www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=dum27drconiaris
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Îndreptarea personalitatilor încovoiate
Duminica a X-a dupa Înaltarea Sfintei Cruci,
a XXVII-a dupa Rusalii, 4 decembrie 2005
Lectura: Luca 13,10-17
pr. Anthony M. Coniaris

Se spune ca o femeie, sotia unui inginer american, a adus o mare mângâiere unor oameni dintr-o tara asiatica. Ea a observat ca batrânii unui anume satuc erau cu totii cocosati. Dupa ce a studiat putin situatia si-a dat seama ca era din cauza maturatului. Deoarece lemnul era rar, cozile erau foarte scurte iar oamenii maturau aplecati de mijloc, iar la batrânete ajungeau cu totii gârboviti. Ea s-a hotarât sa faca ceva. A descoperit în munti o specie de trestie înalta. A luat câteva si a început sa le cultive în casa ei din acel satuc. Si-a facut o matura si a început sa mature pe afara, ca toti sa o poata vedea. Încetul cu încetul satenii au prins ideea si s-au folosit de trestiile înalte pentru a-si face cozi la matura: acum puteau matura stând drepti. Ea s-a întors ulterior în America, si dupa câtiva ani a primit o scrisoare din partea primarului din satul cu pricina:

"Sotiei inginerului: [...] Ne-ati aratat un nou mod de a matura. Un lucru mic, dar care a schimbat viata oamenilor nostri. [...] Ati fi fericita sa vedeti ca astazi în sat sunt doar putini gârboviti. [...] Am construit un mic altar în memoria Dvs. Este simplu, iar la picioarele lui scrie: 'În memoria femeii care a îndreptat cocoaselor oamenilor nostri."

Evanghelia de astazi este despre o femeie care avea "de optsprezece ani un duh de neputinta". Era gârbova si nu se putea îndrepta nicicum de spate. Când Isus a vazut-o, "a chemat-o si i-a zis: Femeie, esti dezlegata de neputinta ta. Si Si-a pus mâinile asupra ei, si ea îndata s-a îndreptat si slavea pe Dumnezeu." Principalul mesaj al acestui episod da marturie de puterea lui Cristos de a îndrepta ceea ce este strâmb, nu doar trupurile strâmbe, ci si vietile strâmbe. Dintre toate creaturile acestei lumi, omul este singurul care a fost facut astfel încât sa poata privi în sus. Dar pacatul îl apleaca, în încovoaie. Cu cât omul îl slujeste mai mult pe Dumnezeu, cu atât va fi mai ridicat, mai drept. Cu cât pacatuieste mai mult, cu atât mai mult îsi gârboveste viata, mintea si inima.

Sunt unii care spun: "Nu poti schimba firea omului". Aceasta afirmatie îl nesocoteste pe Dumnezeu - El a venit în aceasta lume tocmai pentru a schimba firea omului, sa îndrepte personalitatile cocosate. "Si asa erati unii dintre voi", betivi, idolatri, tâlhari, vrajitori, scrie Apostolul Paul. "Dar v-ati spalat, dar v-ati sfintit, dar v-ati îndreptat în numele Domnului Isus Cristos si în Duhul Dumnezeului nostru." De multe ori în viata vedem râuri serpuitoare. În Minneapolis exista un brat foarte încovoiat numit Minnehaha Creek. Motivul pentru care are atâtea cotituri este ca urmareste cursul ce opune cea mai mica rezistenta. La fel se întâmpla si în viata. Când în loc sa îi urmam lui Cristos, urmam cursul cu cea mai mica rezistenta, viata noastra nu este dreapta ci plina de curbe, cotituri, devieri...

Un baiat a mers într-o zi cu tatal sau la pescuit. Firul i s-a încurcat însa atât de tare încât oricât încerca, nu reusea sa descurce situatia. Dupa numeroase încercari s-a dus la tatal sau si i-a spus: "Tata, firul meu s-a încurcat. Esti bun te rog sa îl îndrepti?" În mâinile pricepute ale tatalui sau, firul s-a întins ca prin magie în 2-3 minute. Aceasta este parabola vietilor noastre. Încetul cu încetul ne încurcam ca acest fir din cauza tentatiilor carora nu ne împotrivim si a pacatelor pe care le facem. La final ne dam seama ca nu mai putem descurca itele vietii noastre. Cineva din afara trebuie sa vina în viata noastra pentru a ne elibera din încurcatura. Dumnezeu este oricând gata sa ne ajute: tot ce trebuie sa facem este sa mergem la El cu credinta.

 

Vieti încovoiate... îndreptate

Gânditi-va la vietile atâtor persoane încovoiate de alcoolism si de droguri, care au fost însa îndreptate prin puterea lui Cristos cel viu. Gânditi-va la Petru încovoiat de tripla lepadare de Învatatorul sau, îndreptat totusi de Isus, pentru a deveni un mare apostol al credintei. Gânditi-va la femeia prostituata care era încovoiata de greutatea vinovatiei ce o resimtea în inima. Ea i-a spalat Învatatorului picioarele cu parul ei si cu lacrimile ei. Marele Doctor al sufletelor a iertat-o si i-a îndreptat viata gârbova. Gânditi-va la tâlharul crucificat alaturi de Cristos - viata pacatoasa îi apasa puternic pe umeri. Înainte se moara, scapa însa un "Doamne, pomeneste-ma". Deodata marea iubire a lui Dumnezeu a înflorit în inima sa si a auzit dulcea promisiune: "Astazi vei fi cu Mine în rai".

 

"Pe care a legat-o satana"

Principalul mesaj al parabolei de astazi este ca Dumnezeu care a îndreptat de spate aceasta femeie, continua sa îndrepte si astazi vietile încovoiate de pacat. Exista si un al doilea mesaj, dat de cuvintele lui Isus care descrie boala femeii: "... aceasta, fiica a lui Avraam fiind, pe care a legat-o satana, iata de optsprezece ani...". Vedem aici ca Isus atribuie boala acestei femei nu lui Dumnezeu ci satanei. Ne amintim si de Sf. Pavel care îi spune bolii sale cronice "un înger al satanei". Adesea asociem voia lui Dumnezeu cu ceea ce este rau, cu boala si cu moartea. De exemplu, când îi moare sotia, barbatul spune: "Ei bine, trebuie sa acceptam. A fost voia lui Dumnezeu." Iar barbatul este medic si timp de câteva saptamâni s-a luptat pentru viata sotiei. În tot acest timp s-a luptat el oare cu Dumnezeu? Evident ca nu. Cristos si-a petrecut o mare parte din anii de activitate publica vindecând bolnavi. Niciodata nu îl vedem provocând cuiva boala. Moartea nu are loc pentru ca Dumnezeu o vrea. Isus însusi a plâns la mormântul lui Lazar.

Dr. Leslie Weatherhead spunea odata: "Daca vrei sa spui 'Voia Sa s-a facut', spune-o atunci când un cancer în stare initiala a fost descoperit si tratat; spune-o când un copil s-a nascut si 'amândoi sunt bine'; spune-o când dimineata soarele straluceste si tu pocnesti de sanatate; spune-o în ziua de Craciun; spune-o când esti plin de fericire, fericire care vine de la Dumnezeu". Pentru ca aceasta este voia lui Dumnezeu pentru om; nu mormântul, boala, calamitatea, ci sanatatea, fericirea si vitalitatea.

Gânditi-va câte vieti nu au fost curbate de poliomielita. Dr. Jonas Salk a descoperit un vaccin si a eradicat poliomielita. Vedem cum un om, datorita cercetarilor stiintifice, a îndreptat vietile atâtor oameni. Dr. Salk nu s-a opus voii lui Dumnezeu ci a actionat conform acesteia, facând viata mai buna pentru atâtia oameni. Exista atâtea domenii ale vietii în care putem coopera cu Dumnezeu pentru a îndrepta acele vieti gârbovite de pacat si suferinta.

 

Rugaciune

Doamne, ajuta-ma sa vin la Tine cu viata mea gârbovita pentru ca Tu sa o îndrepti din nou, asa cum ai îndreptat spatele femeii din Evanghelia de astazi. Pentru ca stiu ca nici un spate îndoit si nici un suflet îndoit nu este asa pentru ca Tu i-ai dorit omului aceasta. Si ajuta-ma, Doamne, ca înaintând în viata sa merg drept si sa îndrept în drumul meu tot ceea ce este strâmb:

Unde este ura, sa pun iubire;
Unde este rana, iertare;
Unde este discordie, unitate;
Unde este disperare, speranta;
Unde este întuneric, lumina;
Unde este tristete, bucurie.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=dum27drconiaris
Vă rugăm să respectați drepturile de autor