www.profamilia.ro /liturgie.asp?predici=bianchi2adventB
 
 LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Profetii care nu sunt luati în seama
Duminica a II-a din Advent, 4 decembrie 2005
Marcu 1,1-8
pr. Enzo Bianchi

Si în aceasta duminica, Cuvântul proclamat în Liturghie ne invita sa ne pregatim pentru venirea Domnului. Daca însa în prima duminica din Advent se cerea vigilenta, astazi ni se cere convertire, întoarcerea la Dumnezeu, o schimbare a mentalitatii si a vietii, capabila sa arate diferenta dintre crestin si cei care nu au darul credintei. Trebuie pregatita calea pentru noul exod pe care Domnul însusi îl va deschide; trebuie sa ne convertim în zilele vietii pe care Domnul ne-a dat-o fiecaruia dintre noi, pentru a spera în ceruri noi si pamânturi noi; trebuie sa ascultam predicarea lui Ioan Botezatorul care, fiind profet autentic, proclama un cuvânt de la Dumnezeu, ranind inima celui care îl asculta, deschizând-o pentru marele dar al convertirii care elibereaza.

În timpul Adventului, doua figuri apar în fata ochilor nostri ca martori care ne predispun pentru venirea Domnului: Ioan, numit "înaintemergatorul", care merge înaintea lui Mesia, si Maria, mama lui Mesia, cea care l-a purtat în pântece. Ioan se arata ca un trimis al lui Dumnezeu dupa profetia lui Isaia: în desert nu aduna multimile în jurul sau, ci dimpotriva îi descurajeaza si îi dojeneste pe cei care îl cauta doar pentru a se sustrage exigentelor pe care le ridica întâlnirea cu Domnul: "Cine v-a învatat sa fugiti de mânia care vine? Faceti deci rod vrednic de pocainta" (Matei 3,7-8). Facându-se "glas", el striga si cere cu hotarâre angajamentul personal în fata Domnului, îl vesteste pe Cel care vine, pe Domnul care îi va cufunda pe credinciosi nu doar în apa - cum face el -, ci în Duhul Sfânt.

Pentru Evanghelia dupa Marcu, Ioan care apare în desert marcheaza începutul vestii celei bune despre Isus Cristos, dar este si figura care rezuma întreg Vechiul Testament. Ioan apare si îsi începe predicarea pentru a încheia întreaga profetie: este îmbracat, traieste si predica asemenea unui profet, el este noul Ilie! Acea profetie care de cinci secole tacea în Israel, reapare în Ioan, regasindu-si în el glasul. Si iata marea mângâiere pentru poporul lui Dumnezeu: mântuirea, exodul, eliberarea de opresiune sunt vestite si vor fi împlinite de Domnul care vine.

Si dupa venirea Domnului în trup în Isus din Nazaret, crestinii trebuie sa ramâna în asteptarea Celui care va veni în glorie, nu în secretul credintei. O venire care va fi vizibila întregii creatii. De aceea, aici si acum, fiecare crestin este chemat la a pregati o poteca prin nisipul propriei inimi pentru a-si îndrepta drumul si a se întoarce pe calea ce conduce spre Domnul: este vorba despre a umple golurile propriului comportament, a netezi colinele orgoliului si ale arogantei autosuficiente. Este un mod de a actiona concret, care trebuie sa devina vizibil în viata crestinului: doar astfel calea parcursa de Domnul si de noi în vederea întâlnirii va fi fara obstacole!

Glasul lui Ioan, ieri ca si astazi, este vocea profetilor, a oamenilor de care Dumnezeu nu lipseste niciodata Biserica sa. Ne plângem adesea de absenta profetilor din mijlocul nostru, dar trebuie sa ne întrebam daca cumva este vorba de incapacitatea noastra de a le asculta glasul care cere convertire. Este mult mai simplu sa aplecam urechile spre voci seducatoare care ne spun: "Toate merg bine în Biserica! Toate merg bine în societate!", decât sa ascultam vocile ce ne deranjeaza, care ne conving de pacatul nostru si care cheama la convertire. Da, Ioan ne adreseaza mesajul sau si noua, astazi, pentru ca Cristos este înca Cel care vine; Ioan este Ilie care precede întoarcerea Domnului la sfârsitul veacurilor: iar noi suntem la sfârsitul veacurilor.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?predici=bianchi2adventB
Vă rugăm să respectați drepturile de autor