www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=dum7drconiaris
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins "Credeti ca pot sa fac Eu aceasta?"
Duminica a VII-a dupa Rusalii, 30 iulie 2006
Lectura: Matei 9,27-35
pr. Anthony M. Coniaris

Doi orbi au strigat catre Isus: "Miluieste-ne pe noi, Fiule al lui David". Isus i-a întrebat: "Credeti ca pot sa fac Eu aceasta?" Ei i-au raspuns: "Da, Doamne". Atunci El le-a atins ochii, vindecându-i de orbire. "Credeti ca pot sa fac Eu aceasta?"

Poate El? El care a spus: "Datu-Mi-s-a toata puterea, în cer si pe pamânt"? Poate El? El care a spus: "Ti se pare ca nu pot sa rog pe Tatal Meu si sa-Mi trimita acum mai mult de douasprezece legiuni de îngeri?" Poate El? El care a proclamat: "Eu sunt învierea si viata; cel ce crede în Mine, chiar daca va muri, va trai"? Poate El? El care a creat universul din nimica; El care a pus puterea în atom; El care l-a vindecat pe cel bolnav si l-a înviat pe cel mort? Poate El? El care i-a spus lui Iov: "Unde erai tu, când am întemeiat pamântul?" Poate El?

Oamenii încearca în ziua de astazi sa se salveze prin tot felul de puteri: puterea alba, puterea neagra, puterea apei, puterea aerului, puterea florilor, si puterea politica. Toate aceste puteri au esuat, si numai una ramâne: Puterea lui Dumnezeu. "Cristos", spune Sf. Pavel, "puterea lui Dumnezeu si întelepciunea lui Dumnezeu".

A-l cunoaste pe Dumnezeu în Cristos nu este doar o descoperire intelectuala. Este si aceasta, dar este mult mai mult. Este o experienta de putere, nu ceva ce realizam noi, ci ceva ce Dumnezeu pune în noi. Întrebati-i pe cei doisprezece pescari de oameni cum au putut sa se elibereze de slabiciunile lor si sa mearga sa schimbe lumea; si va vor raspunde: "Nu noi - ci Cristos!" "Credeti ca pot sa fac Eu...?" Da, Doamne! Întrebati un alcoolic sau un dependent de droguri recuperat cu a putut sa se elibereze de teribila lui dependenta, si va va spune: "Nu eu, ci Cristos în mine! Fara puterea Sa as fi în continuare înrobit" "Credeti ca pot sa fac Eu...?" Da, Doamne!

Atunci când viata mea este un esec, Cristos nu vine la mine sa îmi spuna: "Trebuie sa încerci din nou! Trebuie sa încerci mai mult decât ai încercat înainte". Nu este nici o veste buna în aceasta; nu ar face decât sa ma conduca la disperare. El vine însa la mine si îmi spune: "Apropie-te de Dumnezeu, si El va face pentru tine! Apropie-te de Mine, si puterea Mea va fi a ta". "Credeti ca pot sa fac Eu...?" Da, Doamne! Un tata si-a pierdut singurul copil într-un accident tragic. Întreaga lui lume s-a prabusit. A spus mai apoi: "Trei cai erau deschise în fata mea: disperarea, bautura sau Cristos. L-am ales pe Cristos, si de aici a venit puterea". "Credeti ca pot sa fac Eu...?" Da, Doamne!

Gert Behanna din "The Late Liz" a trecut prin iadul alcoolismului. A încercat de mai multe ori sa se sinucida. În final, a fost trimisa la un psihiatru. Iesind din cabinetul lui, s-a trezit rostind un cuvânt pe care nu îl mai rostise înainte decât în înjuraturi: "Nu am nevoie de un psihiatru. Am nevoie de Dumnezeu". În acea seara a cazut în genunchi lânga patul ei si s-a rugat: "O, Dumnezeule, daca esti pretutindeni, sper ca ma vei ajuta, pentru ca cu siguranta am nevoie de aceasta". "În douazeci de minute", a spus ea, "totul s-a schimbat". Puterea lui Cristos a venit în viata ei si de atunci ea a devenit o persoana noua. "Credeti ca pot sa fac Eu...?" Da, Doamne!

Sa ascultam marturia unui alt crestin: "Întotdeauna am stiut ca Isus este necesar, dar nu am stiut pâna acum ca El este de ajuns". El este de ajuns. Doar El poate! Puterea lui Cristos este disponibila pentru cei care cred în El, care îsi încredinteaza vietile lor sfarâmate, goale, plinatatii harului Sau. Cristos nu le-a spus apostolilor Sai: "Mergeti în lume si sa aveti noroc". El a spus: "Mergeti... si fiti siguri de aceasta - Eu sunt cu voi în toate zilele, pâna la sfârsitul veacului. Niciodata, niciodata nu va voi dezamagi sau parasi." În aceasta relatie personala, vitala cu Cristos cel viu gasim puterea de a învinge. Problema cu multi dintre noi este aceea ca nu asteptam sau anticipam puterea care vine de la Cristos. Nu credem cu adevarat în ea, asa ca nu o primim. Cautam alte puteri care invariabil ne dezamagesc.

Orbii au venit la Isus cu orbirea lor. El i-a atins. S-au vindecat. Si noi, sa venim astazi la El cu slabiciunile noastre, cu pacatele, problemele si orbirea noastra. Ca si ei putem spune: "Miluieste-ne pe noi, Fiule al lui David". El ne va întreba: "Credeti ca pot sa fac Eu aceasta?" Daca raspunsul vostru va fi: "Da, Doamne!", El ne va umple cu o putere interioara care va fi mai mult decât ceea ce ne-am imaginat noi vreodata. "Niciodata nu s-a aratat asa în Israel." Nu exista nimic în viata asemenea experientei de a primi revarsarea prezentei si puterii Sale.

Astazi ne confruntam tot mai mult cu amenintatoare crize de energie. Penele de curent electric sunt tot mai dese. Însa pentru aceia care cred cu adevarat în Isus si îsi încredinteaza viata lor Lui si Spiritului Sau cel Sfânt, nu va exista niciodata vreo pana de energie. Puterea care se afla în spatele nostru va fi întotdeauna mai mare decât sarcina din fata noastra.

Sa ascultam experienta personala a Sf. Pavel: "Dumnezeul meu sa împlineasca toata lipsa voastra dupa bogatia Sa, cu slava, întru Cristos Isus" (Filipeni 4,19).

"Credeti ca pot sa fac Eu...?" Da, Doamne!

 

Rugaciune.

"Celui ce poate sa faca, prin puterea cea lucratoare în noi, cu mult mai presus decât toate câte cerem sau pricepem noi Lui fie slava în Biserica si întru Cristos Isus în toate neamurile veacului veacurilor. Amin!" (Efeseni 3,20-21).

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=dum7drconiaris
Vă rugăm să respectați drepturile de autor