www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=munachi17an
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Hranind multimea flamânda
Duminica a XVII-a de peste an, 30 iulie 2006
Lecturi: 2Rg 4,42-44 Ps 144 Ef 4,1-6 In 6,1-15
pr. Ernest Munachi Ezeogu

Micutul Johnny fusese la scoala de duminica iar mama venise sa îl ia acasa. "Uau", exclama Johnny asezându-se în spatele masinii, "povestea cu Moise si cu toti oamenii trecând Marea Rosie a fost extraordinara!" "Povesteste-mi-o", i-a spus mama. "Ei bine, israelienii fugeau din Egipt, dar faraonul si-a trimis armata sa-i zdrobeasca. Asa ca israelienii au accelerat pâna au ajuns la Marea Rosie. Între timp Armata Egipteana se apropia tot mai mult. Moise si-a luat mobilul si a sunat Fortele Aeriene Israeliene cerându-le sa bombardeze Egiptul. Între timp, Marina Israeliana a construit un pod pentru ca lumea sa treaca peste el. Si l-au facut!" Femeia l-a privit socata: "Asa v-a spus la ora de religie ca s-a întâmplat?" "Pai... nu tocmai", a recunoscut Johnny, "dar daca ti-as fi spus cum ne-a povestit la ora nu ai fi crezut." Micutul Johnny se dovedea si el îmbibat de mentalitatea seculara a vremurilor noastre, care nu mai lasa spatiu miracolelor si realitatilor spirituale. Credinta naturala, care este limitata la ceea ce putem observa si verifica, nu îi este suficienta credinciosului pentru a ajunge la acea credinta supranaturala fara de care nu putem experimenta mâna miraculoasa a lui Dumnezeu.

În Evanghelia de astazi despre hranirea celor cinci mii, Ioan pomeneste cu numele doi discipoli: Filip si Andrei. Acesti discipoli pot fi vazuti ca reprezentând doua tipuri de credinta. Filip reprezinta credinta naturala ce nu permite miracole, iar Andrei reprezinta credinta supranaturala, ce admite miracolele, facându-le deci posibile.

Isus si discipolii Sai aveau o problema. O multime imensa de oameni îi urmau si erau înfometati: trebuiau deci hraniti. Isus îi paseaza problema lui Filip: "De unde vom cumpara pâini ca acestia sa manânce?" De ce Isus s-a întors catre Filip si l-a întrebat despre cumpararea pâinilor? El stia ca Filip, în orbirea produsa de gândirea sa naturalista, nu putea sa îsi imagineze alt mod de a hrani multimea decât folosindu-se de bani. De aceea Ioan adauga: "Însa spunea aceasta ca sa-l puna la încercare; de fapt, el stia ce avea de gând sa faca." Raspunsul lui Filip nu face decât sa confirme cât de bun era la chestiunile materiale: "Nu le-ar ajunge pâine de doua sute de dinari ca sa ia fiecare câte o bucatica". Dar El stia ce va face. Isus l-a întrebat pe Filip doar pentru a-i sublinia modul eronat în care gândeste, pentru a-i contrapune acestei gândiri modul în care avea El sa actioneze mai apoi.

Imediat dupa, vorbeste Andrei: "Este aici un baiat care are cinci pâini de orz si doi pesti. Însa ce sunt acestea pentru atâtia?" Andrei era suficient de realist ca sa îsi dea seama ca cinci pâini de orz si doi pesti nu reprezinta nimic în fata unei multimi de 5.000 de barbati, plus femei si copii, dar totusi avea suficienta credinta sa vada din acestea un început. Poate Andrei a amintit de pâini si de pesti stiind de experienta nuntii din Cana, unde Isus a transformat apa în vin. El si-a amintit ca Isus nu a facut vinul din nimic; l-a facut din ceva. Si a simtit ca este de datoria apostolilor sa îi ofere lui Isus acel element de baza pe care, din iubire, sa îl transforme ca pe apa în vin, înmultind mâncarea pentru multimea flamânda. Credinta nu înseamna deci a ne împreuna mâinile în rugaciune, fara sa facem nimic, privind doar spre Cer si asteptând sa cada de acolo ceea ce ne dorim. Dimpotriva: noi trebuie sa facem ceva, sa cautam cele cinci pâini si cei doi pesti ai nostri, stiind ca fara acestea nu va fi miracol. Miracolul nu înseamna Dumnezeu lucrând pentru noi; înseamna Dumnezeu lucrând cu noi.

Henry Ford spunea odata: "Crezi ca poti sau ca nu poti: asa va fi dupa cum crezi." La fel se poate spune despre credinta sau lipsa de credinta în miracole. Credinciosii, crezând, permit miracolelor sa aiba loc în vietile lor. Necredinciosii, necrezând, blocheaza posibilitatea de a experimenta miracole. Dupa cum spunea adesea si Isus: "Sa vi se faca dupa credinta voastra" (Matei 9,29).

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=munachi17an
Vă rugăm să respectați drepturile de autor