www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=munachiepifania2
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Misterul Evangheliei
Epifania Domnului, 6 ianuarie 2006
Lecturi: Isaia 60,1-6 Psalm 71 Efeseni 3,2-3a.5-6 Matei 2,1-12
pr. Ernest Munachi Ezeogu

Mark Twain obisnuia sa glumeasca spunând ca a facut urmatorul experiment: a pus un câine si o pisica în aceeasi cusca, sa vada daca pot trai împreuna. Si au putut. A pus apoi în aceeasi cusca o pasare, un porc si un tap. Într-un final s-au înteles si au putut sta într-un loc. Dar când a pus în aceeasi camera un baptist, un presbiterian si un catolic, peretii au puscat. Mark Twain nu a mers mai departe sa experimenteze cu un crestin, un musulman si un hindus pentru simplu fapt ca pe atunci asa ceva era de neimaginat. În lumea de astazi însa, tot mai adesea crestinii traiesc în aceeasi cusca, birou, bloc, oras, cu oameni de tot felul de alte religii.

Astazi, în sarbatoarea Epifaniei, ne amintim de magii care au venit de departe pentru a-l adora pe Pruncul Isus. Ei au venit calauziti de o stea. Nu cunosteau scripturile, asa ca Dumnezeu li s-a revelat prin mijloacele religiei lor necrestine. Din stele, ei au putut afla de nasterea lui Isus. Urmând steaua au ajuns la Betleem. Au venit ca pagâni, l-au adorat pe Isus ca pagâni, si s-au întors acasa ca pagâni. Nu s-au convertit nici la iudaism, nici la crestinism. Dumnezeu a primit cultul pe care l-au adus, si le-a aparut apoi în vis avertizându-i, pasându-i de soarta lor, îngrijindu-se sa ajunga cu bine acasa. Vedem astfel ca Dumnezeu intra în relatie si cu oamenii de alta religie decât iudaica sau crestina.

Exista un singur Dumnezeu, si toti cei care îl cauta cu inima sincera sunt condusi catre El, pentru ca El îi cheama. Un singur lucru au în comun crestinii cu membri altor religii: îi aducem cult aceluiasi Dumnezeu. Suntem cu totii copiii aceluiasi Tata. Acest adevar este dificil de acceptat de catre persoanele religioase, deoarece fiecare vrea sa îl aiba pe Dumnezeu, si adevarul Sau, în exclusivitate.

În Vechiul Testament, evreii credeau ca formau singurul popor al lui Dumnezeu. Ei împarteau lumea în doua: evreii, care erau poporul lui Dumnezeu, si neamurile, care nu erau ale lui Dumnezeu. Unii dintre profeti si întelepti au încercat sa corecteze aceasta credinta gresita a evreilor, amintindu-le de iubirea universala a lui Dumnezeu pentru omenire. Dar abia odata cu venirea lui Isus aceasta idee a prins radacini solide. Asa dupa cum se spune în scrisoarea catre efeseni, Cristos "a facut una din cele doua" grupuri, evrei si celelalte neamuri, "darâmând zidul despartitor" (Efeseni 2,14). Acesta este mesajul Evangheliei pe care Dumnezeu i-a încredintat-o lui Paul spre predicare: "pagânii sunt împreuna-mostenitori, formeaza un singur trup si sunt împreuna partasi ai promisiunii în Cristos Isus, prin evanghelie" (Efeseni 3,6).

A doua lectura de astazi descrie acest adevar ca fiind un mister: "prin revelatie mi-a fost facut cunoscut misterul" (Efeseni 3,3). Este un mister din doua motive: (a) ratiunea umana singura nu poate sa ajunga la o astfel de cunoastere fara lumina revelatiei divine; (b) chiar dupa ce adevarul a fost revelat ramâne înca o enigma sau un paradox pentru ratiunea umana. Este o enigma a credintei crestine faptul ca noi credem, pe de o parte, ca evreii sunt poporul ales al lui Dumnezeu, si, pe de alta parte, ca "Dumnezeu nu este partinitor, ci în orice natiune, cel care se teme de el si face dreptate îi este placut" (Faptele Apostolilor 10,34-35).

În trecut, crestinii aveau tendinta de a face aceeasi greseala cu evreii din trecut, pretinzând ca nu exista mântuire în afara Bisericii. Apoi a venit Conciliul Vatican II, când Biserica a deschis ferestrele pentru suflarea Duhului Sfânt, recunoscând ca adevarul lui Dumnezeu este la îndemâna oricui, si a celor de alta religie, desi nu în aceeasi masura ca în Biserica. Diferenta dintre credinta crestina si alte credinte nu este deci faptul ca noi posedam adevarul lui Dumnezeu, si ei nu, ci ca, multumita revelatiei unice a lui Dumnezeu în Cristos, noi putem sa vedem mult mai clar adevarul lui Dumnezeu, sa îl iubim mult mai mult pe Dumnezeu, sa urmam mai îndeaproape caile lui Dumnezeu în viata de zi cu zi. Trebuie însa mereu sa ne amintim ca daca ne culcam pe o ureche, chiar daca suntem "mai buni", altii mai putin buni pot ajunge la destinatie înaintea noastra. Sa reflectam asupra acestui mister astazi, când îi celebram pe magii venind din tinuturi pagâne pentru a-l adora pe Isus tocmai nascut, în timp ce "poporul ales" al lui Dumnezeu din Ierusalim dormea, fara sa îsi dea seama ca Împaratia lui Dumnezeu a venit.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=munachiepifania2
Vă rugăm să respectați drepturile de autor