www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=munachi1adventB
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Ramâneti treji
Duminica I-a din Advent, 27 noiembrie 2005
Lecturi: Isaia 63,16b-17;64,1.3b-8; Psalm 79; 1Corinteni 1,3-9; Marcu 13,33-37
pr. Ernest Munachi Ezeogu

Iata o ghicitoare. Dormi. Visezi. Un leu fioros te urmareste. Încerci sa scapi de el si un tigru îti iese în cale. Te întorci, dar în orice directie ai încerca sa mergi, dai de un animal feroce ce vrea sa te devoreze. Ce poti sa faci? Cum poti scapa? Raspunsul este: trezeste-te!

Trezindu-se, omul intra într-o lume reala total diferita de lumea viselor. Ceea ce era o problema capitala în starea de adormit devine o non-problema în starea de treaz. Grijile si prioritatile din starea de somn îsi pierd importanta, fiind înlocuite de noi griji si prioritati. De exemplu, îti dai seama ca problema nu este cum sa scapi de bestiile salbatice, ci cum sa învingi ceasul si sa ajungi la timp la serviciu. Putem vorbi despre o schimbare semnificativa ce are loc atunci când trecem din starea de somn, în care suntem inconstienti, în starea de treaz, când suntem constienti. O schimbare similara, chiar mai importanta, are loc atunci când trecem de la starea de adormiti spiritual, la starea de treji spiritual, când sufletul este constient si atent la realitatea spirituala.

În Evanghelia de astazi, Isus îi cearta si îi încurajeaza pe cei care îl urmau sa ramâna alerti în spirit. El urma sa îi paraseasca pentru o anumita perioada de timp. Prin credinta si prin angajamentul lor fata de Isus, discipolii sai sunt asemenea oamenilor care s-au trezit din somnul spiritual. Însa timpul absentei sale va fi un timp de încercare pentru viata lor de credinta când vor fi ispititi sa adoarma. El le porunceste sa ramâna treji si sa vegheze, pentru ca oricând va veni la ei sa nu îi gaseasca dormind ci veghind în credinta, gata sa îl primeasca.

Astazi intram în perioada Adventului: un timp special de pregatire pentru venirea Domnului. Portretul din Evanghelia lui Marcu al portarului care vegheaza sa fie poarta deschisa, daca cumva stapânul vine pe neasteptate, apare ca imaginea starii în care trebuie sa ne aflam întreg anul, dar în special în perioada Adventului. Portarul sta treaz pentru a-l recunoaste si a-l primi pe Domnul atunci când va veni. Credinta, de asemenea, ne transforma în oameni capabili sa îl recunoasca pe Domnul, dornici sa îl primeasca. Recunoasterea este esentiala, deoarece Domnul nu este întotdeauna usor de recunoscut. La Betleem el a aparut sub forma unui nou-nascut, iar oamenii nu l-au recunoscut. În parabola Judecatii de Apoi, pe care am ascultat-o duminica trecuta, El a spus ca a venit printre noi sub chipul celor mai nevoiasi si mai mici oameni din aceasta lume... si multi nu l-au recunoscut. Cei cu credinta adevarata îl recunosc si îl slujesc în acesti oameni care traiesc în afara sferei de interes a societatii. Credinta este în primul rând un mod de a vedea viata, apoi un mod de a o trai.

Printre cei trimisi în iad la Judecata de Apoi vor fi si cei care au asteptat venirea de pe urma a Domnului, esuând sa îl recunoasca în venirea lui de zi cu zi printre noi. Socul în acea parabola îl da faptul ca Cristos vine în vietile noastre sub chipul oamenilor obisnuiti si al evenimentelor obisnuite. Trebuie sa fim treji în credinta pentru a-l recunoaste si pentru a-i sluji lui Cristos în aceste locuri banale. Nu ne va folosi la nimic sa îl recunoastem la Judecata de Apoi daca nu reusim sa îl recunoastem si acum, în fiecare dintre zilele vietii noastre.

Înainte sa încheiem, sa mai spunem ceva despre afirmatia lui Isus, cu un verset înainte de pasajul de astazi: "Despre ziua si ceasul acela nu stie nimeni, nici îngerii în cer, nici Fiul, ci doar Tatal" (Marcu 13,32). Putem lua afirmatia literal, în sensul ca Isus nu stie data din calendar când va fi sfârsitul lumii. Dar o putem întelege si ca o strategie pentru ca discipolii de lânga El sa nu îl mai întrebe despre acel moment. Oricum ar fi, concluzia pentru noi este aceeasi: gata cu speculatiile privind sfârsitul lumii. Deschideti ochii credintei pentru a-l vedea pe Dumnezeu prezent si activ în viata voastra, în lumea voastra. Deschideti inimile si casele pentru Domnul care vine zi de zi sub chipul celor nevoiasi. Acesta este cel mai bun mod de a pregati venirea Domnului, atunci când va fi sfârsitul lumii.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=munachi1adventB
Vă rugăm să respectați drepturile de autor