www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=ha1
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Exemplul femeii samaritene
Duminica a III-a din Postul Mare

In 4,5-42 (In 4,5-15.19b-26.39-42): A venit, asadar, într-o cetate din Samaria, numita Sihar, aproape de tinutul pe care Iacob l-a dat fiului sau, Iosif. Acolo era fântâna lui Iacob. Atunci, obosit fiind de drum, Isus s-a asezat la fântâna. Era pe la ceasul al saselea.A venit o femeie din Samaria ca sa scoata apa. Isus i-a spus: "Da-mi sa beau!" Discipolii lui plecasera în cetate ca sa cumpere de mâncare. Asadar, femeia samariteana i-a zis: "Cum, tu, care esti iudeu, ceri sa bei de la mine, care sunt o femeie samariteana?" De fapt, iudeii nu aveau legaturi cu samaritenii. Isus a raspuns si i-a zis: "Daca ai fi cunoscut darul lui Dumnezeu si cine este acela care îti spune «Da-mi sa beau», tu ai fi cerut de la el si el ti-ar fi dat apa vie". Femeia i-a spus: "Doamne, nici nu ai cu ce scoate apa, iar fântâna este adânca; de unde, deci, ai apa vie? Nu cumva esti tu mai mare decât parintele nostru, Iacob, care ne-a dat fântâna si a baut din ea el, fiii lui si turmele lui?" Isus a raspuns si i-a zis: "Oricui bea din apa aceasta îi va fi sete din nou, dar pentru cel care bea apa pe care i-o voi da eu va deveni în el izvor de apa care tâsneste spre viata vesnica". I-a zis femeia: "Doamne, da-mi aceasta apa ca sa nu-mi mai fie sete si sa nu mai vin aici sa scot". "Doamne, vad ca tu esti profet. Parintii nostri s-au închinat pe muntele acesta, iar voi spuneti ca la Ierusalim este locul unde trebuie sa te închini". Isus i-a spus: "Femeie, crede-ma ca a venit ceasul când nu îl veti adora pe Tatal nici pe muntele acesta, nici la Ierusalim. Voi adorati ceea ce nu cunoasteti. Noi adoram ceea ce cunoastem, pentru ca mântuirea vine de la iudei. Însa vine ceasul - si chiar acum este - când adevaratii adoratori îl vor adora pe Tatal în duh si adevar, caci si Tatal astfel de adoratori îsi cauta. Dumnezeu este duh si cei care îl adora, în duh si adevar trebuie sa-l adore". Femeia i-a zis: "Stiu ca vine Mesia, care este numit Cristos. Când va veni, el ne va învata toate". Isus i-a zis: "Eu sunt, cel care îti vorbesc!" Multi dintre samaritenii cetatii aceleia au crezut în el pentru cuvântul femeii care a marturisit: "Mi-a spus tot ce am facut". Asadar, când au venit la el, samaritenii l-au rugat sa ramâna la ei, iar el a ramas acolo doua zile. Si cu mult mai multi au crezut pentru cuvântul lui. Îi spuneau femeii: "Nu mai credem pentru cuvântul tau, caci noi însine am auzit si stim ca acesta este cu adevarat Mântuitorul lumii".

În Wyoming, SUA, exista un fenomen natural impresionant - un copac care creste din mijlocul unei stânci. Lânga el se afla o placa ce aminteste ca din cauza acestui copac, linia ferata a fost deviata; si ca de fiecare data când treceau pe lânga acest copac, trenurile se opreau, iar conductorul arunca la radacina lui o galeata cu apa.

Ma întreb câti oameni, ca si copacul din stânca, nu s-ar fi uscat si nu ar fi murit daca nu ar fi fost altii sa îi îngrijeasca. Orice planta creste pe locul unde i-a cazut samânta. Dar nu este întotdeauna asa usor cum suna. Chiar si pentru noi! "Terenurile" noastre sunt foarte diferite... Unii traim în medii care încurajeaza o viata plina si prospera, în timp ce altii traiesc în medii care îi omoara. Oamenii care traiesc în întuneric (fie ca e vorba de orbire fizica sau spirituala) sau în saracie abjecta sau în boala sau în alte situatii dure si ostile, nu pot sa creasca pe acel teren, nu pot nici macar sa supravietuiasca, daca nu au ajutor generos al unor semeni.

Si stiti ce? Chiar si cei mai bogati si mai sanatosi oameni au nevoie de ajutor, din când în când, în special în plan spiritual. Chiar si Isus, persoana cea mai auto-suficienta care a umblat vreodata pe acest pamânt, în Evanghelia de astazi cere un pahar de apa de la o necunoscuta samariteana.

Stim cu totii povestea, aproape pe de rost. Ea a mers pe la amiaza dupa apa, când trebuia sa îsi acopere fata cu un val, si nu dimineata, asa dupa cum mergeau femeile "respectabile". În ochii satenilor, ea era - cum sa o spun cu delicatete? - o femeie pe care nu ati dori ca fiul Dvs sa v-o aduca în casa. În plus, evreii îi urau puternic pe samariteni, considerându-i pe jumatate pagâni, eretici, tradatori ai credintei. Evreii care calatoreau preferau sa ocoleasca Samaria, chiar daca astfel drumul devenea mai lung: orice, dar sa nu calce pe pamântul celor pe care ar fi fost în stare sa îi si scuipe în fata.

Si iata ca aici Isus sta de-a dreptul de vorba cu ea - o femeie care probabil se considera a fi auto-suficienta. Dupa o scurta tachinare, iubirea lui Cristos iese la suprafata iar ea îsi deschide inima spre El. Însetata de darul 'apei vii', ea îl primeste pe Isus nu doar în micul antreu al vietii ei, unde sunt primiti oaspetii nedoriti care apoi sunt dati afara, ci, dimpotriva, femeia îi permite lui Isus sa intre în cea mai profunda parte a inimii ei, unde majoritatea dintre noi nu dam acces nimanui, uneori nici macar noua.

Daca ne gândim bine, cu totii suntem femeia samariteana. Suntem persoane care ne consideram auto-suficiente, nu-i asa? Ceea ce a trait ea, traim si noi. Atunci când suntem botezati, si noi suntem spalati cu apa vie a lui Isus. Iar la vigilia pascala suntem din nou spalati si iertati si transformati, asemenea femeii din Samaria. Din pacate, unii dintre noi continuam sa ne îndoim ca o astfel de schimbare radicala a noastra ar fi posibila, si trecem prin Postul Mare cu ezitare, renuntând la fumat sau la bautura, sau apelând la nu stiu ce dieta, în loc sa renuntam poate la mânie sau la bârfa sau la invidie.

Postul este, si trebuie sa fie pentru noi toti, o perioada de schimbare a vietii. Tot ce ne cere Isus este un pahar de... credinta. Sa ne încredem în El, si ne va arata atunci exact ceea ce vrea de la noi în acest Post si în zilele ce vor urma. Nu va pierdeti niciodata speranta! Nu va lasati prada disperarii crezând ca nu va puteti schimba dupa atâtia ani de încercari repetate, fara de succes! Lasati-l pe Isus sa ude terenul pe care va aflati. Cereti-i lui Isus sa va dea o inima neînfricata - o inima în care doar El poata sa intre pâna în strafunduri. Permiteti-i lui Isus sa va transforme inima într-una noua - o inima plina de iubire si de speranta. Acceptati ca Isus sa va transforme mentalitatea - pentru ca sa fiti mereu deschisi spre ceea ce El vrea de la voi. Sa va transforme Isus cu iubirea Sa!

Asa a facut femeia samariteana, si asa puteti face si voi. Urmati calea ei si nu veti gresi. Puteti fi siguri.

traducere si adaptare dupa HomiliesAlive.com

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=ha1
Vă rugăm să respectați drepturile de autor