www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=munachindzi
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins "Pericopa" renului
Duminica Nasterii Domnului (Craciunul), Liturghia de peste zi, 25 decembrie 2005
Lecturi: Isaia 52,7-10; Psalmul 97; Evrei 1,1-6; Ioan 1,1-18
pr. Ernest Munachi Ezeogu

Cel mai popular ren al lui Mos Craciun este de departe Rudolf, cel cu nasul rosu. Iata povestea sa asa cum o cânta Johnny Marks: Rudolf avea într-adevar un nas foarte rusinos. Daca cumva aveai norocul sa îl vezi, puteai jura ca lumineaza ca un bec rosu. Toti ceilalti reni râdeau de el si îi spuneau în fel si chip. În plus bietul Rudolf nu era niciodata primit la jocurile dintre reni. La un moment dat, de Craciun, Mosul i-a spus: "Rudolf cu nasul atât de stralucitor, nu vrei sa conduci sania mea în aceasta noapte?" Dupa aceasta toti renii l-au iubit si i-au strigat cu bucurie: "Rudolf cu nasul rosu, vei ramâne faimos în istorie!" Povestea lui Rudolf este povestea salvarii noastre. Este povestea noastra ca indivizi dar si ca familie umana. Doar ca în cazul nostru nu Mos Craciun este cel care ne salveaza, ci Pruncul Isus.

Mai întâi Rudolf era un neadaptat. Comparat cu imaginea ideala a renului, putem spune ca ceva nu era în regula cu el. Mai mult, nu se putea nici ajuta. Noi toti suntem niste neadaptati, dupa cum ne spune Biblia: "Toti au pacatuit si sunt lipsiti de gloria lui Dumnezeu" (Romani 3,23). "Toti umblam rataciti ca niste oi" (Isaia 53,6). Asemenea oii, nu ne putem ajuta noi pe noi. Rudolf nu se putea ajuta singur. Iar ceilalti reni nu faceau decât sa îi înrautateasca situatia. Doar o singura persoana putea sa îl salveze, Mos Craciun, mesagerul din ceruri.

Astazi noi celebram nasterea unui Mesager din ceruri. Dupa cum ne spune Evanghelia de astazi, "La început era Cuvântul, si Cuvântul era la Dumnezeu, si Cuvântul era Dumnezeu. [...] Si Cuvântul s-a facut trup si a locuit între noi" (Ioan 1,1.14). El vine sa ne elibereze din situatia precara în care ne aflam, sa ne scape din pacat. Pentru ca pacatul este cel care întuneca si desfigureaza chipul frumos al lui Dumnezeu care este în noi. Pacatul este cel care ne transforma într-un patetic Rudolf, renul cu nasul rosu. Dar Mesagerul ceresc vine nu ca sa îl alunge pe cel cu nasul rosu, ci sa aduca Vestea Buna ca Dumnezeu ne accepta pe toti, chiar si pe cei cu "defecte". Nasul rosu al lui Rudolf era un defect. Iar Mos Craciun l-a ales tocmai de aceea. Mesagerul ceresc are puterea de a transforma defectele si nasurile rosii ale umanitatii noastre pângarite în lucruri bune pentru slujirea lui Dumnezeu. Isus este mesagerul ceresc.

Este interesant faptul ca în "pericopa" renului Mosul nu se foloseste de bagheta magica pentru a-l vindeca pe Rudolf de defectul de la nas. Îl lasa asa cum este, desi cu siguranta Rudolf îsi dorea nespus de mult sa fie normal ca orice ren. La fel, Isus nu ne face oameni buni, ci ne face în schimb oameni care pot sa îsi foloseasca toate punctele tari si slabe, atuurile si defectele, în slujba si spre gloria lui Dumnezeu. Aceasta este pentru noi dovada ca nu prin puterea vointei noastre devenim noi copiii lui Dumnezeu, ci prin harul Lui, prin iubirea nemeritata si neconditionata pe care Dumnezeu o are pentru noi. Asa dupa cum Dumnezeu îi spunea Sfântului Paul: "Îti este suficient harul meu, caci puterea mea se arata în slabiciune" (2 Corintei 12,9).

Cum reuseste harul lui Dumnezeu sa faca aceasta transformare în noi? Harul lui Dumnezeu lucreaza în doua sensuri: ne lumineaza si ne da putere. "Pentru ca Legea a fost data prin Moise, harul si adevarul au venit prin Isus Cristos" (Ioan 1,17). Adevarul lui Dumnezeu ne lumineaza, iar harul lui Dumnezeu ne da tarie. Adevarul lui Dumnezeu ne lumineaza sa ne vedem pe noi însine, dar si lumea, într-o lumina noua. Este un cuvânt care aduce siguranta, speranta. Va imaginati cum s-a simtit Rudolf atunci când a auzit cuvintele Mosului: "Rudolf cu nasul atât de stralucitor, nu vrei sa conduci sania mea în aceasta noapte?" Aceasta este ceea ce noi numim Vestea cea Buna. Este vestea care elibereaza si da putere. Ne da putere schimbând fostele noastre dispozitii de nesiguranta, disperare si disperare într-o binecuvântata siguranta, speranta noua si entuziasm în slujba Domnului.

Ca Rudolf în fata lui Mos Craciun, sa ascultam astazi Mesajul pe care Pruncul Isus ni-l aduce, sa ne angajam sa îi slujim fara a mai privi înapoi, chiar si atunci când nu stim ce drum se asterne în fata noastra. Stim însa un lucru sigur: ca harul lui Dumnezeu ne va da taria de care avem nevoie de-a lungul itinerarului de credinta din fata noastra. "Celor care l-au primit, celor care cred în numele lui, le-a dat puterea de a devenit copii ai lui Dumnezeu" (Ioan 1,12).

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=munachindzi
Vă rugăm să respectați drepturile de autor