www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=dum2drconiaris
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Veniti dupa mine!
Duminica a II-a dupa Rusalii, 25 iunie 2006
Lectura: Matei 4,18-23
pr. Anthony M. Coniaris

"Veniti dupa Mine." Acestea au fost primele cuvinte spuse de Isus lui Petru. Ele sunt de asemenea ultimele cuvinte pe care i le adreseaza în Evanghelia lui Ioan (21,22). Putine alte cuvinte mai cuprind semnificatia faptului de a fi crestin mai bine decât aceste trei cuvinte cu care Isus si-a chemat apostolii: "Veniti dupa Mine". Isus si-a ales 12 oameni sa îl urmeze ca cercul apropiat de lucratori cu El. Numarul 12 are semnificatia sa. Isus a dorit ca oamenii Sai sa reprezinte cele 12 triburi ale Poporului lui Dumnezeu, pentru a fi, în spirit, "noul Israel" care va raspândi mesajul lui Dumnezeu pâna la capatul pamântului.

Semnificatia chemarii discipolilor este aceea ca nu doar ei au fost chemati. Asa dupa cum Dumnezeu l-a ales pe Israel, asa cum i-a ales pe cei 12, asa ne-a ales pe noi. El ne-a ales sa fim poporul Sau, discipolii Sai, lucratorii Sai, urmasii Sai. "Nu voi M-ati ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi si v-am rânduit sa mergeti si roada sa aduceti, si roada voastra sa ramâna, ca Tatal sa va dea orice-I veti cere în numele Meu" (Ioan 15,16). Dumnezeu ne alege înainte sa îl alegem noi pe El. El ne alege în Botez înainte ca noi sa fim constienti de El. Vine însa un timp când trebuie sa raspundem faptului ca El ne-a ales. Nu suntem papusi de teatru cu Dumnezeu tragând de sfori pentru a ne conduce în rai sau în iad. Noi trebuie sa alegem. Asa ca El ne spune astazi: "Veniti dupa Mine". Cea mai importanta alegere pe care o vom face vreodata în viata este raspunsul nostru la chemarea Sa.

 

"Oile mele îmi cunosc glasul"

Pe o pasune din Tara Sfânta, trei pastori si-au adus turmele la acelasi bazin de apa. Cele trei turme de oi beau din acelasi loc. Dupa ce oile si-au potolit setea, unul dintre pastori a strigat: "Men-ah", care în araba înseamna "veniti dupa mine". Oile lui s-au întors ascultatoare spre el si l-au urmat peste deal. Al doilea pastor a facut la fel, iar oile l-au urmat. Nici macar nu s-a obosit sa îsi numere oile. Un turist strain a vazut scena si era foarte uimit. S-a dus la ultimul pastor si i-a spus: "Dati-mi cojocul si bâta Dvs. Sa vedem daca ma vor urma asa cum va urmeaza pe voi, pastorii." Si-a luat cojocul pe el si le-a strigat oilor: "Men-ah". Nici o oaie nu s-a clintit. Nu cunosteau vocea strainului. "Oile nu merg niciodata decât dupa Dvs?", a întrebat turistul. Acesta i-a raspuns: "Doar uneori se întâmpla, daca o oaie este bolnava, sa mearga dupa altcineva decât dupa mine." Exista multe voci care îl cheama pe crestin, dar el recunoaste si urmeaza doar vocea Pastorului sau, Cristos. Când nu o face, este pentru ca din punct de vedere spiritual este bolnav: de pacat. "Oile Mele asculta de glasul Meu ... si ele vin dupa Mine" (Ioan 10,27).

 

O chemare personala

Chemarea lui Isus este personala si solicita un raspuns personal. Isus nu a venit sa cheme lumea în general, ci pe fiecare dintre noi în mod personal. Asa dupa cum Marta i-a spus Mariei: "Învatatorul este aici si te cheama" (Ioan 11,28). Pentru tine Dumnezeu a devenit om în Cristos. Pentru tine Isus a venit aici. Pe tine te cheama. Tu esti scopul vizitei Lui. Tu esti cel pe care îl iubeste, cel pentru care a murit si a înviat. Un crestin este cineva care raspunde chemarii personale a lui Cristos cu angajamentul personal al vietii lui. Spre deosebire de alte religii, crestinismul nu înseamna supunerea la un cod de prescriptii etice sau filozofice, ci loialitatea si ascultarea fata de o Persoana: Domnul Isus Cristos. Crestinul este cel care îl urmeaza pe Isus si îsi modeleaza viata dupa El. Daca alegem sa îl urmam, Isus ne introduce în cea mai profunda relatie personala cu El. "De acum", spune Isus, "nu va mai zic slugi, ca sluga nu stie ce face stapânul sau, ci v-am numit pe voi prieteni" (Ioan 15,15).

 

Adresata pacatosilor

Isus nu si-a ales discipolii pe care i-a ales pentru ca ar fi fost perfecti. Petru, de exemplu, era impulsiv si sovaitor. La un moment dat spunea: "Sunt gata sa mor pentru tine", iar dupa câteva minute: "Nu îl cunosc pe acest om". Iacob si Ioan erau ambitiosi, cu vise mari. Prin mama lor ei i-au cerut lui Isus sa aiba locurile cele mai bune în împaratie. Iar când satenii nu l-au primit bine pe Isus, i-au cerut Acestuia sa arunce foc din ceruri si sa îi distruga. Matei, vames, era un tradator în ochii evreilor. Isus l-a ales chiar si pe Iuda ca discipol. Totusi, cel mai mare mister nu este de ce l-a ales pe Iuda, ci de ce m-a ales pe mine. Dumnezeu alege imperfectul, pacatosul. Îi alege pe cei mai nepotriviti oameni. Sfântul Pavel spunea: "Ci Dumnezeu Si-a ales pe cele nebune ale lumii, ca sa rusineze pe cei întelepti; Dumnezeu Si-a ales pe cele slabe ale lumii, ca sa le rusineze pe cele tari" (1Corinteni 1,27). Si Pavel a considerat ca este straniu ca Dumnezeu l-a chemat; nu era un candidat potrivit pentru a deveni un apostol; dimpotriva, el a persecutat crestinii înainte. Dar Dumnezeu nu ne cheama pentru ce suntem. Noi toti suntem nevrednici. El ne alege asa cum suntem. El ne alege pentru ceea ce poate sa ne faca. Asa dupa cum spunea cineva odata: "Dumnezeu nu îi alege pe cei potriviti; îi face potriviti pe cei pe care îl alege."

În al doilea secol exista un filozof roman pe nume Celsus, care îi ridiculiza pe crestini pentru ca acestia erau de regula proscrisi si oameni fara mare importanta pentru societate. "Acest Cristos", spunea el, "a venit în lume pentru a gasi o societate teribila - El nu a venit sa îi cheme pe cei drepti sau pe cei destepti, ci pe pacatosi, pe cei batuti, frânti, învinsi." Origene, învatat crestin, i-a raspuns: "Este adevarat. Cristos îi cheama pe cei învinsi, dar nu îi lasa asa. El ne înnoieste. Venim la El lacomi si avari; El ne face generosi. Venim la El murdari; El ne curata. Venim la El neciopliti; El ne face domni. Venim la El fara de Dumnezeu; iar El ne umple cu prezenta lui Dumnezeu."

 

De ce sa mergem dupa Isus?

Mergem dupa Isus deoarece El este Dumnezeu adevarat. "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal Meu decât prin Mine". "Tatal si cu Mine una suntem", mai spune El. "Cel care ma vede pe Mine îl vede pe Tatal." "Înainte de Avraam am fost Eu." "Tu esti Cristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu", a spus Petru.

"Veniti dupa Mine", a spus Isus. "Eu sunt Lumina lumii; cel ce Îmi urmeaza Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vietii." "Veniti dupa Mine", a spus Isus. "Eu sunt pâinea vietii; cel ce vine la Mine nu va flamânzi si cel ce crede în Mine nu va înseta niciodata." "Veniti dupa Mine", a spus Isus. "Eu sunt învierea si viata; cel ce crede în Mine, chiar daca va muri, va trai." Mergeti dupa El! Poarta este îngusta iar drumul greu, dar este singura cale spre satisfactie, pace, bucurie si viata eterna. De ce sa urmam pe altcineva? Cine s-ar putea compara cu Isus?

 

Îi apartinem Lui

Îl urmam pe Isus deoarece îi apartinem Lui. El este Domnul si Dumnezeul nostru, Creatorul si Rascumparatorul nostru. El ne-a facut si ne-a mântuit. Alegem sa îl urmam deoarece suntem turma Sa; El este Pastorul nostru. Îi cunoastem glasul si îl urmam când ne cheama. Stim cine suntem si ai cui suntem, asa ca îl urmam pe El.

 

Împliniti-va potentialul

Mergem dupa Isus deoarece doar El ne poate ajuta sa ne împlinim potentialul. O poveste ne spune despre un baiat de la o ferma care a gasit un ou în desert. L-a luat acasa si l-a pus sub o gaina care l-a clocit. Pasarea a crescut si era evident diferita de suratele gaini, dar se comporta ca ele. Nu era totusi o gaina: era un vultur. Ce jalnic sa vezi un rege al cerului scurmând în pamânt dupa seminte. Într-o zi baiatul l-a luat, a mers sus pe munte si de pe o stânca i-a dat drumul. Vulturul s-a speriat de haul de sub el. Si-a întins aripile iar vântul a început sa îl sufle. Caderea s-a oprit, transformându-se în înaltare. Pe curentii de aer vulturul zbura tot mai sus. A mai facut un cerc deasupra baiatului si apoi a disparut la linia orizontului.

Omul nu a fost facut sa traiasca asemenea animalelor. El a fost facut sa se ridice spre înaltimi, sa ia parte la însasi viata lui Dumnezeu. Socrate l-a întrebat odata pe Xenofon daca stie despre anumite vase unde au fost facute. Xenofon i-a spus unde. Iar Socrate l-a întrebat: "Stii unde sunt facuti oamenii buni si virtuosi?" "Nu", i-a spus tânarul Xenofon. "Atunci", a spus Socrate, "urmeaza-ma si învata." Doar urmându-l pe Cristos putem sa ne împlinim si sa devenim ceea ce Dumnezeu vrea sa fim.

 

"Pescari de oameni"

Isus ne cheama sa îl urmam pentru a fi "pescari de oameni". Dumnezeu are mult de lucru în lumea de astazi, si aceasta trebuie sa se faca prin noi, poporul Sau, apostolii Sai. Cuvântul "apostol" înseamna "cel care este trimis". Fiecare crestin este chemat sa fie un apostol, unul trimis de Cristos sa faca lucrarea lui Dumnezeu în lumea de astazi. J. Arthur Rank, faimos producator britanic de film, i-a spus unui prieten ca la un moment dat visa sa produca câte un film religios extraordinar în fiecare an. "Si de ce nu ai facut asa?", l-a întrebat prietenul. "Deoarece pentru a produce un film religios bun trebuie sa existe scenaristi crestini, actori crestini, cameramani crestini." Trist a adaugat: "Din pacate nu prea gasesc suficienti din acestia."

"Veniti dupa mine", spune Isus. Am nevoie de voi pentru a face din împaratia lui Dumnezeu o realitate pe pamânt. Am nevoie de voi sa fiti slujitorii Mei, marturisitorii Mei, între oamenii cu care lucrati, lânga care traiti. Am nevoie de voi sa duceti iertarea acolo unde a fost o nedreptate, sa ajutati ca îndoiala sa se transforme în credinta, sa duceti bucurie în vietile consumate de tristete, sa reflectati lumina Mea în întuneric. "Veniti dupa Mine." Nu am sa va trimit singuri. Voi fi cu voi, sa va conduc, sa va calauzesc, sa va întaresc, sa va sustin.

Discutând despre subiectul urmarii lui Isus, trebuie sa nu uitam ca dincolo de ce putem face noi pentru Isus, ca apostoli ai Sai în lumea de astazi, este si ce poate face El pentru noi. Odata un preot a mers la casa unei batrâne doamne pentru a o ajuta cu o suma de bani sa îsi plateasca niste datorii. A batut de câteva ori la usa, dar nu i-a raspuns nimeni. În final a plecat înapoi cu banii la el. A aflat apoi ca doamna fusese acasa atunci. Ea i-a explicat: "Am auzit ca bate cineva la usa, dar am crezut ca sunt creditorii, venind sa îmi ceara banii datorati." Nu bate vreun creditor la usa inimii noastre. Este Prietenul nostru, care vine sa ne aduca nu doar o misiune, "Veniti dupa Mine", ci si un dar. Ca Fiul întrupat al lui Dumnezeu, El ne aduce puterea lui Dumnezeu spre mântuirea noastra.

 

Adevarata libertate

Urmarea lui Cristos nu ne aduce doar o misiune, nici doar mântuirea - ne aduce si adevarata libertate. Înainte de începerea unui concert, fiecare muzician îsi acordeaza instrumentul cântând la el. Daca îi auzi te crezi la casa de nebuni. Aceasta este libertatea: fiecare face ce vrea el. Dar nu este muzica. În clipa în care soseste dirijorul, începe simfonia. Muzicienii nu mai sunt liberi sa cânte ce vor ei. Acum sunt condusi de un mare dirijor. Toti cânta aceeasi partitura într-o sincronizare perfecta. Care este diferenta între spitalul de nebuni de la început si frumusetea simfoniei? Fiecare muzician, ca este la violina, clarinet sau alt instrument, are acum un stapân. Fiecare îsi gaseste adevarata libertate încredintându-i-se lui. Prima sarcina a fiecarui suflet nu este sa îsi gaseasca libertatea, ci Stapânul. Iar când îsi va gasi Stapânul, va gasi si adevarata libertate.

 

Oameni neobisnuiti

Lumea a avut mereu nevoie de oameni neobisnuiti. Isus este Cel care face astfel de oameni. El a chemat pescari obisnuiti si i-a facut cei mai neobisnuiti oameni de pe pamânt. Neobisnuit de integri. Neobisnuiti în iubirea lor pentru Dumnezeu. Neobisnuiti în iubirea lor pentru omenire. Neobisnuiti în disponibilitatea lor de slujire.

Un baiat crestin era odata angajat într-un magazin. Într-o zi, angajatorul sau a plecat si l-a lasat pe baiat sa aiba grija de magazin. În curând a venit un client pentru a comanda niste haine. În timp ce baiatul îi lua masurile, barbatul s-a aplecat spre el si i-a soptit: "O sa îmi iei bine masurile, nu? Stapânul tau nu este aici." Baiatul a raspuns: "Nu, dar celalalt Stapân este." Neobisnuita integritate! "Veniti dupa Mine", ne spune Neobisnuitul Stapân si va voi face oameni neobisnuiti. "Tu esti lumina lumii", spune El. "Tu esti sarea pamântului."

 

Nu este usor

Urmarea lui Isus ne face oameni neobisnuiti. Dar nu este mereu usor sa îl urmam. Pentru ca Cel care ne invita spunându-ne "Veniti dupa Mine" poarta crucea si ne spune: "Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si scape sufletul îl va pierde, iar cine va pierde sufletul Sau pentru Mine si pentru Evanghelie, acela îl va scapa" (Matei 8,34-35). Nimic nu este usor în aceasta lume. Nu trebuie sa ne intereseze ceea ce este usor ci ceea ce ne da adevarata pace, ceva pentru care merita sa traim, ceva pentru care merita sa murim. Si doar Cristos ne poate da asa ceva. Ne va costa ceva, pentru ca pe El îl costa totul. Dar ne-ar costa si mai mult sa ne facem drumul prin aceasta lume fara El, si apoi, la sfârsit, când am ajuns la capatul drumul, sa constatam ca nu avem nimic.

 

Daca nu îl urmam pe Cristos

Daca nu îl urmam pe Cristos, vom ceda fiecarei ispite pe care o întâlnim. Un psihiatru a facut un studiu despre motivele care îi fac pe tineri sa ia droguri. El a descoperit ca cu totii au avut conflicte personale intense. Acesti tineri au cautat sa renasca, o cale de a scapa de vinovatie, ceva care sa le umple vidul moral si spiritual, o cale de a avea o parere mai buna despre sine, o filozofie care sa dea sens vietii lor. Si cum ar putea drogurile sa nu deziluzioneze? Cine altcineva decât Cristos poate sa împlineasca toate aceste nevoi? Prin harul lui Dumnezeu numerosi tineri au întors spatele drogurilor si fata lui Cristos, gasind calea eliberarii si a împlinirii totale. "Veniti dupa Mine", spune Isus. Pe cine altcineva sa urmam?

 

Nu exista discipoli perfecti

Crestinul este o persoana care încearca sa îi urmeze lui Cristos. Spunem "încearca" pentru ca nimeni nu reuseste perfect. Chiar si Sfântul Pavel a marturisit aceasta: "Fratilor, eu înca nu socotesc ca am reusit." "Dar", adauga el, "tind catre cele dinainte". Urmându-ne Stapânul vom cadea de multe ori, dar nu vom ramâne la pamânt. Prin parere de rau si prin harul lui Dumnezeu ne vom ridica de fiecare data si vom continua sa mergem cu Cristos. Trebuie sa tindem mereu spre cele dinainte, urmându-ne chemarea înalta. Arhiepiscopul William Temple spunea odata: "'Veniti dupa Mine': aceasta este datoria crestinului. 'Unde sunt Eu, acolo va fi si slujitorul Meu': aceasta este rasplata crestinilor." Exista o sarcina mai înalta? Poate fi pe lumea aceasta o recompensa mai mare?

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=dum2drconiaris
Vă rugăm să respectați drepturile de autor