www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=munachimariand
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Hotarâri pentru noul an împreuna cu Maria
Sf. Maria, Nascatoare de Dumnezeu, 1 ianuarie 2006
Lecturi: Numeri 6,22-27; Psalm 66; Galateni 4,4-7; Luca 2,16-21
pr. Ernest Munachi Ezeogu

Numele "Ianuarie" vine de la zeul roman Janus, zeul cu doua fete, una privind spre trecut si alta spre viitor. Acum este într-adevar un timp pentru a privi înapoi la anul care tocmai s-a încheiat si înainte la noul an care se afla în fata noastra. Cum am petrecut acest an al vietii mele? L-am folosit pentru a-mi urma scopurile si obiectivele mele în viata? L-am folosit pentru a spori sensul existentei mele? As fi putut sa fac mai multe în anul care a trecut în privinta modului în care mi-am împartit timpul între cerintele muncii, ale familiei, ale prietenilor si ale societatii, si cerintele vietii mele spirituale? Ce am realizat în anul care a trecut si ce nu am reusit sa realizez? Cum pot sa îmi consolidez realizarile anului care a trecut rasturnând în acelasi timp esecurile si pierderile în acest nou an? Prin întrebari de analiza a sufletului precum acestea descoperim ca o trecere în revista a anului care a trecut conduce în mod natural la stabilirea de scopuri si hotarâri pentru noul an.

Sunt oameni care spun ca nu are sens sa iei hotarâri pentru noul an. Sa nu îi credeti. Trebuie sa ne stabilim scopuri si sa luam hotarâri ca o concluzie necesara la trecerea în revista a anului trecut. Si avem nevoie sa ne examinam vietile de la an la an deoarece, dupa cum spunea Socrate, viata neexaminata nu merita sa fie traita.

Ziarele de astazi sunt pline de hotarâri individuale si colective pentru noul an. Cele mai multe dintre ele, însa, nu sunt deloc hotarâri, ci doar dorinte. Care este diferenta dintre o hotarâre si o dorinta? O dorinta identifica o tinta pe care un om vrea sa o atinga, o hotarâre precizeaza pasii pe care îi va face pentru a ajunge la ea. O dorinta spune: aici vreau sa fiu, o hotarâre spune: acesta este drumul pe care voi merge, aceasta voi face pentru a ajunge acolo. Persoana dornica spune: "Vreau sa îmi iau examenele în acest an", iar persoana hotarâta spune: "Îmi voi dedica în fiecare zi o ora în plus pentru studiile mele pentru a-mi lua examenele." Persoana dornica spune: "Voi avea mai multa pace si iubire în familia mea în acest an", iar persoana hotarâta spune: "Voi petrece mai mult timp cu familia mea la masa în loc sa ma grabesc la televizor, pentru ca sa ne cunoastem si sa ne întelegem mai bine unii pe altii." Persoana dornica spune: "Voi avea o viata de uniune cu Dumnezeu în acest an", iar persoana hotarâta spune: "Îmi voi stabili un anumit timp în fiecare zi pentru a ma ruga si a asculta Cuvântul lui Dumnezeu". Diferenta dintre dorinta si hotarâre este: suntem gata sa facem ceea ce trebuie pentru a ne împlini visele, suntem gata sa platim pretul?

Evanghelia de astazi ne-o prezinta pe Maria ca un model al acelei vieti noi în Cristos pe care ne-o dorim cu totii în noul an. Vedem ca Maria era pregatita sa faca ceva pentru a realiza acest scop. Ce a facut ea? Citim ca pastorii, atunci când au mers sa îl adore pe Pruncul Isus în iesle, au relatat tot ceea ce le-au spus îngerii. "Maria însa pastra toate aceste cuvinte, meditându-le în inima ei" (Luca 2,19). Din nou dupa ce copilul Isus a fost gasit în Templu, ni se spune ca "mama lui pastra toate acestea în inima ei" (Luca 2,51). Maria a fost o femeie care pretuia cuvântul lui Dumnezeu si care îsi facea timp pentru a-l medita si a reflecta asupra lui. Este adevarat ca sfintenia Mariei este atribuita harului lui Dumnezeu, dar acest fapt nu trebuie sa ne faca sa uitam ca ea avea nevoie sa faca un efort pentru a coopera cu harul lui Dumnezeu. Ea a reflectat asupra cuvântului lui Dumnezeu pentru a discerne ce îi spune Dumnezeu în fiecare etapa a vietii ei de slujitoare a Domnului.

Cele doua exemple de mai sus despre Maria reflectând la cuvântul lui Dumnezeu, dupa vizita pastorilor si dupa regasirea în Templu, arata ca Maria a gasit cuvântul lui Dumnezeu atât în revelatia divina (cuvintele îngerilor catre pastori) cât si în propriile ei experiente (întâlnirea cu fiul sau în Templu). În mod similar, Dumnezeu ne vorbeste astazi prin revelatia divina (Biblia, învatatura si predicarea Bisericii) si prin experientele noastre personale, noi trebuie doar sa ne facem timp sa reflectam asupra la toate acestea, asa cum a facut Maria.

Oricare ar fi situatia în care ne aflam - o nenorocire, o dezamagire, o decizie de luat - Dumnezeu are o solutie, un raspuns potrivit pentru noi. Îi vorbim lui Dumnezeu despre situatia noastra în rugaciune, dar de asemenea ascultam ce are Dumnezeu sa ne spuna legat de ea. Rugaciunea este o conversatie cu Dumnezeu, dar uneori tot ceea ce facem este sa ridicam receptorul, sa îi citim lui Dumnezeu lista cu problemele noastre si sa închidem telefonul fara a asculta ce are Dumnezeu sa ne spuna. Sa ne hotarâm astazi sa ascultam mai mult glasul lui Dumnezeu, sa pretuim cuvântul lui Dumnezeu si sa reflectam asupra lui în inimile noastre. Atunci vom putea lua pentru noul an hotarârea unei vieti noi în uniune cu Dumnezeu.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=munachimariand
Vă rugăm să respectați drepturile de autor