www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=dumpasteluiconiaris
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Multumim lui Dumnezeu, care ne-a dat victoria Sa
Duminica Învierii Domnului, 23 aprilie 2006
Lectura: Ioan 1,1-17
pr. Anthony M. Coniaris

Cei care au vazut "Jesus Christ Superstar" spun ca la final au ramas cu un gust amar, deprimati cumva, pentru ca se încheie cu crucificarea. Ce poate fi mai deprimant decât o piesa de teatru sau un film care se încheie cu crucificarea eroului principal? Nu este surprinzator ca "Jesus Christ Superstar" se încheie cu crucificarea, din moment ce cei care l-au scris au fost necredinciosi. Ei au încercat sa exprime prin aceasta opera rock filozofia lor deprimanta despre viata, si anume ca ea se încheie cu crucificarea pentru fiecare dintre noi. Poate ca asa s-au comportat Apostolii imediat dupa rastignire, dar cu siguranta nu dupa Înviere. Cuvântul cheie pentru primii crestini a fost VICTORIA:

"Moartea a fost înghitita de biruinta. Unde îti este, moarte, biruinta ta? Unde îti este, moarte, boldul tau? [...] Sa dam multumire lui Dumnezeu, Care ne-a dat biruinta prin Domnul nostru Isus Cristos!" (1Corinteni 15,54-57). "Dar în toate acestea suntem mai mult decât biruitori, prin Acela Care ne-a iubit" (Romani 8,37). "Aceasta este biruinta care a biruit lumea: credinta noastra. Cine este cel ce biruieste lumea daca nu cel ce crede ca Isus este Fiul lui Dumnezeu?" (1Ioan 5,4-5). Noul Testament este plin de convingerea ca prin Cristos Dumnezeu ne-a dat victoria Sa; victoria asupra fiecarui dusman; victoria asupra fiecarui rau posibil; victoria asupra la orice a mers gresit în Creatia lui Dumnezeu; victoria asupra pacatului, raului si mortii.

Datorita Învierii Domnului Isus Cristos, adevaratul crestin este mereu optimist. Problema e ca atunci când esti un vesnic optimist, lumea te crede naiv; spune ca nu stii de fapt cum merg lucrurile. Adevaratul crestin este orice, dar nu naiv. El stie exact cum merg lucrurile în lumea aceasta. El stie ca exista oameni rai în lume, care vor razboi; el stie ca exista boli fatale; stie ca lumea este tot mai mult asemenea unei jungle. Este însa optimist deoarece îl cunoaste pe Cristos. Iar concentrarea lui cade nu pe probleme, ci pe raspunsuri. "În lume necazuri veti avea; dar îndrazniti. Eu am biruit lumea" (Ioan 16,33). Isus nu a spus "Eu voi birui lumea" ci "Eu am biruit lumea". Pe cruce a spus: "S-a sfârsit". Nu a fost un strigat de învins, ci de învingator: "Scopul pentru care am venit 's-a sfârsit', a fost împlinit. Am rascumparat poporul Meu. Le-am dat victoria. Acum tine de ei sa o accepte. Pentru ca nu îi pot forta sa o primeasca."

Celebrând Învierea lui Isus, noi nu celebram doar un eveniment istoric, ce s-a întâmplat cândva în trecut; celebram un eveniment care ne influenteaza pe fiecare dintre noi, astazi, acum. Datorita Învierii lui Cristos, fiecare crestin botezat care si-a dedicat viata lui Isus poate sa spuna: "Cristos traieste; de aceea si eu voi trai. Cristos traieste; de aceea si eu am trecut de la moarte la viata. Cristos traieste; de aceea si eu am la dispozitie aceeasi putere ce l-a ridicat pe El din morti. Cristos traieste; de aceea si eu am victoria."

 

Victoria asupra...

1. Victoria asupra pacatului. Pacatul are puterea de a înrobi, puterea de a ne îngropa de vii în mormântul vinovatiei si disperarii. Doar Cristos are puterea de a sparge acest mormânt si de a ne elibera.

2. Victoria asupra demonilor. Evangheliile îl prezinta adesea pe Isus alungând demoni. El face la fel si astazi, dându-ne victoria asupra demonilor care ne chinuie, care ne fac din viata un adevarat iad: ura, invidia, pofta trupeasca, lacomia, etc. "Daca este cineva în Cristos, este faptura noua; cele vechi au trecut, iata toate s-au facut noi" (2Corinteni 5,17).

3. Victoria asupra noastra. Cristos îmi ofera victoria asupra mea. Adevaratul razboi este mereu cel interior. Aici trebuie sa învingem mai întâi pentru ca orice victorie exterioara sa aiba vreun sens. Si totusi, multi crestini ce merg la biserica nu sunt învingatori, ci învinsi. Învinsi de circumstante, învinsi de pacat, învinsi de pierderi, de durere, de suferinta, de parere de rau. Sunt crestini doar cu numele. Sunt membrii unei religii, dar îi resping puterea. Nu s-au ridicat niciodata deasupra unei vieti centrate pe propria persoana; nu au urcat niciodata înaltimile credintei si ale angajamentului total fata de Cristos. Nu si-au revendicat victoria lui Cristos: victoria asupra pacatului si asupra sinelui.

4. Victoria asupra mortii. Victoria definitiva a lui Cristos oferita noua este asupra celui mai mare si din urma dusman: moartea.

Un bolnav de cancer, aflat pe moarte, se întreba de ce prietenilor lui necredinciosi nu parea a le place sa vina sa îl viziteze, în timp ce prietenii lui crestini veneau tot mai des. Un prieten i-a spus ca motivul era poate faptul ca crestinismul stie sa faca fata tuturor acestor lucruri, are un loc pentru ele, cunoaste pacea lui Dumnezeu în mijlocul lor, si siguranta pe care o da victoria definitiva în Cristos. În multii mei ani de slujire preoteasca, am oficiat nu putine înmormântari. Am fost alaturi de multi în mari dureri si teribile pierderi personale a celor dragi. În astfel de momente exista unele lucruri ce aduc o oarecare alinare - prezenta prietenilor, coroanele de flori, slujba înmormântarii. Dincolo de toate acestea sunt însa cuvintele preaiubitului nostru Domn Cristos, luate din chiar inima mesajului sau pascal. "Eu sunt Învierea si viata." Aceste cuvinte au un efect pe care nu îl poate egala nimic. Evident ca durerea si pierderea sunt tot acolo. Însa cuvintele Domnului Înviat ne dau oarecum puterea de a merge mai departe si asigurarea ca moartea nu are ultimul cuvânt. Sf. Pavel afirma aceasta într-un limbaj ce vorbeste fiecarei generatii în parte:

"Ce vom zice deci la acestea? Daca Dumnezeu e pentru noi, cine este împotriva noastra? El, Care pe Însusi Fiul Sau nu L-a crutat, ci L-a dat mortii, pentru noi toti, cum nu ne va da, oare, toate împreuna cu El? Cine va ridica pâra împotriva alesilor lui Dumnezeu? Dumnezeu este Cel ce îndrepteaza; Cine este Cel ce osândeste? Cristos, Cel ce a murit, si mai ales Cel ce a înviat, Care si este de-a dreapta lui Dumnezeu, Care mijloceste pentru noi! Cine ne va desparti pe noi de iubirea lui Cristos? Necazul, sau strâmtorarea, sau prigoana, sau foametea, sau lipsa de îmbracaminte, sau primejdia, sau sabia? [...] Caci sunt încredintat ca nici moartea, nici viata, nici îngerii, nici stapânirile, nici cele de acum, nici cele ce vor fi, nici puterile, nici înaltimea, nici adâncul si nici o alta faptura nu va putea sa ne desparta pe noi de dragostea lui Dumnezeu, cea întru Cristos Isus, Domnul nostru" (Romani 8,31-39).

Pe vremuri, în Rusia, în Duminica Pastelui, dupa-amiaza, se tinea o ceremonie speciala în cimitirul din sat. Dupa o slujba în capela cimitirului, preotul însotit de diaconi si de cor pornea în procesiune prin cimitir, cântând "Cristos a înviat". Oprindu-se în dreptul fiecarui mormânt, unde se afla familia celui plecat din aceasta viata, preotul saluta cu "Cristos a înviat!", iar rudele raspundeau cu încredere: "Adevarat a înviat!" Ce frumoasa marturie a credintei noastre crestine! Sa mergi printr-un cimitir în Duminica Pastelui cântând "Cristos a înviat!"

"Dar acum Cristos a înviat din morti, fiind începatura (a învierii) celor adormiti. Ca de vreme ce printr-un om a venit moartea, tot printr-un om si învierea mortilor. Caci, precum în Adam toti mor, asa si în Cristos toti vor învia" (1Corinteni 15,20-23). Este victoria asupra mortii. "Daca cineva va pazi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8,51 si 52). "Si oricine traieste si crede în Mine nu va muri în veac" (Ioan 11,26).

 

Nu scapare ci victorie.

Ceea ce îsi doresc astazi majoritatea oamenilor este ceva care sa îi scape de realitate. De aceea cel ce lucreaza în industria spectacolelor, cinematografiei sau muzicii este platit mai mult decât medicul. El asigura o evadare din realitate. Acesta este de asemenea motivul pentru care se cheltuiesc atât de multi bani pe bautura. Oamenii pun mare pret pe evadare. Pentru aceasta ei sunt dispusi sa plateasca scump. Totusi scaparea pe care o obtin este temporara; poate functiona pentru un timp scurt, dar în final realitatea ne ajunge din urma si trebuie sa o înfruntam. Si aici vine maretia credintei noastre crestine. Nu ne ofera o evadare, ci victorie. Ne permite nu sa fugim de viata, ci sa o cucerim prin Cristos care a spus: "... îndrazniti. Eu am biruit lumea".

 

O victorie derivata.

Victoria despre care am vorbit este o victorie derivata. A fost câstigata de Cristos. Noi participam la ea prin botez si credinta. Sf. Pavel ne reaminteste în Romani 6,4-11 ca învierea trebuie sa faca parte din viata fiecarui crestin. În botez, spune el, fiecare dintre noi este facut partas la experienta Învierii lui Cristos. Asa dupa cum El a fost îngropat în pamânt si a înviat, si noi suntem înmormântati în apele botezului si înviem. Crestinii au primit cu totii puterea lui Cristos cel înviat, pentru a învia din moartea pacatului la o noua viata în El. De aceea în Biserica primara botezul era mereu acordat în fericita noapte a Pastelui. Cum majoritatea dintre noi am fost copii când am fost botezati, Pastele devine pentru noi un timp al reînnoirii voturilor de la botez: respingerea satanei si dedicarea pentru Cristos. Într-un fel bisericile noastre pline de Paste neaga tocmai faptul pe care ar trebui sa îl celebreze. Mii de oameni îsi tradeaza credinta venind la biserica o data pe an. Ei nu cred cu adevarat în victoria extraordinara a lui Cristos, la care suntem chemati sa luam parte. Daca ar crede, ar fi aici la biserica sa o celebreze si sa fie parte a ei în fiecare duminica, pentru ca crestinii celebreaza Învierea Domnului în fiecare duminica.

 

Bucurati-va!

Când în ciuda asteptarilor grecii i-au batut pe persi la batalia de la Maraton, au trimis un soldat grec sa alerge pâna la Atena sa duca vestea victoriei cetatii asediate. Acesta a alergat cât l-au tinut puterile, a comunicat mesajul, "Bucurati-va! Am învins!", si apoi a cazut mort de oboseala. Si Isus a învins. Bucurati-va! Acesta este efectul victoriei: bucuria! G. K. Chesterton scria: "Un crestin care crede cu adevarat ar trebui sa faca doua lucruri: sa danseze de bucurie si sa lupte pentru victorie. Ritualul dansului, pentru a exprima bucuria victoriei lui Cristos, nu este necunoscut liturgiei rasaritene. Se regaseste înca în liturgia etiopiana. O alta expresie a acestei bucurii o reprezinta imnele rasaritene.

"Ziua Învierii, sa ne luminam, popoare,
Pastele Domnului, Pastele!
Ca din moarte la viata si de pe pamânt la cer,
Cristos Dumnezeu ne-a trecut pe noi,
Cei ce-I cântam cântare de biruinta.

Cristos a înviat din morti!

Sa ne curatim simtirile
Si sa vedem pe Cristos stralucind,
Cu neapropiata lumina a Învierii.
Si bucurati-va zicând: "luminati sa-L auzim",
Cântându-I cântare de biruinta.

Cristos a înviat din morti!

Cerurile dupa cuviinta sa se veseleasca,
Si pamântul sa se bucure.
Si sa praznuiasca toata lumea
Cea vazuta si cea nevazuta
Ca Cristos S-a sculat, veselia cea vesnica."

Vince Lombardi a spus cândva: "A învinge nu este important; este esential." Cristos Înviat ne-a oferit victoria Sa. Cât de mult avem nevoie astazi de aceasta stare de spirit de victoriosi! Sarcinile noastre sunt coplesitoare. A-ti pierde încrederea înseamna a pierde totul. Raul câstiga de fiecare data când noi ne pierdem siguranta. A fi siguri în Cristos, pe Cristos, înseamna începutul victoriei. Mai mult: este victoria! Daca nu revendicam drept a noastra victoria lui Cristos asupra pacatului, asupra noastra si asupra mortii, ne furam singuri palaria, pierzând cea mai mare victorie ce ne este dat sa o cunoastem acum si în vecii vecilor.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=dumpasteluiconiaris
Vă rugăm să respectați drepturile de autor