www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=munachi1post
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Experienta desertului
Duminica I-a din Post, 5 martie 2006
Lecturi: Gen 9,8-15 Ps 24 1Pt 3,18-22 Mc 1,12-15
pr. Ernest Munachi Ezeogu

O mama camila si puiul ei vorbeau într-o zi. Puiul întreaba: "Mama, de ce avem picioare asa mari cu trei degete?" Mama îi raspunde: "Ca sa ne permita sa trecem prin nisipul moale din desert fara sa ne scufundam." "Si de ce avem aceste gene lungi si grele?" "Ca nu cumva sa ne intre nisip în ochi în timp ce traversam desertul", raspunde mama camila. "Dar mama, de ce avem aceste cocoase pe spate?" Mama îi raspunde putin impacientata de întrebarile puiului: "Le avem ca sa pastreze grasimea când avem drumuri lungi de facut prin desert, fara sa ne trebuiasca apa." "Aha, am înteles!", spune puiul. "Avem picioare mari ca sa nu ne scufundam, gene lungi sa nu ne intre nisip în ochi si cocoasele ca sa pastram mai bine apa. Dar mama, atunci ce cautam noi în gradina zoologica?" Viata moderna ne face sa ne simtim uneori ca o camila la zoo. Asemenea personajelor tocmai amintite, avem nevoie uneori sa mergem în desert pentru a descoperi cine suntem cu adevarat. Postul ne invita sa intram într-o astfel de experienta a desertului.

Desertul a fost locul de nastere al Poporului lui Dumnezeu al primului legamânt. Poporul evreu care scapase din Egipt ca triburi separate a ajuns în Tara Promisa ca un singur popor, sub Dumnezeu. În desert au devenit Poporul lui Dumnezeu prin legamânt. În decursul istoriei, când iubirea si fidelitatea lor fata de Dumnezeu se racea, profetii îi invitau sa se întoarca în desert pentru a-si redescoperi identitatea, vocatia lor si misiunea lor, ca un fel de metoda de a-si retrezi credinta si de a-si întari legamântul cu Dumnezeu. Marii profeti Ilie si Ioan Botezatorul au fost oameni ai desertului: au trait în desert, au mâncat din hrana desertului si au adoptat un stil de viata de desert. Desertul este universitatea unde Dumnezeu îsi educa Poporul.

În Evanghelia de astazi citim ca dupa ce Isus a fost botezat, "îndata Duhul l-a dus în pustiu. Iar în pustiu a stat timp de patruzeci de zile, fiind ispitit de Satana. Acolo era împreuna cu fiarele, iar îngerii îi slujeau." (Matei 1,12-13). Unde altundeva decât în desert ar putea avea loc astfel de întâlniri pline de înteles cu Duhul Sfânt si cu Satana, cu fiarele precum si cu îngerii? Desertul a fost scoala unde Isus a mers pentru a distinge vocea lui Dumnezeu, pe care trebuia sa o urmeze, de vocea lui Satana, care îl ispitea. Câte voci auzim din momentul în care ne trezim dimineata si pâna când ne culcam noaptea? Vocile nenumarate din ziare, de la radio si de la televiziune; vocile celor care traiesc si muncesc cu noi; si sa nu uitam vocile noastre interioare. În desert lasam în urma majoritatea acestor voci, pentru a ne concentra pe distingerea vocii lui Dumnezeu si a Satanei.

În desert ajungem sa ne cunoastem noi pe noi, punctele tari si punctele slabe, chemarea noastra divina. În desert Isus a întâlnit fiare si îngeri. Exista fiare si îngeri în fiecare dintre noi. Uneori, din cunoasterea noastra superficiala, nu reusim sa recunoastem fiarele din noi si traim într-o glorie goala, sau nu reusim sa recunoastem îngerii din noi si ne dedam urii de sine. Dar în linistea si reculegerea din desert ajungem sa ne împacam cu noi, acceptându-ne asa cum suntem, reconciliindu-ne cu fiarele si cu îngerii din vietile noastre, începând apoi sa traim din nou pacea, ca pentru prima oara. Postul este un timp al experiente în desert. Nu ne permitem toti sa cumparam o camila si sa mergem în desert. Dar cu totii putem crea un spatiu desertic în vietile noastre prea înghesuite si ocupate. Putem sa punem deoparte un loc si un timp în care sa fim singuri cu Dumnezeu, un timp în care sa ne distantam de numeroasele zgomote si voci ce ne bombardeaza vietile zi de zi, un timp pentru a asculta cuvântul lui Dumnezeu, un timp pentru a redescoperi cine suntem în fata lui Dumnezeu, un timp pentru a-i spune da lui Dumnezeu si nu Satanei, asemenea lui Isus. Bine ati venit în Post! Bine ati venit în desert!

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=munachi1post
Vă rugăm să respectați drepturile de autor