www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=pb1
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Transformarea
Duminica Învierii Domnului

Ieri noapte, pentru prima oara în ultimii 26 de ani, Vigilia Pascala a fost celebrata în Bazilica San Pietro fara Papa Ioan Paul al II-lea. Biserica merge însa înainte, chiar si când Papa este bolnav. Suntem ca o familie în care tatal s-a îmbolnavit: noi, ceilalti, trebuie sa strângem rândurile. Cardinalul care a celebrat Liturghia a oferit o frumoasa predica. Vorbind despre Învierea lui Cristos, el a subliniat faptul ca aceasta reprezinta evenimentul central si cel mai mare din istorie, fiind si speranta noastra pentru viitor. Cu toate acestea, Învierea este mai mult decât un eveniment de care ne amintim si mai mult decât o speranta spre care privim; Învierea are loc chiar acum. Cardinalul s-a referit apoi la adultii ce urmau sa fie botezati. Ei urmau sa experimenteze moartea si învierea lui Cristos în Sacramentele Pastelui - Botezul, Confirmarea si Euharistia.

O veche legenda ilustreaza puterea mortii si învierii lui Cristos. Ea vorbeste despre un calugar care a descoperit coroana cu spini care a fost pusa cu forta pe capul lui Isus. Acoperita cu sânge, coroana nu era deloc placuta vazului. Calugarul a luat-o si a pus-o într-un altar lateral al unei biserici. Oamenii veneau, se uitau la ea, si apoi plecau. Le amintea de urâtenia si de cruzimea pacatului, a propriilor lor pacate. Coroana cu spini a ramas acolo pâna în dimineata Pastelui, când calugarul, odata cu rasaritul soarelui, a venit la biserica. Se gândea ca amintirea sângeroasa a patimilor lui Cristos trebuie scoasa, dat fiind ca Postul se încheiase si urma celebrarea Învierii. Apropiindu-se de altarul lateral din biserica, el a simtit o mireasma stranie. Soarele stralucea în biserica astfel ca nu îsi dadea bine seama ce se întâmplare. Razele cadeau chiar în mijlocul coroanei de spini. Doar ca din spini aparusera acum splendizi trandafiri, ce inundau biserica cu un miros placut.

Aceasta mica poveste surprinde ceva din transformarea pe care o aduc Pastile. Dupa cum am auzit în lecturile din aceasta dimineata, învierea lui Isus schimba rusinea pacatului în iertare, iar paralizia disperarii în speranta.

Un om care a facut o remarcabila calatorie de la disperare la speranta a fost faimosul actor si producator Mel Gibson. Asa dupa cum vede un om din exterior, ca mine, si probabil ca Dvs, Mel nu avea de ce sa se plânga. Cariera de succes îi adusese milioane de dolari. Mii de fani îl adorau. Iar în familie toate mergeau bine. Si totusi, se simtea gol, mizerabil chiar. Într-o zi a stat de vorba cu tatal sau dar, cam ca toti barbatii, nu a pus problema direct, nu si-a marturisit sentimentele, ci doar l-a întrebat: "Crezi ca exista vreo situatie fara iesire?" Tatal i-a raspuns: "Nu, Isus Cristos a murit pentru noi - si a înviat din morti. În aceasta viata nu poate sa existe vreo situatie fara speranta." Din acel moment, Mel Gibson a început sa îsi aprofundeze credinta în care a fost crescut. În final a produs un film, "Patima lui Cristos", ca o marturie de credinta... si de speranta.

În Duminica Pastelui, Isus ne invita sa ne reînnoim credinta si speranta în El. Pentru multi din parohiile noastre, Pastile sunt punctul culminant al unui lung drum. În timpul Vigiliei Pascale îi botezam si îi primim în Biserica. Toamna trecuta ei au început procesul numit catecumenat, în timpul caruia au învatat despre Isus, despre predicarea Sa, despre cum ne-a spus El sa ne traim viata. Pentru multi altii, acest Post a fost un proces de reînnoire prin rugaciune, marturisirea pacatelor si jertfe.

O fata de la liceu mi-a spus ce a facut ea în timpul Postului, si doresc sa va împartasesc si voua experienta ei, pentru ca ilustreaza ceva despre Pasti. Ea s-a hotarât ca în timpul Postului Mare sa renunte la pâine. Desigur, nu pare un lucru extraordinar, dar pentru ea era alimentul favorit, si de fapt nimeni nu poate sa îsi dea seama la ce renunta pâna când nu încearca si vede cât de mult pâinea este parte a dietei de zi cu zi. Dupa patruzeci de zile de Post, i s-a facut foame de pâine. În dimineata de Pasti, a copt o pâine în cuptor. Si-a taiat o felie din pâinea calda, si a mâncat-o... fara unt, fara gem si fara nimic altceva. A fost pentru ea cea mai delicioasa masa.

Probabil multi dintre voi va gânditi acum la felia calda de pâine si nu va mai sta mintea la predica mea. Ceea ce doresc însa eu sa subliniez este simplu. Ea i-a oferit un sacrificiu lui Isus - si chiar si la un nivel foarte uman ea a experimentat ceva din bucuria Pastelui. Este ceva frumos sa ajungi în aceasta zi dupa ce te-ai pregatit si te-ai sacrificat în asteptarea ei.

Vreau în aceasta dimineata sa va spun un secret. Chiar daca nu ati facut nimic pentru a va pregati de Pasti, Isus doreste sa traiasca împreuna cu voi bucuria acestei zile. Un crestin din secolul al IV-lea a spus-o mai bine decât as putea-o spune eu. De aceea voi încheia cu un citat dintr-o predica pascala a Sf. Ioan Gura de Aur:

"Este cineva satul de atâta post?
Sa vina sa îsi primeasca plata!

Daca cineva s-a trudit de la prima ora,
sa vina sa îsi primeasca rasplata cuvenita;
Daca cineva a venit dupa ceasul al treilea,
sa vina cu recunostinta la Sarbatoare!
Iar daca a sosit dupa ora a sasea,
sa vina fara îndoieli; pentru ca si el va fi primit.
Si daca cineva a întârziat pâna dupa ora a noua,
sa vina fara sa ezite; sa vina si el.
Si celui care a sosit doar în ceasul al unsprezecelea,
sa vina fara teama ca a întârziat.
Pentru ca Domnul este binevoitor si îl primeste pe ultimul ca pe primul.
El îi odihneste pe cei veniti în ceasul al unsprezecelea
ca pe cei care au trudit de la început.

Unuia El îi daruieste, pe altul îl rasplateste.
El accepta lucrarile si se bucura de stradanie.
Cinsteste faptele si lauda intentia.
Sa intram în bucuria Domnului!

Primul si ultimul deopotriva primiti rasplata voastra;
bogat si sarac, bucurati-va împreuna!
Cumpatati si lenesi, celebrati ziua!
Voi care ati tinut post, si voi care nu ati tinut,
Bucurati-va astazi pentru ca Masa este bogata!

traducere si adaptare dupa pr. Phil Bloom

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=pb1
Vă rugăm să respectați drepturile de autor