www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=munachi16an
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Strictete versus Compasiune
Duminica a XVI-a de peste an, 23 iulie 2006
Lecturi: Ier 23,1-6 Ps 22 Ef 2,13-18 Mc 6,30-34
pr. Ernest Munachi Ezeogu

Un preotul este chemat sa vina la patul de moarte al unui membru al parohiei lui, un criminal notoriu caruia nu îi pasa absolut deloc de Dumnezeu sau de viata spirituala. Preotul ajunge la el si spre surprinderea sa îl vede rasfoind agitat paginile unei Biblii mari. Gândindu-se ca îl poate ajuta, îl întreaba: "Ce cauti?" Iar muribundul îi raspunde rece: "Contradictii".

Evanghelia de astazi este una potrivita pentru cei care citesc Biblia cautând contradictii. Ne ofera doua imagini aparent opuse ale lui Isus. Vedem mai întâi imaginea lui Isus ca un om ferm, ce nu accepta compromisurile, insensibil chiar, care îsi întoarce spatele la poporul nevoias care are nevoie de ajutorul Sau: în schimb El alege sa ia o scurta "vacanta". Apoi avem imaginea lui Isus ca un om grijuliu, atent, milostiv, care îsi anuleaza odihna binemeritata pentru a se ocupa de turma zgomotoasa, atunci când aceasta ar trebui sa îl lase în pace. Deci, Isus este un om sever si inflexibil, un om al principiilor si al disciplinei, care merge dupa program? Sau este un om receptiv si disponibil la schimbari de ultim moment, dupa nevoile tocmai aparute?

De regula, în fata acestei dileme, cititorii Bibliei tind sa îl vada pe Isus dupa propria lor personalitate. Adeptii disciplinei vor vedea în Isus un profesor sever; cei blânzi vor vedea în El un om blând. Este atunci Biblia o oglinda în care cititorul îsi vede reflectia? Oare Biblia exista pentru ca sa ne ofere o scuza pentru prejudecatile noastre si pentru stilul nostru de viata? Daca da, atunci nu suntem cu nimic mai buni decât criminalul care cerceta scripturile în cautarea de contradictii.

De fapt Biblia exista pentru a ne sustine dar si pentru a ne provoca. Daca citim Biblia asteptând ca cuvântul lui Dumnezeu sa ne provoace stilul de viata, atunci este simplu sa vedem ca ceea ce straluceste în Evanghelia de astazi este imaginea lui Isus ca om milostiv. "Coborând, [Isus] a vazut o mare multime si i s-a facut mila de ei pentru ca erau ca oile care nu au pastor si a început sa-i învete multe" (Matei 6,34). Desi Isus venise aici pentru o scurta si bine meritata odihna, desi oamenii nu aveau nici un drept sa îl deranjeze, totusi El s-a aplecat asupra lor, le-a vazut nevoile, si drept urmare si-a schimbat programul pentru a fi alaturi de ei. Desigur, avea dreptul la odihna; desigur, oamenii nu trebuiau sa îl bâzâie. Dar Isus nu este interesat de drepturile Lui. El stie ca oamenii îi strica odihna din disperarea pe care o simt. În aceasta situatie alege sa examineze si sa trateze disperarea oamenilor.

Cum am reactiona noi într-o situatie similara? Probabil am striga la multime, acuzând-o de insensibilitate. Le-am spune discipolilor nostri: "mergeti si alungati-i pe acestia, apelati la politie daca este nevoie". Am deveni irascibili, mai degraba criticându-i pe oameni decât întelegându-i. În nici un caz nu am încerca sa ne punem în locul lor, sa vedem lucrurile în modul în care ei le vad. Un proverb indian spune: "Nu îti critica semenul pâna nu ai umblat o mila în mocasinii lui".

Si atunci, daca Isus este atât de atent si de milostiv, de ce la începutul Evangheliei a vrut sa se îndeparteze de multime? Chiar si acest gest poate fi vazut ca unul de mila, nu fata de multime, ci fata de discipolii Sai, care cu siguranta aveau nevoie de odihna. "El le-a spus: 'Veniti voi singuri, într-un loc retras, si odihniti-va putin'; pentru ca multi veneau si plecau si nu aveau timp nici macar sa manânce" (v. 31). Decizia lui Isus a fost motivata de atentia lui fata de discipoli, iar schimbarea de program de atentia lui fata de multime.

Sa îi cerem astazi lui Isus sa ne dea harul de a fi sensibili si disponibili la nevoile oamenilor de lânga noi, asemenea Lui. Si sa ne pregatim sa ne traim viata gata oricând pentru o schimbare de plan, când va fi nevoie, indiferent ca este vorba despre planul de vacanta sau despre planul pentru restul vietii noastre.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=munachi16an
Vă rugăm să respectați drepturile de autor