www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=dumseccarneconiaris
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Regele deghizat
Duminica Înfricosatoarei Judecati, 26 februarie 2006
Lectura: Matei 25,31-46
pr. Anthony M. Coniaris

Odata demult traia un rege care se hotarâse sa testeze caracterul oamenilor sai. Deghizat în taran, el a calatorit prin tara sa si de cele mai multe ori a fost tratat cu dispret. Si-a dat seama ca onoarea cu care era tratat ca rege nu venea din respectul pe care îl simteau pentru bunatatea sa; mai degraba era rezultatul fricii lor fata de functia si puterea sa. La un moment dat, unul dintre supusi l-a recunoscut. A protestat spunându-i sa se întoarca pe tron, sa îsi ia hainele împaratesti si sa conduca asa cum face un rege.

Mai exista un Rege ce calatoreste deghizat. El s-a nascut nu într-un palat regal ci într-o pestera de animale. Desi Rege, nu s-a nascut din regi, ci dintr-o simpla fecioara. Desi Rege, a trait si a muncit ca tâmplar în micul oras Nazaret.

 

A aparut în alt chip

Dupa Învierea din morti, Isus "s-a aratat în alt chip" (Marcu 16,12). Discipolii sai nu l-au recunoscut imediat. Maria Magdalena, pe când era lânga mormânt, l-a confundat pe Isus cu gradinarul (Ioan 20,15). Pe drumul spre Emaus, cei doi discipoli au crezut ca este un strain (Luca 24,18). Apostolilor care pescuiau pe lacul Galileii, Isus le-a parut un necunoscut, pâna când Ioan i-a spus lui Petru: "Domnul este!" (Ioan 21,7).

Isus ne-a aratat astfel ca este prezent în toti oamenii. El ne spune la fel si în Evanghelia de astazi. Afirma ca El a fost cel înfometat si însetat, gol si bolnav, strain si întemnitat în cei pe care noi i-am hranit si le-am dat sa bea, i-am îmbracat si i-am vizitat. El a fost de asemenea prezent în cei care au fost în situatii dificile si noi nu i-am ajutat. "Adevarat zic voua: Întrucât nu ati facut unuia dintre acesti prea mici, nici Mie nu mi-ati facut." Aceasta nu înseamna ca Dumnezeu si creaturile sale sunt identice prin natura ci prin har, ca membre ale Trupului Sau, ca imagini vii ale Sale, ca temple ale Lui. Acesta este misterul prezentei vizibile a lui Cristos între noi, astazi. Sf. Ioan Gura de Aur ne spune ca mai sfânt decât altarul de piatra din biserica este altarul uman aflat la fiecare colt de strada, pentru ca pe primul se ofera Cristos, pe când al doilea este chiar Cristos.

 

Nici pentru un milion de dolari.

La încheierea celui de-al doilea razboi mondial, un tânar ofiter din armata Statelor Unite ajunsese pe o insula din Pacificul de Sud, unde era o mare colonie de leprosi. Plimbându-se pe acolo a vazut o calugarita ce îngrijea bolnavii. Când soldatul a vazut picioarele infectate si ranile supurând, l-au luat ametelile. S-a uitat la sora cum, cu calm si profesionalism, curata ranile, le ungea si apoi le bandaja. Uimit de gesturile senine ale calugaritei, soldatul a exclamat: "Nu as face asa ceva nici pentru un milion de dolari!" Impasibila, fara macar sa se întoarca spre el, ea i-a raspuns: "Nici eu!" Pentru un milion de dolari nu ar fi atins acele rani urâte, dar pentru ca Cristos se afla în acei oameni respinsi de societate, ea si-a parasit casa, a mers mile departare pentru a-i îngriji, pentru a-l îngriji pe Regele deghizat.

 

Doamna Grasa.

J. D. Salinger, în cartea sa "Franny and Zooey" vorbeste despre Doamna Grasa, ce statea toata ziua pe veranda, alungând mustele si cu radioul dat la maxim. El o descrie ca având "picioare groase, cu venele vizibile", si fiind macinata de cancer. Apoi Salinger întreaba: "Stiti cine este de fapt Doamna Grasa? [...] Este Cristos însusi. Cristos însusi..."

Isus este adesea reprezentat în imaginile religioase ca un barbat foarte chipes - înalt, cu un nas ferm, privire prietenoasa si o fata radianta -, o persoana pe care oricine ar vrea-o pe lista de invitati la o petrecere. Dar Evanghelia de astazi sugereaza ca imaginea lui Salinger despre Cristos, ca Doamna Grasa, ar putea sa fie mai aproape de realitate decât ceea ce vedem noi în icoane. Cristos ne apare astazi deghizat asa cum le-a aparut discipolilor Sai dupa înviere. Vine la noi ca o persoana oarecare, ca ultimul dintre oameni: înfometat, gol, însetat, strain, întemnitat, tigan, doamna grasa. Regele deghizat.

 

O stire din Calcutta.

O stire de la Associated Press din Calcutta, India, spunea: Semnul de deasupra usii anunta: "Casa pentru saracii pe moarte". Înauntru 66 de barbati si 72 de femei stau în paturi amarâte, asteptându-si sfârsitul. Acesti oameni sunt produsul acestui oras suprapopulat, în care cu greu se mai îngrijeste cineva de altcineva. Unii au venit din spitale, trebuind sa elibereze patul desi erau pe moarte, pentru altii care însa au sansa sa fie tratati si salvati. Altii vin din rândul miilor de persoane ce traiesc pe strazi. De munca se gaseste cu greu, iar cersitul nu merge bine. Oameni ca acestia mor anonimi. Pe vremuri, niste camioane îi ridicau si îi aruncau apoi într-un râu, brat al Gangelui. Apoi în 1952, Maica Tereza a luat o casa ce fusese folosita pentru a-i adaposti pe pelerinii hindusi si a amenajat-o pentru muribunzi. De atunci, 18.000 de persoane au trecut prin aceasta casa. Din acestia, 8.500 au murit. Uimitor însa, ceilalti si-au refacut fortele si dorinta de a trai.

Ceea ce a facut-o pe Maica Tereza sa paraseasca confortul pentru acei oameni uitati? De ce nu fac ca ea agnosticii? De ce nu ateistii? De ce nu umanistii? Simplu! Pentru ca ei nu au etica lui Cristos: "întrucât ati facut unuia dintr-acesti frati ai Mei, prea mici, Mie mi-ati facut." Regele deghizat!

 

Cristos sufera în oameni.

Un soldat din primul razboi mondial povestea ca la un moment dat s-a împiedicat de trupul unui german mort, un biet tânar. Uitându-se la el, i s-a parut ca soldatul mort dispare iar în locul lui l-a vazut pe Cristos pe Cruce. De atunci, oricând a mai vazut un om suferind, în acel om l-a vazut pe Cristos, pe cruce, tintindu-l cu privirea, cerându-i sa îi împartaseasca suferinta si sa i-o aline. Regele deghizat!

 

Sf. Martin de Tours.

Exista o veche legenda despre Martin de Tours, un soldat roman crestin. Într-o zi de iarna grea, un cersetor l-a oprit. Martin nu avea bani, dar a vazut ca omul tremura de frig. Si-a dat jos pelerina de soldat, uzata cum era, a rupt-o în doua si jumatate i-a dat-o cersetorului. În acea noapte Martin a avut un vis. A vazut toti îngerii din cer si Isus stând în mijlocul lor, învelit cu o jumatate de pelerina de soldat roman. Unul dintre îngeri l-a întrebat: "Stapâne, de ce porti aceasta manta ponosita? Cine ti-a dat-o?" Iar Isus i-a raspuns: "Slujitorul meu Martin mi-a dat-o." Regele deghizat!

 

Lucruri simple.

Lucrurile de care vorbeste Isus în parabola de astazi sunt lucruri simple. Oricine poate sa le dea: o bucatica de pâine, un pahar de apa, un cuvânt de mângâiere, o haina, o vizita. Nimeni nu este atât de sarac încât sa nu îi poata da nimic Regelui deghizat. Sf. Ioan Gura de Aur spune ca daca Biserica ar ajunge în punctul acela în care nu ar avea nimic sa dea saracilor, sfântul potir si alte vase liturgice trebuie sa fie atunci topite pentru a face banuti din care sa fie ajutati saracii ce traiesc pe lânga biserici.

"Când va veni Fiul Omului întru slava Sa... se vor aduna înaintea Lui toate neamurile si-i va desparti pe unii de altii... Va zice Împaratul celor de-a dreapta Lui: Veniti, binecuvântatii Tatalui Meu, mosteniti împaratia cea pregatita voua de la întemeierea lumii... Va zice si celor de-a stânga: Duceti-va de la Mine, blestematilor, în focul cel vesnic, care este gatit diavolului si îngerilor lui." Criteriul Judecatii de Apoi ce o va face Dumnezeu este iubirea pe care i-am aratat-o Regelui deghizat: "Doamne, când Te-am vazut flamând si Te-am hranit? Sau însetat si Ti-am dat sa bei? Sau când Te-am vazut strain si Te-am primit, sau gol si Te-am îmbracat? Sau când Te-am vazut bolnav sau în temnita si am venit la Tine? Iar Împaratul, raspunzând, va zice catre ei: Adevarat zic voua, întrucât ati facut unuia dintr-acesti frati ai Mei, prea mici, mie Mi-ati facut."

Regele deghizat!

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=dumseccarneconiaris
Vă rugăm să respectați drepturile de autor