www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=munachi14an
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Isus nu poate
Duminica a XIV-a de peste an, 9 iulie 2006
Lecturi: Ez 2,2-5 Ps 122 2Cor 12,7-10 Mc 6,1-6
pr. Ernest Munachi Ezeogu

Un batrân se întreba daca sotia lui avea probleme cu auzul. Asa ca într-o seara, pe când sotia statea în fotoliu, s-a apropiat usor prin spatele ei si i-a spus încet: "Draga, ma auzi?" Nu a primit nici un raspuns. S-a apropiat mai mult de ea si i-a spus din nou: "Draga, ma auzi?" Din nou nimic. S-a dus atunci chiar lânga ea si i-a spus: "Draga, ma auzi?" De data aceasta ea s-a uitat la el cu surprindere si i-a raspuns: "Pentru a treia oara, Henry, da, te aud!" Suntem prea repede gata sa îi învinovatim pe ceilalti pentru o ruptura în comunicare, când se poate ca noi însine sa fim principalii responsabili pentru situatie. În Evanghelia de astazi, citim despre o grava ruptura în comunicare între Isus si oamenii din orasul Sau. A fost atât de grava încât Isus nu a putut sa faca nici o minune aici. "Si nu a putut face acolo nici o minune, decât doar si-a pus mâinile peste câtiva bolnavi si i-a vindecat" (Marcu 6,5).

Aceasta este una dintre cele mai socante declaratii din toate Evangheliile: Isus sa nu poata sa faca miracole? Nu ca nu ar fi vrut, ci nu a putut! Poate exista oare ceva care sa fie imposibil pentru Isus? Evanghelia de astazi spune ca da. Este imposibil pentru Isus sa faca miracole într-un context în care nu exista credinta. Isus ar putea face si ar dori sa faca totul pentru poporul Sau. Dar are nevoie de credinta noastra pentru a-si putea dezlantui puterea. Sa ne amintim de Evanghelia de duminica trecuta, cu femeia cu hemoragie. Multi îl atingeau pe Isus, dar nu li s-a întâmplat nimic pentru ca nu îl atingeau cu credinta. Însa în momentul în care femeia l-a atins cu credinta, puterea vindecatoare a iesit din El. Pe cât de puternic este Isus, noi avem totusi capacitatea de a-l inactiva prin lipsa de credinta. Credinta este ca un comutator care îl porneste pe Dumnezeu, iar lipsa de credinta îl opreste.

Oamenii din Capernaum s-au suparat pe Isus din cauza incapacitatii sale de a face miracole în mijlocul lor. Sunteti uimiti uneori de tacerea lui Dumnezeu si de aparenta sa inactivitate într-o lume a coruptiei si a nedreptatii? Însa lucrul cu adevarat uimitor, în ceea ce îl priveste pe Isus, este lipsa de credinta între cei de un neam cu El. "Si se mira de necredinta lor" (Marcu 6,6). Când îl acuzam pe Dumnezeu pentru ca nu face nimic în timp ce noi suferim atâta aici pe pamânt, oare nu cumva Dumnezeu ne mustra pentru necredinta noastra care l-a pus în imposibilitatea de a actiona?

De ce oamenii nu au avut credinta în El? Isus spune ca poate pentru ca "Un profet nu este dispretuit decât în patria lui, printre rudele sale si în casa lui" (Marcu 6,4). O zicala modera echivalenta ar fi: "Familiaritatea duce la dispret". Oamenii din Capernaum credeau ca stiu tot ce era de stiut despre Isus. Îi cunosteau familia si educatia primita, si de aceea nu erau impresionati de El. Oamenii care se convertesc mai târziu sunt adesea mai buni decât cei mai vechi în credinta, deoarece exista între acestia din urma de a crede ca ei stiu tot ceea ce trebui sa se cunoasca despre credinta. Acest fapt devine un obstacol care ne împiedica sa experimentam mila si puterea lui Dumnezeu care este oferita în fiecare zi prin acelasi vechi pastor, prin aceleasi vechi predici, aceleasi sacramente. Familiaritatea nu aduce cu adevarat dispret. Însa Evanghelia de astazi ne provoaca sa ne straduim în fiecare zi sa descoperim acel ceva nou pe care Dumnezeu ni-l ofera prin aceleasi modalitati vechi si familiare.

La final, câte ceva despre fratii lui Isus amintiti nominal aici. Pentru catolici si pentru ceilalti crestini care cred în fecioria Mariei înainte si dupa nasterea lui Isus, aceasta pomenire ar putea ridica o problema. Pe scurt putem spune urmatoarele: 1) În aramaica, precum în majoritatea limbilor africane, cuvântul "frate" are un înteles mult mai larg decât în româna, desemnându-i si pe fratii vitregi, pe verisori si pe ceilalti apropiati prin legatura de rudenie. 2) Scriptura nu face referirea nicaieri la acesti "frati ai lui Isus" ca fiind fii ai Mariei. Daca Maria ar fi avut alti copii, de ce Isus pe moarte ar fi încredintat-o discipolului Sau Ioan? 3) Unii dintre cei mentionati aici ca fiind fratii lui Isus - Iacob si Ioses - apar în alta parte mentionati ca fiii unei alte femei, tot Maria (Marcu 15,40). Sa ne amintim ca Marcu încearca sa ne arate cât de mult greseau oamenii din Capernaum când credeau ca stiu totul despre Isus, când de fapt nu stiau cu adevarat cine este El. Noi ar trebui sa îl cunoastem mai bine.

Evanghelia de astazi este o poveste trista despre niste oameni care l-au întâlnit pe Isus si au plecat fara sa primeasca vreo binecuvântare. Noi, întâlnindu-l astazi pe Isus în Cuvânt si Euharistie, sa nu plecam din biserica pâna nu vom primi binecuvântarea Sa. Sa ne reînnoim credinta în El.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=munachi14an
Vă rugăm să respectați drepturile de autor