www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=munachi5anep
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Paul si preotia
Duminica a V-a de peste an, 5 februarie 2006
Lecturi: Iob 7,1-4.6-7 Ps 146 1Cor 9,16-19.22-23 Mc 1,29-39
(predica pe marginea lecturii a doua)
pr. Ernest Munachi Ezeogu

Religia este cea mai īnfloritoare industrie īn Africa. Poti īntālni pāna la zece biserici diferite pe aceeasi strada. Sunt cazuri īn care chiar trei biserici diferite sunt amplasate īn aceeasi cladire. Aceasta īi ridica crestinului obisnuit īntrebarea cum sa deosebeasca autenticul de fals. Isus ne previne ca īntr-adevar vor exista falsi predicatori, slujitori si biserici. "Nu oricine īmi zice 'Doamne! Doamne!' va intra īn īmparatia cerurilor, ci acela care īmplineste vointa Tatalui meu, care este īn ceruri. Multi vor spune īn ziua aceea: 'Doamne! Doamne! Nu am profetizat īn numele tau, nu am alungat diavoli īn numele tau si nu am facut atātea minuni īn numele tau?' Atunci le voi declara: 'Niciodata nu v-am cunoscut. Īndepartati-va de mine, voi care savārsiti nelegiuirea!'" (Matei 7,21-23).

Īn a doua lectura de astazi din prima Epistola catre Corinteni, Paul vorbeste despre propria lui slujire. Folosindu-l pe Paul ca model pentru evanghelisti, misionari si predicatori, putem sa evaluam autenticitatea si fidelitatea slujitorilor de astazi fata de idealul pe care īl vedem īn Paul. Īn lectura de astazi, Paul nu ne spune totul despre slujire. Ceea ce ne spune, īnsa, poate fi rezumat sub trei titluri: (a) de ce a devenit el slujitor, (b) cum īsi masoara succesul sau ca slujitor, si (c) cum īsi īndeplineste el slujirea.

Legat de motivul pentru care a devenit predicator, Paul ne spune ca nu a fost alegerea lui naturala a profesiei ci o chemare din partea lui Dumnezeu. Este o obligatie divina asezata pe umerii lui, o īnsarcinare īncredintata lui de Dumnezeu Īnsusi. Īn consecinta el nu se poate lauda cu slujirea sa, sau sa o priveasca pur si simplu ca pe o cariera. Este o vocatie: "Daca vestesc evanghelia nu am nici un motiv de lauda pentru ca datoria ma obliga. Vai mie daca nu vestesc evanghelia. Caci daca fac aceasta de bunavoie, am rasplata dar daca o fac fara de voie, īndeplinesc o misiune ce mi-a fost īncredintata" (1Corinteni 9,16-17).

Exista persoane care se fac preoti pentru ca nu si-au gasit o alta slujba. Exista persoane care aleg preotia pentru ca se plateste bine. Pentru astfel de persoane prima porunca este aceasta: "Adu-ti aminte sa platesti zeciuiala". Zeciuiala devine mai importanta pentru ele decāt orice altceva din ceea ce ne-a īnvatat Isus. Paul, asemenea lui Isus, vedea preotia ca o chemare la a sluji, nu la a fi slujit (Matei 20,28).

Al doilea punct pe care īl vedem īn slujirea lui Paul este felul īn care īsi evalueaza el succesul ca predicator. Paul nu evalueaza succesul slujirii sale asa cum o fac multi predicatori din ziua de astazi dupa marimea cladirii bisericii lor, a contului lor din banca sau dupa cāt de mult se aduna la colecta. El īsi masoara succesul pur si simplu dupa la cāt de multe suflete poate sa ajunga cu Evanghelia eliberatoare a lui Isus Cristos. Pentru a face pentru oameni mai usor sa primeasca predicarea sa, el o ofera gratuit, desi cunoaste foarte bine porunca Domnului ca "cei care predica evanghelia sa traiasca din evanghelie" (1Corinteni 9,14). "Asadar, care este rasplata mea? Este aceea ca sa vestesc fara plata evanghelia si sa nu ma folosesc de dreptul pe care mi-l da evanghelia. Caci, desi sunt liber fata de toti, m-am facut sclavul tuturor ca sa-i cāstig pe cāt mai multi" (versetele 18-19).

Ajungem acum la punctul final, stilul slujirii lui Paul. El are o singura veste buna, dar o prezinta diferit la audiente diferite. O adapteaza la diferitele lor situatii. El adapteaza nu doar stilul sau de a predica, ci si stilul sau de viata personal - ceea ce manānca, felul īn care se īmbraca, si obiceiurile lui sociale - pentru ca acesta sa slujeasca si sa sporeasca interesul pentru Evanghelie la audienta care este īnaintea lui. "Am devenit iudei pentru iudei, ca sa-i cāstig pe iudei. Am devenit supus legii [...] ca sa-i cāstig pe cei supusi Legii. Am devenit un faradelege pentru cei faradelege, ca sa-i cāstig pe cei faradelege. [...] Am devenit slab pentru cei slabi, ca sa-i cāstig pe cei slabi. M-am facut totul pentru toti, ca sa-i cāstig macar pe unii" (1Corinteni 9,20-22).

Majoritatea predicatorilor de astazi acuza persoanele care dorm īn timpul predicii. Paul ar fi acuzat predicatorul. Daca vedeti pe cineva care doarme īn timpul predicii, treziti-l pe predicator. Paul īsi adapteaza mesajul dupa audienta sa. El prezinta aceeasi Evanghelie ca veste buna pentru audiente diferite. Aceasta este una dintre marile provocari pentru Bisericile din timpurile noastre, deoarece vedem grupuri īntregi parasind bisericile - tineri, adulti, persoane cu educatie... Provocarea pentru noi este aceea de a deveni toate pentru toti, pentru ca oamenii din orice clasa sociala, cultura sau sub-cultura sa poata auzi īn prezentarea pe care o facem Evangheliei vestea cea buna care bucura inima oricarui om.

Aceastć paginć a fost listatć de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=munachi5anep
Vć rugćm sć respectaži drepturile de autor