www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=munachi8anep
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Voi sunteti scrisoarea lui Cristos
Duminica a VIII-a de peste an, 26 februarie 2006
Lecturi: Os 2,16-17.21-22 Ps 102 2Cor 3,1b-6 Mc 2,18-22
(predica pe marginea lecturii a doua)
pr. Ernest Munachi Ezeogu

Daca arheologii ar descoperi un document vechi ce s-ar dovedi a fi o scrisoare scrisa de Cristos însusi, atunci întreaga lume ar fremata de emotie. Cu totii, crestini si necrestini, ar dori sa stie continutul acestei scrisori. Turisti din lumea întreaga ar calatori oricât pentru a vedea scrisoarea. În câteva saptamâni expertii ar publica volume întregi în care ar analiza scrisoarea cuvânt cu cuvânt, cautând sa îi cuprinda toate semnificatiile. Dar astazi, Paul, în a doua lectura din 2 Corinteni, ne surprinde spunându-ne ca da, Cristos a scris cu adevarat o scrisoare. Nu a scris-o pe o tablita sau pe un sul de papirus, care în timp s-ar distruge. El a scris în inimile credinciosilor. Scrisoarea lui Cristos este comunitatea credinciosilor careia îi apartin si eu si tu. Aceasta profunda învatatura are serioase implicatii pentru noi legat de modul în care ne percepem pe noi, percepem Biserica si percepem Biblia.

Ce l-a condus pe Paul la aceasta sublima doctrina spirituala? Ca fost învatat evreu, Paul stia importanta unei scrisori de referinta sau de recomandare, data de o autoritate religioasa recunoscuta. Când a mers la Damasc sa îi aresteze si întemniteze pe crestini, Paul avea cu el o astfel de scrisoare de la marele preot (Fapte 9,1-2). Dar odata cu convertirea de la persecutor la promotor al crestinismului, el nu a mai avut aceste scrisori, însarcinarea sa fiind spirituala si venind de la Domnul însusi. Oponentii evrei ai lui Paul probabil au încercat sa îl prezinte pe apostol ca fiind un auto-proclamat profet, deoarece nu avea scrisori de recomandare de la o autoritate religioasa recunoscuta. Imaginati-va cum ar fi sa apara în parohia voastra un preot, prezentându-se ca noul vostru paroh, dar fara vreo scrisoare de numire de la Episcop!

Paul raspunde la aceasta acuza afirmând ca scrisoarea sa de recomandare este comunitatea credinciosilor pe care a înaltat-o el în Corint. Argumentul sau se bazeaza pe cel al lui Cristos: dupa roade îi veti recunoaste, nu dupa hârtiile ce îi însotesc. El le cere acuzatorilor sai sa priveasca la viata pioasa si la iubirea din sânul bisericii fondate de el în Corint, dupa învatatura sa - dupa aceasta se recunoaste ca învatatura lui Paul este adevarata. Comunitatea credinciosilor din Corint devine astfel scrisoarea sa de recomandare. Dar Paul nu se apara niciodata pe sine fara a se compara cu Cristos. El subliniaza ca Cristos nu a avut de asemenea scrisoare de recomandare. Scrisoarea Sa de recomandare a fost viata exemplara a comunitatii celor care cred în El si îi urmeaza învataturile.

Daca noi, comunitatea crestina, constituim scrisoarea de recomandare a lui Cristos, atunci înseamna ca fiecare în parte formam o anumita parte din scrisoare. Daca întreaga scrisoare radiaza roadele Duhului Sfânt (Galateni 5,22), atunci eu ce parte din natura lui Cristos o radiez? Este iubirea lui Cristos, bucuria Sa, pacea Sa, rabdarea Sa, bunatatea Sa, generozitatea Sa, fidelitatea Sa...? Unii spun ca crestinismul este o religie în cadere libera. Daca asa este, exista un motiv. Când oamenii ne citesc, când citesc scrisoarea lui Cristos, nu sunt impresionati. Nu vad vestea cea buna. Din fericire scrisoarea lui Cristos este cu sfârsitul deschis. Asa cum Cristos s-a folosit de Paul pentru a scrie scrisoarea Sa în comunitatea din Corint, asa Cristos se foloseste de fiecare dintre noi pentru a scrie scrisoarea Sa în comunitatea locala unde traim. Cu cât suntem mai patrunsi de mesajul lui Cristos, cu atât mai mult lumea va fi atrasa de noi, deoarece mesajul lui Cristos este vestea buna pentru omul modern.

Înainte sa încheiem ar fi bine sa amintim ca multi crestini cred astazi ca aceasta scrisoare a lui Cristos se gaseste în primul rând într-un document terminat, precum Biblia. Cristos nu si-a scris scrisoarea într-un document închis, ci într-un mediu viu si cu sfârsitul deschis: Biserica. Oricât de mult am respecta si onora Biblia, trebuie sa fim atenti sa nu punem carul în fata cailor. Cristos a scris scrisoarea sa în Biserica, iar Biserica ne-a dat Biblia. Daca cineva vrea deci sa citeasca astazi scrisoarea lui Cristos, locul unde trebuie sa mearga este comunitatea credinciosilor: Biserica înaintea Bibliei. Fie ca Dumnezeu sa ne ajute sa traim astfel ca atunci când altii ne citesc sa nu vada altceva decât vestea cea buna, iubitoare si eliberatoare, a Domnului si Mântuitorului nostru Isus Cristos.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=munachi8anep
Vă rugăm să respectați drepturile de autor