www.profamilia.ro /liturgie.asp?anlit=50
 
 LITURGIE 

Despre Anul liturgic catolic si ortodox, dupa ritul apusean si rasaritean

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior ANUL LITURGIC
curs din 1984

Cap. VIII: CICLUL SANCTORAL (PROPRIUM SANCTORUM)

7. Nasterea Maicii Domnului. 8 septembrie

"Toata faptura sa cânte de bucurie, sa tresalte si sa participe la veselia acestei zile. Caci aceasta zi este ziua în care Creatorul si-a construit templul, astazi este ziua în care, printr-un plan minunat, creatura devine locuinta aleasa a Creatorului" (sfântul Andrei din Creta).

Si aceasta sarbatoare s-a nascut în rasarit catre jumatatea secolului V, probabil la Ierusalim unde traditia casei în care a venit pe lume Maica Domnului era foarte vie. Nu cunoastem pentru ce s-a ales ziua de 8 septembrie pentru a sarbatori nasterea Mariei. E posibil ca data initiala a acestei sarbatori sa fi fost în legatura cu consacrarea unei biserici închinate sfintei Ana, biserica ce se afla în apropierea piscinei numite "a oilor". Versiunea potrivit careia sfântul episcop Maurilius ar fi orânduit sarbatoarea Nasterii Mariei în anul 430 dupa ce, în noaptea de 8 septembrie, ar fi auzit îngerii cântând în coruri în semn de bucurie pentru venirea pe lume a Fecioarei, e lipsita de probabilitate.

Primul document al acestei sarbatori îl constituie un imn compus între 536-556, de catre renumitul imnograf, sfântului Roman Melodul, în care e pusa în versuri admirabile povestirea din protoevanghelia sfântului Iacob.

În Occident sarbatoarea nasterii Maicii Domnului nu a patruns probabil înainte de secolul VII. Prima data o gasim mentionata si la Roma. La Milano a fost introdusa abia la începutul secolului XI.

Recent papa Pius X a scos Nasterea Maicii Domnului din rândul sarbatorilor de porunca.

Toate documentele vechi scot în evidenta faptul ca numai doi sfinti au privilegiul de a li se sarbatori nasterea pentru viata pamânteasca: sfântul Ioan Botezatorul si Sfânta Fecioara Maria.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/liturgie.asp?anlit=50
Vă rugăm să respectați drepturile de autor