www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=bloom3an
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Timpul s-a scurtat!
Duminica a III-a de peste an, 22 ianuarie 2006
Lecturi: Iona 3,1-5.10 Ps 24 1Cor 7,29-31 Mc 1,14-20
pr. Phil Bloom

Lecturile de astazi ne vorbesc despre scurtimea vietii umane si despre importanta pocaintei noastre în acest moment... nu mai încolo! Era odata un preot care ajunsese la punctul maxim al predicii sale si dorea sa fie cât mai dramatic. Privindu-si credinciosii a spus cu glas grav: "Fiecare dintre credinciosii acestei parohii va muri!" Oamenii au fost loviti de aceste cuvinte, doar unul a chicotit. Preotul a repetat atunci: "Fiecare om din aceasta parohie va muri!" Credinciosii erau mai departe înmarmuriti, gândindu-se la sfârsitul pe care - la ceasul harazit de Domnul - îl vor avea, doar credinciosul din spate râdea. Preotul a repetat pentru a treia oara, ca sa auda din nou râsul barbatului. Fara sa se mai poata rabda, preotul l-a întrebat direct de la amvon de ce râde. Barbatul a raspuns: "Parinte, stiti... eu sunt din parohia vecina."

Sa fim onesti: multi dintre noi avem o atitudine similara vizavi de moarte. Întotdeauna se întâmpla la altii, asa ca de ce sa ne facem probleme? Nu luam în serios moartea si judecata de apoi. Sfântul Paul a recunoscut aceasta tendinta omeneasca; din acest motiv el le-a spus fatis corintenilor: "Timpul s-a scurtat". Paul avea prezent în minte gândul la sfârsitul lumii si la sfârsitul vietii. Avem si noi nevoie de acest realism. Spre a ne ajuta în acest sens, voi aminti povestea unui barbat care a avut parte de o experienta dramatica a acestui "timp (care) s-a scurtat".

Ati auzit sunt sigur de scriitorul rus Dostoevsky. El a scris "Fratii Karamazov" si "Crima si pedeapsa" si alte romane minunate. Ca tânar, Dostoevsky a facut parte dintr-un grup subversiv care la un moment dat a fost arestat si închis. Într-o zi autoritatile i-au scos din închisoare si le-au dat drumul în piata principala din Petersburg. La început ei au crezut ca au fost eliberati, dar apoi au vazut ca locul era pregatit pentru executie. Ofiterii au ales trei prizonieri, i-au legat la ochi si i-au pus la zid. Dostoevsky privea îngrozit cum armele sunt încarcate si îndreptate catre colegii sai. S-a întors spre prietenul din dreapta sa si, desi stia ca va nu va fi luat în serios, i-a spus sa îi ceara iertare lui Cristos si sa fie curajos. Au asteptat, dar armele nu au tras: tarul oprise executia.

În romanele sale, Dostoevsky aminteste de aceasta experienta a sa. Ce l-a impresionat nu a fost ce putin mai avea atunci de trait, ci ce ar fi facut în ultimele cinci minute. În mintea sa, cele cinci minute fusesera împartite astfel: unul pentru a observa împrejurimile, pentru a sorbi culorile, formele si sunetele; doua minute pentru a se gândi ce a facut în viata si doua minute pentru a se gândi ce îl va astepta dupa moarte. Împartite astfel, timpul ramas parea suficient, ba chiar prea mult.

Sfântul Paul se gândea la ceva similar când spunea: "Timpul s-a scurtat." Nu doar ca timpul trece rapid. Fiecare stim aceasta. Dar ce voi face eu si tu cu timpul ce ne-a ramas? Aceasta întrebare este atât de presanta, încât Sf. Paul nu se sfiieste sa le spuna sotilor sa se abtina de la relatiile conjugale: au ceva mult mai important de facut. Amintindu-le oamenilor ca timpul se scurge rapid, Paul îi urmeaza exemplul lui Isus. În Evanghelia de astazi auzim primele cuvinte ale slujirii Sale publice. "S-a împlinit timpul si împaratia lui Dumnezeu este aproape! Convertiti-va si credeti în evanghelie." Peste câteva saptamâni vom auzi preotul spunându-ne aceste cuvinte când ne va pune cenusa pe cap. În curând vom fi cenusa. Sa ne convertim si sa credem. Postul Mare va veni în curând, dar sa asteptam pentru convertire o saptamâna sau o luna ar fi obraznicie curata. Timpul s-a scurtat! Acum este timpul pentru a ne gândi la lucrurile care conteaza cu adevarat: gânditi-va unde sunteti acum si cum ati ajuns aici; apoi întoarceti spatele raului si îmbratisati împaratia lui Cristos.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=bloom3an
Vă rugăm să respectați drepturile de autor