www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=munachi24an
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Formulele teologice si implicatiile vietii
Duminica a XXIV-a de peste an, 17 septembrie 2006
Lecturi: Is 50,5-9a Ps 114 Iac 2,14-18 Mc 8,27-35
pr. Ernest Munachi Ezeogu

Într-o zi Sherlock Holmes si dr Watson au mers într-o excursie în padure. Cam pe la miezul noptii Holmes îl scoala pe Watson si îi spune: "Watson, priveste în sus si spune-mi ce vezi." Watson îi raspunde: "Vad milioane de stele." Holmes îl întreaba: "Si ce îti spune aceasta?" Watson îi spune: "Astronomic, îmi spune ca exista milioane de galaxii si probabil miliarde de planete. Teologic, îmi spune ca Dumnezeu este mare si noi suntem mici si nesemnificativi. Meteorologic, îmi spune ca mâine va fi o zi frumoasa. Dar tie ce îti spune?" Holmes îi raspunde: "Ca cineva ne-a furat cortul." Unii oameni sunt foarte tari la capitolul cunostinte speculative, dar când vine vorba de implicatiile lor pentru viata de zi cu zi sunt zero. Cam asa îl vedem si pe Petru în Evanghelia de astazi.

Specialistii în biblic ne spun ca pericopa de astazi este textul central al Evangheliei lui Marcu. Prima jumatate a Evangheliei conduce spre acest pasaj, iar a doua parte decurge din acesta. De la începutul Evangheliei si pâna în acest punct a fost o pregatire pentru revelarea secretului identitatii lui Isus, ca fiind Mesia; în acest pasaj, secretul mesianic este descoperit; si de aici pâna la sfârsitul Evangheliei este prezentata împlinirea misiunii lui Isus ca Mesia. În acest pasaj îl vedem pe Isus examinându-si discipolii pentru a vedea daca i-au înteles învatatura. Examinarea are doua parti: una doctrinal-teologica si alta practico-existentiala.

Prima parte se concentreaza în jurul întrebarii: "Voi cine spuneti ca sunt Eu?" (Marcu 8,29a). În maniera tipic teologica, ei se rezuma la ce spun altii pe aceasta problema, evitând sa îsi exprime propriile viziuni. Petru, vorbind în numele apostolilor, da raspunsul corect: "Tu esti Cristosul!" (Marcu 8,29b). Importanta acestui moment de dezvaluire este evidentiata mai puternic în Evanghelia lui Matei, unde Isus îl felicita pe Petru, asigurându-l ca aceasta cunoastere este o revelatie primita direct de la Dumnezeu. Apoi îl rasplateste pe Petru, al carui nume pâna atunci era Simon, numindu-l Petru - Chefa adica Piatra; si îi promite ca pe aceasta piatra, El, Cristos, va zidi Biserica Sa si ca puterile iadului nu o vor putea distruge. Acesta este sfârsitul primei parti a examinarii, partea teoretica, doctrinala; iar Petru iasa premiant.

A doua parte a examinarii este despre implicatiile practice, existentiale ale concluziei la care s-a ajuns în prima parte. "Apoi a început sa-i învete ca Fiul Omului trebuie sa sufere multe, sa fie respins de batrâni, de arhierei si carturari, sa fie ucis si a treia zi sa învie. Si le spunea aceasta în mod deschis." (Matei 8,31-32). Acum însa Petru începe sa nu fie de acord cu Isus. Devine chiar vehement. Desi obtinuse 10 cu steluta la partea doctrinala a examenului, el arata prin gesturile sale ca, de fapt, nu stie nimic despre implicatiile practice a ceea ce tocmai spusese. Atunci Isus îl îndeparteaza de la El: "Mergi în urma mea, Satana, caci nu te gândesti la cele ale lui Dumnezeu, ci la cele ale oamenilor" (Matei 8,33). Piatra de temelie a Bisericii, care luase 10 la examenul de doctrina, sfârseste prin a fi numit Satana dupa proba practica.

Trebuie ca Petru a suferit atunci un mare soc: si asa trebuie sa fie si pentru noi. Pentru ca suntem foarte mult asemenea lui Petru, acordând prea multa atentie fidelitatii si corectitudinii doctrinale si prea putina atentie transpunerii în practica. Vedem aceasta din modul de pregatire a celor care vin în Biserica. Le putem în mâna Catehismul si apoi îi verificam daca stiu sa raspunda corect întrebarilor. Pe copii la Prima Împartasanie îi ascultam daca stiu Crezul. Întrebarile noastre sunt de genul: "Crezi în doctrina aceasta si aceasta?" Ei raspund: "Da", si totul este în regula. De ce nu gasim o metoda de a analiza modul în care teoria este traita, pusa în practica? Daca pe noi pare a nu ne interesa aceasta, pentru Isus conteaza enorm.

În parabola cu Judecata de apoi, Isus ne descopera faptul ca vom fi judecati mai mult dupa cum ne-am practicat credinta, si mai putin dupa cât de bine ne-am cunoscut-o. Desigur, ambele aspecte sunt importante, dar partea practica are prioritate. Sa îi cerem astazi lui Dumnezeu sa ne faca tari ca piatra în marturisirea credintei adevarate, în primul rând prin raspunsurile practice pe care le dam provocarilor la adresa credintei pe care le ridica viata de zi cu zi.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=munachi24an
Vă rugăm să respectați drepturile de autor