www.profamilia.ro /intrebi.asp?saunders=23
 
 Tu întrebi 

Raspunde pr. William P. Saunders
sursa: Catholic Herald

Cuprins PRIMUL CRACIUN A FOST LA 25 DECEMBRIE?
pr. William P. Saunders

publicare în Catholic Herald: 18.12.1997
publicare pe ProFamilia: 29.11.2005

S-a nascut Cristos la 25 decembrie? - Un cititor din Fredericksburg.

Am crede ca daca exista o data de nastere pe care ar trebui sa o stim cu exactitate, aceasta ar fi chiar ziua de nastere a Mântuitorului nostru Isus Cristos. Din pacate Evangheliile nu precizeaza data la care s-a nascut Cristos. Aceasta omisiune s-ar putea explica prin faptul ca accentul Evangheliilor cade pe kerygma, misterul rascumpararii - suferinta, moartea si învierea lui Cristos. Acesta este probabil si motivul pentru care Evanghelia Sfântului evanghelist Marcu nu mentioneaza nimic despre Nastere, în schimb îsi începe naratiunea cu Botezul Domnului în Iordan. În schimb moartea lui Cristos poate fi datata mai usor, ea având loc înainte de Pastele evreiesc.

Înainte ca religia crestina sa fie scoasa din afara legii de catre împaratul Constantin, în 313, nu se cunoaste nici o mentiune a vreunei date sau a vreunei celebrari de Craciun. De pilda, nici unul din istoricii timpurii ai Bisericii, precum Origene (m+255), Sfântul Irineu (+202) sau Tertulian (+220), nu fac vreo referire la aniversarea sau existenta Craciunului în listele lor de sarbatori si alte celebrari. Dupa legiferarea crestinismului, Biserica a capatat autoritatea de a stabili data universala pentru fiecare sarbatoare religioasa si de a organiza celebrari publice. Tot atunci Biserica a avut de facut fata controverselor ridicate de unele curente eretice cu privire la divinitatea lui Isus ca Dumnezeu adevarat si Om adevarat, precum si la modul în care El a venit pe lume. Ca raspuns la aceste controverse, Biserica a pus accentul pe celebrarea Craciunului, ca moment al Nasterii Domnului.

În alta ordine de idei, romanii pagâni obisnuiau sa se adune pe un deal - unde acum se afla Vaticanul - pentru a comemora "Nasterea Nebiruitului Soare"; aceasta sarbatoare pagâna se celebra în întregul imperiu fie la data de 25 decembrie (conform calendarului iulian), fie la 6 ianuarie (conform calendarului egiptean). Desi nu este dovedit, unii istorici îi atribuie lui Constantin - cel care a declarat Duminica zi de odihna pe întreg teritoriul Imperiului - înlocuirea vechii sarbatori pagâne cu Craciunul. Interesant este ca începând din anii 200, lui Isus i s-a adaugat ca titlu de onoare si acela de "Soare al Dreptatii".

Toate aceste elemente converg oarecum spre celebrarea oficiala a Craciunului la data de 25 decembrie. De exemplu, Craciunul era sarbatorit la Roma de catre Papa Liberius (352-366) la data de 25 decembrie. La aceeasi data, în anul 379, Sfântul Grigore de Nazianz rostea o predica de Craciun la Constantinopol. Tot la 25 decembrie, în catedrala din Milano, Sfântul Ambroziu (+ 397) obisnuia sa celebreze Craciunul. Astfel, cam prin anul 400, aniversarea Nasterii lui Cristos era deja stabilizata la data de 25 decembrie, cu exceptia Palestinei, unde celebrarea se facea la 6 ianuarie. Aceasta situatie a durat pâna pe la mijlocul secolului al VII-lea, când aniversarea Nasterii lui Cristos a fost mutata tot la 25 decembrie.

Desi stabilirea datei exacte a Craciunului ar putea sa ne preocupe din când în când, eu personal consider ca cel mai important lucru ramâne sarbatorirea corespunzatoare a Nasterii Domnului. Sa ne amintim ca termenul englezesc pentru Craciun (Christmas), denumire internationalizata în zilele noastre, provine din engleza veche "Cristes Maesse", însemnând "Liturghia lui Cristos". Fie ca în acest Craciun sa ne ridicam cu totii inimile la Sfânta Jertfa a Liturghiei si sa-l primim pe Domnul, nascut în sufletele noastre prin harul Sfintei Euharistii.

traducere: Adrian Defta

Pr. William Saunders este preot la parohia Fecioarei Sperantei din Potomac Falls si profesor de catehetica si de teologie la scoala Notre Dame din Alexandria, SUA.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/intrebi.asp?saunders=23
Vă rugăm să respectați drepturile de autor