www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=dumdcconiaris
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Emanuel - cu noi este Dumnezeu
Duminica dinaintea Craciunului, 18 decembrie 2005
Lectura: Matei 1,1-25
pr. Anthony M. Coniaris

"Acestea toate s-au facut ca sa se împlineasca ceea ce s-a zis de Domnul prin proorocul care zice: 'Iata, Fecioara va avea în pântece si va naste Fiu si vor chema numele Lui Emanuel, care se tâlcuieste: Cu noi este Dumnezeu'." Nu "Emanuish", adica cu noi este omul, ci "Emanuel", cu noi este Dumnezeu! Evanghelia lui Matei începe cu prezenta lui Dumnezeu între oameni - Emanuel - si se încheie cu promisiunea prezentei Sale continue: "Iata Eu cu voi sunt în toate zilele, pâna la sfârsitul veacului" (Matei 28,20).

Cât de tragic este faptul ca adesea crestinii vorbesc despre Isus la trecut - Cristos care a fost, sau la viitor - Cristos care va veni. Cât de rar ne gândim la El la timpul prezent - cu noi este Dumnezeu. Si totusi câta nevoie avem de aceasta promisiune a sa, în aceste zile de confuzie, întuneric si zbucium. În Evanghelia lui Ioan ni se spune: "Cuvântul S-a facut trup si S-a salasluit între noi". Este doar un alt mod de a spune: "Emanuel, cu noi este Dumnezeu". Nu în ceruri îndepartate, nu pe o planeta în nu stiu ce galaxie, ci aici, între noi, partas la durerile noastre, ajutându-ne sa ne ducem poverile, punând mâna cu delicatete pe infirmitatile noastre, curatindu-ne de pacate, aratându-ne modul de viata care are valoare eterna.

Se spune ca desi Papa Pius al XII-lea folosea în mod constant telefonul, era într-o singura directie: nimeni nu îl putea suna pe Papa. Multi oameni cred ca aceasta este problema lor principala cu Dumnezeu: nu pot sa îl sune, sa îl gaseasca, sa comunice cu El, sa ajunga la El. Atât de des Dumnezeu le pare îndepartat, impersonal, ireal. Dar aceasta situatie a fost schimbata definitiv la Craciun, când Dumnezeu s-a coborât pe pamânt si a stabilit între El si noi o linie telefonica bidirectionala, pentru ca prin Isus sa putem sa îl "sunam" direct pe Dumnezeu, sa îl gasim, sa comunicam cu El, sa îl atingem prin rugaciune, prin Sfânta Împartasanie, prin Biblie si prin Biserica.

Craciunul are un mesaj special de mângâiere pentru singuratici. Este mesajul lui Emanuel - prezenta lui Dumnezeu cu noi, oricine am fi, oriunde am fi. Ca crestini, suntem chemati sa împartasim aceasta bucurie a prezentei lui Dumnezeu alaturi de oameni. De Craciun cautati o persoana singura si faceti-i o scurta vizita. Aratati-i ca va pasa de ea, asa dupa cum lui Cristos îi pasa de noi. Veti pleca de acolo cu bucuria lui Dumnezeu în suflet. Aceasta va fi recompensa Dvs pentru ca l-ati purtat pe Emanuel la altii, pentru a umple vidul unei inimi goale.

 

O promisiune împlinita.

Sa ne îndreptam acum atentia spre doua persoane care au regasit promisiunea prezentei lui Dumnezeu împlinita în vietile lor. David Livingstone la întoarcerea sa dupa saisprezece ani petrecuti în Africa, slabit de 27 de îmbolnaviri, cu un brat atârnând inutil dupa ce a fost muscat de un leu, i-a întrebat pe studentii Universitatii din Glasgow: "Stiti ce m-a sustinut în mijlocul încercarilor, dificultatilor si singuratatii, în viata mea de exil? A fost promisiunea lui Dumnezeu: 'Iata Eu cu voi sunt în toate zilele, pâna la sfârsitul veacului'." Emanuel - cu noi este Dumnezeu.

Când Frederick B. Snite, Jr., absolvent de Notre Dame, a mers în calatorie cu parintii sai în China, unde a fost lovit subit de paralizie infantila. Medicii i-au dat cam o saptamâna de viata. Ceea ce nu stiau medicii însa era puterea mare a credintei care îi sustinea viata. El a trait câtiva ani, s-a casatorit si a avut o familie. Multi ani a trebuit sa traiasca nemiscat. Luni întregi muschii respiratori i-au fost partial paralizati, astfel ca nu putea spune nici un cuvânt. Când în sfârsit si-a recâstigat partial controlul vocii, el a spus încet primul cuvânt: "Dumnezeu". Mai apoi, i-a marturisit unui preot care l-a vizitat acasa: "Singurul lucru care m-a tinut tare în perioada de încercare, atunci când nu puteam sa respir, sa vorbesc, a fost credinta mea în Dumnezeu. Stiam ca El este cu mine si ca poate sa îmi auda rugaciunile tacute." Emanuel - cu noi este Dumnezeu!

 

Traind o viata "împreuna"

Promisiunea prezentei lui Dumnezeu îi ajuta pe crestini sa duca o viata împreuna: Dumnezeu si cu mine. Sfântul Pavel de exemplu, a trait o viata împreuna. El marturiseste: "Toate le pot întru Cristos, Cel care ma întareste" (Filipeni 4,13). Nici un crestin nu îsi poate atinge potentialul deplin sau sa îsi foloseasca toate fortele, decât daca îsi face a sa puterea lui Dumnezeu, decât daca traieste o viata împreuna cu Cristos. Fostul alcoolic, iesit din sedintele de AA, traieste o viata împreuna. El a învatat sa spuna: "Eu nu pot sa depasesc problema bauturii, Doamne... dar noi, împreuna, putem!" Emanuel - cu noi este Dumnezeu!

"Cum poti sa faci fata vietii cu atâta succes?", l-a întrebat cineva pe un crestin. "Prin rugaciune", a raspuns el. "Ce întelegi prin rugaciune?" Crestinul a raspuns: "Cu mult timp în urma eram atât de preocupat de o multime de lucruri încât aproape m-am îmbolnavit. M-am rugat Domnului si El la final mi-a raspuns. Stii ce mi-a spus? 'Asculta, fiule, nu este nimic ce tu si cu Mine sa nu putem face împreuna!'" Emanuel - cu noi este Dumnezeu!

Un faimos chirurg îsi apleca mereu capul si se ruga înainte de operatii. Un reporter, asistând la o operatie si vazându-i gestul, l-a întrebat uimit: "Întotdeauna va rugati înainte de operatie?" Chirurgul i-a raspuns zâmbind: "Întotdeauna. Deoarece nu stiu niciodata ce probleme pot sa apara, si nici când va trebui sa las bisturiul pe mâna Marelui Medic, ca sa ma conduca. De multe ori în operatiile pe care le-am facut, când ajungeam la capatul puterilor mele umane, Dumnezeu a preluat operatia si a dus-o la final." Emanuel - cu noi este Dumnezeu!

Marele dar al lui Dumnezeu, dat noua de Craciun, nu a fost nici un cod etic nici o noua filozofie, ci El însusi! Crestinismul este mult mai mult decât o serie de porunci. Mai mult decât orice, este o Prezenta: Emanuel - cu noi este Dumnezeu! Cu noi este când suntem în necazuri - sa ne scoata din ele. Cu noi când suferim - sa ne stearga lacrimile. Cu noi când cadem - sa ne ajute sa ne ridicam. Cu noi când suntem slabi - pentru ca sa ne întareasca. Cu noi în moarte - sa ne faca încrezatori. Da, si ramâne cu noi definitiv si dupa moarte - într-un loc în care "cele ce ochiul n-a vazut si urechea n-a auzit, si la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gatit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El" (1 Corinteni 2,9)

"Nu va temeti. Caci, iata, va binevestesc voua bucurie mare, care va fi pentru tot poporul." (Luca 2,10). "Iata, Fecioara va lua în pântece si va naste fiu si vor chema numele lui Emanuel" (Isaia 7,14) - cu noi este Dumnezeu!

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=dumdcconiaris
Vă rugăm să respectați drepturile de autor