www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=dum5drdimopoulos
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Zelul si fanatismul
Duminica a V-a dupa Rusalii, 16 iulie 2006
Lectura: Matei 8,28-9,1
pr. George Dimopoulos

"Le marturisesc ca au râvna pentru Dumnezeu, dar sunt fara cunostinta" (Romani 10,1-10).

Dragi frati, astazi este a cincea duminica dupa Rusalii. O duminica ne pregateste pentru cealalta. Timpul trece asa dupa cum apa curge de la izvor îndreptându-se spre marele ocean. Noi, cei ce traim acum, suntem pasageri în drum spre eternitate. Lectura din apostolul de astazi, luata din Romani, capitolul 10, versetele 1-10, este într-adevar superba. Pavel vorbeste despre fanatismul religios care dauneaza religiei, oricare ar fi ea.

Asa dupa cum cu totii stim, Pavel era evreu, fanatic aparator al traditiilor tatalui sau, un foarte dur persecutor al crestinilor. El a primit o scrisoare de recomandare din partea liderilor religiosi din Ierusalim, si a pornit spre Damasc cu un scop clar: acela de a-i aresta pe crestini si de a-i aduce înapoi la Ierusalim. Dar pe drum spre Damasc, nu departe de oras, Cristos i-a aparut. Pavel a devenit una dintre cele mai cunoscute figuri ale crestinatatii, un vestitor al lui Cristos catre toate neamurile. Nimeni pâna la el nu a avut puterea si taria de a-l predica pe Cristos neamurilor idolatre. Pavel a atras atentia pagânilor prin predicile sale. El a dorit sa îi aduca în familia crestina.

Dar cu siguranta în inima simtea durere. El visa ca toti evreii îl vor accepta pe Cristos, adica pe Cel despre care vorbisera profetii Vechiului Testament. Dar evreii l-au acuzat ca ar fi tradator al mostenirii iudaice. Este o acuza foarte comuna, pe care o folosesc multi, chiar si astazi, atunci când cineva are curajul si puterea de a spune adevarul, de a deschide noi drumuri, de a recunoaste noi timpuri, noi circumstante. Desigur, acestia au zelul lui Dumnezeu, dar zelul lor nu este conform cunoasterii. Sfântul Pavel nu a fost un tradator si nici nu si-a negat traditiile stramosilor sai. Dimpotriva, a simtit o mare dorinta si rugaciunea sa de zi cu zi a fost pentru mântuirea neamului evreiesc, pentru ca ei sa îl accepte pe Mesia, pentru ca devenind primii în Biserica Crestina sa fie pionierii mântuirii care a avut loc prin Isus Cristos. "Fratilor, bunavointa inimii mele si rugaciunea mea catre Dumnezeu, pentru Israel, este spre mântuire."

Din pacate compatriotii sai nu au dorit si nu au putut întelege misterul mântuirii prin Isus Cristos. Desigur, aveau zelul lui Dumnezeu si erau interesati de aspectele religioase. Le pasa însa în primul rând de rigoarea literei legii. Dar zelul lor era neluminat. Era fanatism religios si mândrie nationalista.

Un predicator contemporan scria privitor la fanatismul religios: "Din pacate, multe natiuni au astfel de sentimente oarbe, în special acele natiuni a caror istorii au fost binecuvântate cu o traditie bogata si uriasa. Când oamenii se lauda cu traditiile înaintasilor lor se dovedesc de fapt nedemni de ele si le pun în pericol. Nu este suficient sa avem zelul antecesorilor în credinta si sa fim mândri de natiunea noastra, daca nu putem sa continuam mostenirea cu umilinta si credinta. Altfel am fi ca evreii de pe vremea lui Pavel, care aveau "râvna pentru Dumnezeu dar fara cunostinta".

Dragii mei, astfel de zel mai bine ar lipsi. Se spune ca comunistii si ateii din Moscova, pentru a dovedi faptul ca Dumnezeu nu exista, au luat elemente din crestinism si le-au expus în biserici superbe din Rusia, transformate în centre ateiste numite "muzee de arta". Asa ca au expus intoleranta inchizitorilor din Evul Mediu, care în numele lui Isus din Nazaret ardeau oameni pentru ca aveau opinii religioase diferite. Au expus reprezentari ale Cruciadelor. În alt loc au prezentat luxul unor Papi, Episcopi, tari si regi crestini, în paralel cu saracia unor oameni simplu. Atentie dragi prieteni, super-zelosi. Râvna fara cunostinta faca rau religiei si pune arme în mâinile necredinciosilor si ateilor, care ataca apoi cu ele.

Dragi prieteni, mesajul si pietatea crestina au cucerit lumea, pe când intoleranta si fanatismul au creat doar dusmani. Dorim sa îl predicam pe Cristos? Dorim sa ne predicam credinta? Sa traim si sa predicam acestea prin faptele noastre bune. Nu cu gura si cu cuvinte goale, ci cu faptele bune ale vietilor noastre. Amin.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=dum5drdimopoulos
Vă rugăm să respectați drepturile de autor