www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=munachi3post
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Experienta din curtea Templului
Duminica a III-a din Post, 19 martie 2006
Lecturi: Ex 20,1-17 (Ex 20,1-3.7-8-12-17) Ps 18 1Cor 1,22-25 In 2,13-25
pr. Ernest Munachi Ezeogu

Asemenea desertului (prima duminica din Post) si muntele (a doua), templul este un loc special al întâlnirii cu Dumnezeu. Astazi însa nu vom vedea fata plina de glorie a lui Isus; îi vom vedea fata furioasa. Isus nu este încântat de ceea ce vede, pentru ca modul de organizare a cultului în templu nu mai reflecta planul original al lui Dumnezeu. Doua motive ar putea fi identificate: (a) liderii religiosi au pus religiozitatea înaintea moralitatii; (b) au pus particularitatea deasupra universalitatii.

Administratorii religiosi ai cultului din templu aveau grija ca oamenii sa aduca pentru jertfe vite, oi si porumbei de buna calitate. Ei se asigurau chiar ca banii "murdari" pe care oamenii îi aduceau cu ei sa fie schimbati cu banii "sfinti" ai templului. În acelasi timp, însa, complotau împotriva lui Isus. Daca se straduiau atâta sa îi fie pe plac lui Dumnezeu în cult, de ce nu s-au straduit sa analizeze mai bine spusele lui Isus, în loc sa îl condamne atât de usor? Pentru ei a-i face pe plac lui Dumnezeu a devenit ceva care tine de templu si nu de relatia cu oamenii. Acest fel de religiozitate îl supara tare pe Isus.

Se spune ca la un moment dat un preot se întorcea seara la casa parohiala, când deodata un hot i-a sarit în cale si l-a amenintat cu un pistol: "Banii sau viata!" În timp ce preotul întindea mâna spre buzunar, hotul i-a vazut colarul si l-a întrebat: "Sunteti preot? Atunci puteti merge." Preotul, surprins de gestul de pietate al hotului, s-a gândit sa îi dea macar pachetul sau de tigari, din moment ce nu avea bani la el. Hotul a raspuns: "Nu, parinte, nu fumez în Post." Vedeti deci cum hotul încearca sa respecte regula de a nu fuma în post, dar încalca o porunca mai serioasa a lui Dumnezeu: "Sa nu furi."

Al doilea motiv pentru care Isus era suparat pe afacerile religioase din acea vreme în constituiau obiceiurile lor exclusiviste. Unele elemente din alcatuirea Templului ne vor ajuta sa întelegem mai bine. Templul avea cinci parti sau curti: (1) Sfânta Sfintelor (2) curtea preotilor (3) curtea lui Israel (4) curtea femeilor (5) curtea neamurilor. Desi acestea erau vazute ca cinci cercuri concentrice ale sfinteniei, planul Templului facea loc pentru toti în Casa lui Dumnezeu. Era casa universala a lui Dumnezeu "pentru toate neamurile", unde fiecare barbat si fiecare femeie de pe pamânt sa îsi gaseasca un loc în care sa se roage. Însa liderii evreilor au uitat acest lucru si se gândeau ca este destinat doar pentru ei. Astfel au decis sa transforme curtea neamurilor într-o piata "sfânta" pentru vânzarea animalelor necesare pentru jertfe, si pentru schimbarea banilor. Puteai sa aduci monede romane doar pâna în curtea neamurilor, dar nu în celelalte patru curti. Curtea neamurilor nu mai era privita ca o parte integranta a Casei Domnului, devenise pur si simplu o piata comerciala. Aceasta curte a neamurilor a curatat-o Isus. Facând acest lucru a aratat ca partea pentru neamuri era la fel de sfânta ca si partile pentru evrei. Dumnezeu este Dumnezeul tuturor si nu Dumnezeul unui grup select. Asemenea evreilor de pe vremea lui Isus, unii crestini de astazi înca mai cred ca Dumnezeu ne apartine numai noua si nu si celorlalti.

Un om a murit si a mers în cer, si Sfântul Petru îi arata cum e pe acolo. I-a aratat diferite lacasuri: "Aici sunt evreii, aici budistii, aici musulmanii etc." Apoi au ajuns la un zid înalt care înconjura un loc întins, de unde se auzeau cântece si râsete. "Cine sunt acestia?" a întrebat noul-venit. Iar Sfântul Petru i-a raspuns: "Ssst! Sunt crestinii - dar ei cred ca sunt singurii de aici". Credinciosi ca acestia au nevoie de o experienta ca aceea din curtea Templului relatata în Evanghelia de astazi, pentru a-i trezi la iubirea universala a lui Dumnezeu si a-i aduce înapoi la adevaratul cult.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=munachi3post
Vă rugăm să respectați drepturile de autor