www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=dum32munachi
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Lampile fara ulei sunt moarte
Duminica a XXXII-a de peste an, 6 noiembrie 2005
Lecturi: Întelepciunea 6,12-16; 1 Tesaloniceni 4,13-18; Matei 25,1-13
pr. Ernest Munachi Ezeogu

Imaginati-va fecioarele care pleaca din casele lor pentru a merge sa astepte sosirea mirelui. Urmatoarea conversatie are loc între ele:
"Credeti ca avem nevoie sa luam ulei în plus?"
"De ce? Mirele va sosi oricum la apus. Asa este prevazut în program."
"Dar daca întârzie? Atunci nu vom avea ulei suficient pentru noapte?"
"Ei, haide! De ce esti atât de negativa? De ce complici lucrurile? Vrei sa ducem în plus ulei pe care nu îl vom folosi? De ce nu poti sa vezi partea buna a lucrurilor?"
"Da, dar nu stii niciodata! Eu îmi iau ulei în plus, de siguranta..."

Cunoastem restul povestii. Mirele întârzie si fecioarele care si-au luat ulei în plus se dovedesc a fi cele întelepte. Întelepciunea are aici putin de a face cu inteligenta personala sau cu IQ-ul. Întelepciunea este o alegere - alegerea de a face tot ceea ce trebuie pentru a pregati pentru ce este mai rau sperând în acelasi timp la ce e mai bine. Cei nebuni spera doar la ce e mai bine si nu se pregatesc pentru cea mai rea eventualitate.

Parabola Fecioarelor întelepte si a celor nechibzuite este spusa pe un fundal cultural care este foarte diferit de cel al nostru de astazi. Câteva cuvinte despre nunta evreiasca din vremurile Noului Testament ne-ar putea ajuta sa întelegem mai bine povestea. În ziua nuntii, mirele si prietenii lui mergeau sa ia mireasa de la familia ei. Ceremonia avea loc noaptea, astfel ca alaiul mirelui ajungea la casa miresei cândva dupa apusul soarelui. Între timp mireasa si prietenele ei asteptau sosirea mirelui si a alaiului sau. La sosirea lor, fecioarele se alaturau alaiului care o însotea pe mireasa la familia mirelui ei unde urma sa aiba loc petrecerea. Purtau candele aprinse pentru drumul în noapte si cântau cântece de iubire în timp ce mergeau în procesiune.

În parabola, mirele a întârziat si a ajuns la miezul noptii. Între timp, cele cinci fecioare care nu si-au luat ulei în plus au descoperit ca nu le ajungea uleiul si au mers în sat sa îsi mai ia. Între timp procesiunea a parasit casa miresei. Pâna când si-au luat ele ulei si au gasit drumul catre casa mirelui, petrecerea începuse deja si ele au fost închise afara. Trebuie sa fi avut socul vietilor lor atunci când au strigat: "Stapâne, stapâne, deschide-ne!" si au auzit glasul mirelui: "Adevar va spun, nu va cunosc" (versetele 11-12).

Aceasta parabola, care se gaseste doar în Evanghelia lui Matei, a slujit probabil la a-i avertiza pe primii crestini care sperau într-o întoarcere rapida a Mântuitorului. Matei le spune ca întoarcerea Domnului ar putea întârzia dincolo de asteptarile lor si ca ei ar trebui, în consecinta, sa se pregateasca pentru lunga asteptare asigurându-se ca au suficient ulei pentru lampile lor. Multe detalii ale parabolei au sens atunci când le vedem în contextul acestei teme principale. Mirele este Cristos. Mireasa este Biserica (Apocalipsa 22,17). Cele zece fecioare sunt totalitatea membrilor Bisericii. Candelele, pe care toate fecioarele le aveau, ar putea reprezenta credinta pe care toti crestinii o au. Uleiul, pe care unele îl aveau si altele nu, ar reprezenta atunci faptele bune. O candela fara ulei este ca si credinta fara fapte bune - moarta în ea însasi (Iacov 2:17).

Este oare mesajul lui Matei catre semenii sai crestini relevant înca si pentru crestinii timpurilor noastre? Foarte mult! Apropiindu-ne de încheierea anului liturgic, Biserica, prin Evanghelie, ne invita sa contemplam sfârsitul - sfârsitul vietilor noastre si sfârsitul lumii. Modul în care trebuie sa ne pregatim pentru sfârsit nu este acela de a trai cu teama si neliniste, sau de a merge dupa profeti si vizionari care pretind ca au acces la calendarul secret al lui Dumnezeu cu privire la cum si când se va sfârsi lumea. Isus ne-a spus ca Fiul Omului va reveni în Ziua de Apoi pentru a-i judeca pe cei vii si pe cei morti. Cum si când va fi aceasta, nu stim cu siguranta. Cum trebuie atunci sa se pregateasca crestinul întelept pentru sfârsitul timpurilor? Parabola de astazi ne ofera raspunsul: cel mai bun mod de a ne pregati pentru sfârsit este acela de a urma exemplul fecioarelor întelepte. Ele au luat ulei suficient pentru a-si pastra aprinse candelele. În acelasi fel trebuie sa ne angajam si sa perseveram în fapte bune pentru a ne pastra vie credinta. Acesta este cel mai bun mod de a ne pregati pentru Domnul, indiferent când alege El sa vina.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=dum32munachi
Vă rugăm să respectați drepturile de autor