www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=munachi19an
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Pâinea care s-a coborât din ceruri
Duminica a XIX-a de peste an, 13 august 2006
Lecturi: 1Rg 19,4-8 Ps 33 Ef 4,30-5,2 In 6,41-51
pr. Ernest Munachi Ezeogu

Un preot mergea în fiecare dupa-amiaza la 4PM pentru a celebra Sfânta Liturghie pentru o comunitate de calugarite din Paris. Într-o zi, preotul s-a îmbolnavit si i-a cerut unui preot african venit în vizita la el sa îl ajute. Preotul african s-a prezentat la 3:55PM la usa manastirii si a sunat. Dupa obiceiul Parisului de la acea vreme, el nu era îmbracat clerical. O calugarita a venit repede la usa crezând ca a venit preotul lor. Dar a fost întâmpinata de o fata de african. Fara sa îi dea omului vreo sansa sa spuna ceva, ea l-a expediat imediat, crezând ca venise sa ceara ajutor. "Îmi pare rau, dar nu te putem ajuta", i-a spus calugarita. "Acum celebram Sfânta Liturghie. Vino alta data." "Multumesc, sora!", a raspuns preotul. S-a întors apoi si a plecat. Dupa câteva minute surorile sunau impacientate sa afle de ce nu au preot pentru Liturghie. Va imaginati rusinea care le-a cuprins când au aflat ca un preot venise pentru acest scop, dar ele l-au alungat.

De ce au ramas fara Sfânta Liturghie aceste calugarite? Nu pentru ca ar fi fost oameni rai. Pur si simplu pentru ca preotul care a venit la ele nu arata ca preotul pe care îl asteptau sa vina. Realitatea din fata lor diferea de asteptarile lor. Dragi prieteni, aceasta este si problema galileenilor cu Isus, relatata în Evanghelia de astazi. Versetele de început si de sfârsit ale lecturii vorbesc despre "pâinea care s-a coborât din ceruri". Aceasta ar putea fi foarte bine tema Evangheliei. Ea detine cheia întelegerii a ceea ce se întâmpla în acest pasaj. Vedeti voi, oamenii se asteptau ca Mesia sa coboare literalmente din ceruri. Ei se asteptau ca evenimente spectaculoase si manifestari supranaturale pe cer sa marcheze venirea pe nori a Unsului lui Dumnezeu. Astfel ca atunci când Isus a venit si a pretins ca "Eu sunt El" (Ioan 8,24-28), galileenii nu au reusit sa împace realitatea din fata lor cu asteptarile din mintile lor.

Pe Isus îl cunosteau prea bine - sau cel putin asa credeau ei. Stiau când, unde si cum a venit el pe lume, din Maria si din Iosif. "Iudeii murmurau împotriva lui pentru ca spusese: 'Eu sunt pâinea care s-a coborât din cer' si spuneau: 'Nu este oare acesta Isus, fiul lui Iosif, pe ai carui tata si mama îi cunoastem? Cum de spune acum: M-am coborât din cer?'" (Ioan 6,41-42). Dilema se adânceste, dupa cum ne-o arata un alt verset: "Dar acesta stim de unde este; când va veni Cristos, nimeni nu va sti de unde este" (Ioan 7,27). Vedem deci ca dificultatea evreilor din vremea aceea de a întelege cum trupul devine pâine era în fapt o extensie a dificultatii pe care o aveau în a întelege cum cuvântul a devenit trup. Daca reusim sa ne apropiem de misterul iubirii lui Dumnezeu, care l-a împins pe Dumnezeul cel atotputernic si vesnic sa devina un Om simplu, muritor, asemenea noua, atunci vom putea sa ne apropiem mai usor si de misterul acestui Om care devine pâine, din nou într-un act de iubire pentru noi. Dar daca insistam ca Dumnezeu sa fie dupa asteptarile noastre, dupa ratiunea noastra, atunci ne asteapta o mare si neplacuta surpriza - la fel ca pe surorile pariziene.

Cum coboara Dumnezeu din ceruri? Cum vine Dumnezeu în vietile noastre? Evanghelia de astazi ne arata ca Dumnezeu vine la noi prin oamenii obisnuiti pe care îi întâlnim în viata de zi cu zi. Întrebarea nu este daca Dumnezeu vine la noi ci daca noi putem sau nu sa recunoastem lucrarea lui Dumnezeu din vietile noastre. Sa încercam astazi sa mai privim o data la acele persoane pe care le cunoastem atât de bine - sau credem ca le cunoastem. Ele pot fi mesagerii pe care Dumnezeu, în providenta Sa, ni-i trimite pentru a ne pregati pentru viata eterna.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=munachi19an
Vă rugăm să respectați drepturile de autor