pastreaza curajul bunatatii, nu permite ca inima sa sa se umbreasca. "Fericiti cei curati cu inima, ca aceia vor vedea pe Dumnezeu" (Mt 5, 8). La început Veronica vede doar un chip chinuit si marcat de durere. Dar actul de iubire imprima în inima ei adevaratul chip al lui Isus: în Chipul omenesc, plin de sânge si de rani, ea vede Chipul lui Dumnezeu si al bunatatii sale, care ne însoteste pâna si în durerea cea mai adânca. Numai cu inima îl putem vedea pe Isus. Numai iubirea ne face capabili sa vedem si ne purifica. Numai iubirea ne face sa-l recunoastem pe Dumnezeu care este iubirea însasi.

RUGACIUNE
Doamne, da-ne nelinistea inimii care cauta chipul tau. Ocroteste-ne de umbrirea inimii care vede lucrurile doar la suprafata. Da-ne acea simplitate si curatie a inimii care ne fac capabili sa vedem prezenta ta în lume. Când nu suntem în stare sa savârsim lucruri mari, da-ne curajul unei bunatati umile. Întipareste chipul tau în inimile noastre, asa încât sa te putem întâlni si sa putem arata lumii chipul tau.

Toti:
Pater noster, qui es in caelis:
sanctificetur nomen tuum;
adveniat regnum tuum;
fiat voluntas tua, sicut in caelo, et in terra.
Panem nostrum cotidianum da nobis hodie;
et dimitte nobis debita nostra,
sicut et nos dimittimus debitoribus nostris;
et ne nos inducas in tentationem;
sed libera nos a malo.

Pro peccatis suae gentis
vidit Iesum in tormentis
et flagellis subditum.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/meditatii.asp?caleacrucii=2005statiunea06
Vă rugăm să respectați drepturile de autor