www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=dum28cantalamessa
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Ce este important?
Duminica a XXVIII-a de peste an, 9 octombrie 2005
Matei 22,1-14
pr. Raniero Cantalamessa

Este de folos sa observam care sunt motivele pentru care invitatii din parabola refuza sa participe la masa. Evanghelistul Matei spune ca "nu au luat în seama" invitatia si "s-au dus care la ogorul sau, care la negustoria lui". Evanghelia dupa Luca da mai multe detalii în aceasta privinta si prezinta motivele refuzului: "Mi-am cumparat un ogor si trebuie sa merg sa-l vad... Am cumparat cinci perechi de boi si merg sa-i încerc... Tocmai acum m-am însurat si nu pot sa vin" (Luca 14,18-20). Ce anume au în comun aceste diferite personaje? Toti trei au ceva urgent de rezolvat, ceva care nu sufera amânare, care necesita prezenta lor imediata. Ce reprezinta însa banchetul nuptial? Indica bunurile mesianice, participarea la mântuirea adusa de Cristos, deci posibilitatea de a trai în vesnicie. Banchetul reprezinta, asadar, lucrul important în viata, chiar unicul lucru esential. Prin urmare este clar în ce consta greseala savârsita de invitati; si anume, în a alege ceea ce era urgent în pofida a ceea ce era important, contingentul în pofida esentialului!

Astazi acesta este un risc atât de raspândit si de insidios, nu doar pe plan religios, ci si pe plan pur uman, încât merita sa reflectam putin asupra lui. Mai înainte, pe plan religios. A alege ceea ce este urgent în pofida a ceea ce este important înseamna a amâna îndeplinirea îndatoririlor religioase, deoarece de fiecare data apare ceva urgent de facut. E duminica si e timpul sa mergem la Liturghie, dar trebuie sa mergem în acea vizita, avem ceva de facut în gradina, si trebuie sa pregatim prânzul. Liturghia duminicala poate sa astepte, prânzul nu; atunci amânam Liturghia si punem mâna pe cratita.

Spuneam ca pericolul de a lasa deoparte ceea ce este important alegând ceea ce este urgent este prezent si pe plan uman, în viata de toate zilele, si doresc sa vorbesc si despre acest lucru. Pentru un om este cu siguranta important sa dedice timp familiei, sa stea cu copiii, sa stea de vorba cu ei daca sunt mari sau sa se joace cu ei daca sunt mici. Iata însa ca în ultimul moment apar mereu lucruri urgente de rezolvat la birou, ore suplimentare la serviciu, si amânam pentru alta data, întorcându-ne în final acasa prea târziu si prea obositi ca sa ne mai gândim la altceva.

Pentru un barbat sau o femeie este o obligatie morala vizitarea parintilor în vârsta care traiesc singuri în casa sau într-un azil. Pentru oricine este importanta vizitarea unei cunostinte bolnave pentru a-i oferi sprijin si pentru a o ajuta în vreun fel. Dar nu este urgent. Daca amânam, aparent nu se întâmpla nimic, poate ca nu baga nimeni de seama. Si asa amânam pe altadata.

Acelasi lucru se întâmpla si cu îngrijirea sanatatii proprii, care se numara si ea printre lucrurile importante. Medicul, sau pur si simplu fizicul nostru, ne avertizeaza ca trebuie sa avem grija de sanatatea noastra, sa ne odihnim, sa evitam stresul... Spunem: da, da, asa voi face, cum termin ceea ce am de facut, dupa ce am pus casa la punct, dupa ce îmi achit toate datoriile... Pâna când ne trezim ca e prea târziu.

Iata în ce consta aspectul insidios: ne traim viata alergând de colo-colo pentru a rezolva mii de lucruri marunte si nu ne facem timp pentru lucrurile care au cu adevarat importanta pentru relatiile interpersonale si care pot sa aduca în viata noastra adevarata bucurie (iar daca sunt neglijate, adevarata tristete). Iata asadar ca Evanghelia, în mod indirect, este si o scoala a vietii; ne învata sa ne stabilim prioritatile, sa tindem spre esential. Într-un cuvânt: sa nu lasam deoparte ceea ce este important pentru ceva urgent, asa cum li s-a întâmplat invitatilor din parabola noastra.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=dum28cantalamessa
Vă rugăm să respectați drepturile de autor