www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=dumiscoe
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Sa nu traim pentru noi
Înaltarea Sfintei Cruci, 14 septembrie 2005
Lecturia: Ioan 19,6-11.13-20.25-28.30-35
OrthodoxEngland.co.uk

Noi, crestinii, stim cât de importanta este Crucea pentru credinta noastra. Crucea este faptul central al credintei. În Evanghelie ni se spune ca pierzându-ne viata prin Cruce, ne câstigam viata. Cu alte cuvinte, daca traim pentru Cristos, ne salvam viata. Daca traim pentru noi însine, ne-o pierdem. Este o lege a fiintei noastre, lege pe care o putem recunoaste în atâtea domenii ale vietii umane.

Copilul rasfatat care traieste pentru el, nu îsi împarte jucariile. Mai devreme sau mai târziu devine singuratic si plictisit, si nu are pe nimeni sa se joace cu el. Viata sa este pierduta.

Barbatul sau femeia care traieste pentru sine, nu îsi împartaseste viata. Este singur, separat, divortat, traieste inutil. Viata sa este pierduta.

Cuplul care traieste doar pentru ei însisi, refuza sa aiba copii; cei doi fac bani din carierele lor. Îmbatrânesc si ajung frustrati: este prea târziu sa aiba copii. Vietile lor sunt pierdute.

Bogatii care traiesc pentru ei însisi, nu împart banii. La final ajung în mormânt, iar banii îi ia guvernul. De vietile lor inutile nu este nimeni sa îsi mai aminteasca. Vietile lor sunt pierdute.

Egoistul care traieste pentru sine, nu îsi împarte teritoriul. Traieste în ura cu vecinii. Viata sa este pierduta.

Dictatorul vrea pentru el lumea întreaga, teritorii, populatii. Este urât de oameni. Viata sa este pierduta.

Traieste pentru tine si vei pierde totul, iar viata ta va fi inutila... o plictiseala îndelungata. Pe de alta parte, istoria Bisericii ne arata ca sfintii, care au trait pentru Cristos, nu au fost nici singuri, nici plictisiti, si cu siguranta nu au trait degeaba. Traind pentru Crucea lui Cristos, ei nu gusta din moarte la Judecata de Apoi. Traind prin Cruce, ei gusta Împaratia lui Dumnezeu, traiesc Pastile sufletelor lor, experimenteaza bucuria ce vine doar din cruci, slabiciuni, dificultati. Crucile sunt instrumente ale victoriei, arme ale salvarii sufletului. Nu trebuie sa privim la noi, cu mâinile în sân, ci trebuie sa privim la ceilalti.

Sf. Ioan Gura de Aur vorbea despre "sacramentul semenilor nostri". Cu alte cuvinte, el spunea ca mântuirea vine la noi prin ceilalti, prin provocarile si dificultatile care apar în fata noastra când intram în relatie cu semenii. Doar omul mândru îsi poate imagina ca mântuirea vine prin el însusi. Sa mergem deci astazi si sa ne luam crucile, sa le înaltam cu bucurie, pentru ca ele, prin puterea lui Cristos, sunt instrumentele mântuirii noastre.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=dumiscoe
Vă rugăm să respectați drepturile de autor