www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=munachiamd
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Evanghelia lui Isus si a Mariei
Adormirea Maicii Domnului, 15 august 2006
Lecturi: Ap 11,19a;12.1.3-6a.10ab Ps 44 1Cor 15,20-27 Lc 1,39-56
pr. Ernest Munachi Ezeogu

O veche povestioara spune ca un muncitor lucra la cupola unei catedrale când, privind în jos, a vazut o femeie rugându-se în fata unei statui a Fecioarei Maria. În gluma, barbatul a soptit: "Femeie, îti vorbeste Isus!" Femeia l-a ignorat. Muncitorul a soptit din nou, ceva mai tare. "Femeie, îti vorbesc eu, Isus!" Din nou femeia nu a schitat nimic, continuând sa se roage. Barbatul i-a spus atunci cu voce tare: "Femeie, nu ma auzi? Eu, Isus, îti vorbesc." Femeia a ridicat privirea spre crucifixul de lânga altar si a spus: "Fii cuminte Isus, acum vorbesc cu mama Ta." De ce oare catolicii pretuiesc atât de mult devotiunile mariane si doctrinele pe care fratii ne-catolici nu le au? Pentru ca, cred eu, Biserica Catolica încearca sa spuna povestea întreaga, sa proclame întreaga Evanghelie.

Dar nu este toata Evanghelia despre Cristos si despre ce a facut si învatat El? Da si nu. Evanghelia este despre Cristos în aceeasi masura în care istoria caderii este despre Adam. "Si dupa cum toti mor în Adam, tot la fel, în Cristos, toti vor fi readusi la viata" (1Corinteni 15,22). De aceea îi spunem lui Cristos noul Adam. Dar imediat ce spunem aceasta ne dam seama ca am pierdut ceva. Povestea caderii în pacat nu este povestea lui Adam, ci a lui Adam si a Evei. Daca Isus este noul Adam, cine este atunci noua Eva? Maria este noua Eva. Asa cum istoria caderii în pacat nu poate fi relatata fara Eva, la fel si istoria mântuirii nu poate fi relatata fara Maria. Exista multe paralele importante între Adam si Eva din Cartea Facerii si noul Adam si noua Eva, adica Isus si Maria, din Noul Testament. Iata câteva:

- Daca în vechea ordine femeia (Eva) a venit din trupul barbatului (Adam), în noua ordine barbatul (Isus) vine din trupul femeii (Maria).

- În vechea ordine femeia (Eva) a fost prima care nu a ascultat de Dumnezeu si l-a condus la neascultare pe barbat (Adam); în noua ordine femeia (Maria) a spus prima "Da" lui Dumnezeu (Luca 1,38), crescându-l în acelasi spirit pe Isus.

- Adam si Eva s-au simtit bine neascultându-l pe Dumnezeu; Isus si Maria au suferit împreuna facând voia lui Dumnezeu. Sabia durerii le-a strabatut în mod egal inimile (Ioan 19,34; Luca 2,35b).

- În vechea ordine Adam si Eva au suferit imediat consecintele caderii în pacat; în noua ordine, similar, Isus si Maria s-au bucurat imediat de consecintele mântuirii, ale deplinatatii vieti în Dumnezeu - Isus prin Înaltarea la Cer, Maria prin Adormirea pe care o sarbatorim astazi.

Doctrina Adormirii ne spune ca la sfârsitul existentei ei pamântesti, Preasfânta Fecioara Maria a fost ridicata, cu trupul si cu sufletul, la cer. Aceasta înseamna ca noi stim despre doua trupuri omenesti ca sunt în rai cu Dumnezeu în acest moment: trupul lui Isus si cel al Mariei. Prin doctrina Adormirii vedem colaborarea dintre barbat si femeie la opera mântuirii noastre, de la caderea în pacat si pâna la rascumpararea noastra. Fara Adormire care sa contrabalanseze Înaltarea, barbatul Isus, fara femeia Maria, s-ar bucura singur de plinatatea mântuirii alaturi de Dumnezeu; ar fi doar o parte a povestii. Adormirea este dovada ultima a egalitatii dintre barbat si femeie în fata lui Dumnezeu. Ea ne arata sacralitatea si destinul etern al trupului omenesc, inclusiv al trupului femeii atât de desacralizat astazi de pornografie si de comertul sexual. Adormirea ne permite sa spunem povestea întreaga, Evanghelia întreaga, pentru ca mântuirea este pentru toti, barbati si femei, si pentru tot, trup si suflet.

Doctrina si devotiunile mariane, bine întelese si practicate, nu conduc credinciosii departe, ci dimpotriva mai în profunzimea misterului lui Cristos. Femeia în rugaciune care crede ca Isus ar trebui sa stea cuminte deoparte, deoarece ea vorbeste cu mama Lui, a pierdut din vedere armonia perfecta de vointe si inimi dintre Maria si Isus, pe care o vedem cel mai clar la nunta din Cana, când Maria ne porunceste: "Faceti tot ce va spune" Isus (Ioan 2,5).

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=munachiamd
Vă rugăm să respectați drepturile de autor