www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=meynen2an
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Mielul lui Dumnezeu
Duminica a II-a de peste an, 15 ianuarie 2006
Lecturi: 1Samuel 3,3b-10.19 Psalm 39 1Corinteni 6,13c-15a.17-20 Ioan 1,35-42
pr. Daniel Meynen

"În ziua urmatoare, Ioan statea din nou împreuna cu doi dintre discipolii sai. Si, privindu-l pe Isus care trecea, a zis: 'Iata-l pe Mielul lui Dumnezeu!'"

Ioan Botezatorul este înca puternic marcat de manifestarea Duhului Sfânt de la Botezul lui Isus, ce avusese loc cu o zi înainte. Vocea Tatalui rasuna înca în urechile lui. Se gândeste neîncetat la Mesia, venit pe pamânt pentru a revela iubirea Tatalui, care vrea prin Fiul Sau preaiubit sa mântuiasca lumea! La o zi dupa aceea memorabila în care a fost ales sa îl boteze pe Domnul Isus, Ioan Botezatorul nu se poate abtine sa nu strige, îndemnat de Duhul Sfânt: "Iata-l pe Mielul lui Dumnezeu!"

Ioan indica spre Mesia, Mântuitorul, Isus Cristos: arata Calea de urmat, ne indica Poarta Cerurilor, striga celor care sunt dispusi sa-l asculte ca Iubirea este aici! Deja Inima lui Isus este deschisa; deja Inima lui Dumnezeu s-a deschis ca sa ne permita sa vedem ce îndurare le este rezervata celor care doresc cu adevarat sa se apropie de Inima lui Cristos! Pentru ca, atunci când cerurile s-au deschis si vocea Tatalui s-a facut auzita, Iubirea lui Dumnezeu izvora deja în Inima lui Isus, prevestind sângele si apa baptismala ce vor curge în viitor pe Crucea Calvarului (Ioan 19,34).

"Iata, Mielul lui Dumnezeu!" "Ecce Agnus Dei!" Aceasta este expresia folosita de preot în timpul celebrarii euharistice, când înainte de împartasanie le prezinta credinciosilor ostia. Dar aceasta expresie se gaseste, înainte de toate, în cântul liturgic folosit de Biserica la frângerea pâinii: "Agnus Dei, qui tollis pecata mundi, miserere nobis." "Mielul lui Dumnezeu, care iei asupra ta pacatele lumii, miluieste-ne pe noi." Cu adevarat, în expresia "Mielul lui Dumnezeu" ni se reveleaza întreaga Iubire a lui Dumnezeu! Cu adevarat, este Pâinea Iubirii cea care se frânge pentru noi!

"Cei doi discipoli ai sai l-au auzit vorbind si l-au urmat pe Isus."

Expresia "Mielul lui Dumnezeu" are o putere atât de mare încât îi atrage la Isus pe oamenii de bunavointa. Ioan abia le-a spus câteva cuvinte, iar cei care erau cu adevarat deschisi sa asculte au primit un har particular: acela de a-l urma pe Cristos. "Cei doi discipoli ai sai l-au auzit vorbind si l-au urmat pe Isus." Oare nu aceasta fac toti credinciosii în timpul celebrarii euharistice? Preotul abia le prezinta credinciosilor ostia consacrata, ca ei se si reped sa îl urmeze pe Învatator, pe care îl primesc în ospatul pregatit lor.

"Isus s-a întors si, vazându-i ca îl urmeaza, le-a zis: 'Ce cautati?' Ei i-au spus: 'Rabbi - ceea ce, tradus, înseamna Învatatorule - unde locuiesti?' El le-a zis: 'Veniti si vedeti'. Asadar, au venit si au vazut unde locuieste si au ramas la el în ziua aceea. Era cam pe la ceasul al zecelea."

"Ce cautati?" Ce cautam? Suntem si noi oameni de bunavointa? Daca da, atunci putem raspunde cu discipolii lui Ioan: "Învatatorule, unde locuiesti?" Si El ne-ar raspunde acum: "Sunt în Ceruri!" Nu asa se întâmpla oare când îl primim pe Isus Euharisticul? Nu intra Domnul în Cerurile sufletului nostru? Pentru ca atunci Cerurile sunt în noi! Si, asemenea discipolilor, vom ramâne cu Isus "în ziua aceea"; în fiecare zi noi putem primi Sfânta Împartasanie; în fiecare zi preotii frâng "pâinea noastra cea de toate zilele" pentru noi!

"Unul dintre cei doi, care îl auzisera pe Ioan si-l urmasera [pe Isus], era Andrei, fratele lui Simon Petru. Acesta l-a întâlnit mai întâi pe fratele sau, Simon, si i-a spus: "L-am gasit pe Mesia!" - care, tradus, înseamna 'Cristos' - si l-a adus la Isus. Privindu-l, Isus i-a zis: 'Tu esti Simon, fiul lui Ioan; tu te vei numi Chefa' - care înseamna 'Petru'".

De ce si-a schimbat Simon numele? De ce Isus i-a spus lui Simon "Chefa" sau "Petru"? Simplu, pentru ca Simon auzise vocea Spiritului, care îi spusese sa mearga la Isus, asa dupa cum fratele sau Andrei facuse deja. Dar ce înseamna sa mergi la Isus? Înseamna sa raspunzi chemarii harului lui Dumnezeu, sa devii un copil al lui Dumnezeu, un fiu adoptiv al Tatalui: "Nimeni nu poate sa vina la Mine, daca nu-i este dat de la Tatal" (Ioan 6,65). "Tot ce-mi da Tatal, va veni la Mine" (Ioan 6,37).

El care a devenit un copil al Tatalui, a biruit Raul: el a câstigat lupta împotriva Celui Rau! El care a devenit un copil al Tatalui mergând la Cristos merita rasplata cuvenita copiilor lui Dumnezeu: asa ca merita sa primeasca un nou nume! "Biruitorului îi voi da din mana cea ascunsa si-i voi da lui o pietricica alba si pe pietricica scris un nume nou, pe care nimeni nu-l stie, decât primitorul" (Apocalipsul 2,17). De aceea Simon a primit numele de Chefa, sau Petru: el a primit o pietricica alba, un nou nume, numele de "piatra"!

Noi toti, împreuna cu Simon Petru, suntem pietre vii destinate sa construim edificiul spiritual al Bisericii. Fie ca Preasfânta Fecioara Maria, care, prin credinta ei, este asemenea mortarului care uneste toate aceste "pietre", sa vina în ajutorul nostru, astfel încât comuniunea de astazi sa poata fi o comuniune eterna care sa ne aseze pentru totdeauna în Iubirea Tatalui!

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=meynen2an
Vă rugăm să respectați drepturile de autor