www.profamilia.ro /intrebi.asp?saunders=19
 
 Tu întrebi 

Raspunde pr. William P. Saunders
sursa: Catholic Herald

Cuprins PRUNCUL DE PRAGA
pr. William P. Saunders

publicare în Catholic Herald: 28.07.2005
publicare pe ProFamilia: 09.08.2005

Bunica mea a avut o statuie a lui Isus copil îmbracat ca un mic rege, cu coroana pe cap. Ea avea chiar si mai multe haine pentru statuie, foarte elaborate. Ce îmi puteti spune despre aceasta? - Un cititor din Dale City

Din descrierea facuta în întrebare, statuia este una a Pruncului de Praga. În primul rând, devotiunea fata de Pruncul Isus este o traditie straveche în spiritualitatea noastra catolica. Parintii Bisericii primare, precum Sf. Atanasie sau Sf. Ieronim, aveau o devotiune speciala fata de Pruncul Isus. Sfinti mari de mai târziu, precum Sf. Bernard de Clairvaux, Sf. Tereza a Pruncului Isus (Mica Floare), Sf. Francisc de Assisi, Sf. Anton of Padova si Sf. Tereza de Avila au contribuit la popularizarea acestei devotiuni fata de Pruncul Isus. (Iata un element: Sf. Tereza de Avila calatorea cu statuia Pruncului Preasfânt atunci când vizita alte manastiri.) În anii 1300, sculpturile Pruncului realizate din ceara sau lemn au crescut în popularitate. Sa nu uitam ca desi Evangheliile nu ofera prea multe informatii despre copilaria Domnului, "viata ascunsa de la Nazaret permite fiecarui om sa fie în comuniune cu Isus pe caile cele mai obisnuite ale vietii de toate zilele" (Catehismul Bisericii Catolice, nr. 533).

Devotiunea fata de Pruncul de Praga a aparut la mijlocul secolului al XVI-lea. În 1556, Maria Manriquez de Lara a Spaniei s-a casatorit cu nobilul ceh Vratislav Perstyn. Ea a adus cu sine o statuie a Pruncului Preasfânt (care va deveni statuia Pruncului de Praga), înalta de aproximativ 45cm. (O alta traditie spune ca statuia a venit dintr-o manastire din Boemia si ca a fost obtinuta de Dona Isabella Manriquez care a oferit-o ca dar de nunta fiicei ei, Marie Manriquez, si ginerelui, Vratislav Perstyn.) În 1587, Maria a dat statuia ca dar de nunta fiicei ei, printesa Polyxena Lobkowitz.

Înainte sa continuam, sa amintim o legenda pioasa despre originea statuii: în sudul Spaniei, maurii au atacat o manastire carmelita, si doar patru calugari au reusit sa scape. Unul dintre ei, pe nume Iosif, avea o devotiune speciala fata de Pruncul Isus. Odata, pe când lucra în curte, un copil i-a aparut lui Iosif si i-a cerut sa se roage cu el. Copilul s-a rugat "Bucura-te Marie", iar la cuvintele "binecuvântat este rodul pântecelui tau Isus" a spus "Acesta sunt Eu". Iosif a stiut atunci ca l-a vazut pe Pruncul Preasfânt si a încercat sa reproduca imaginea. A încercat aceasta, fara prea mare succes, mai multi ani, pâna când într-o zi Copilul i-a aparut din nou. El i-a spus: "Am venit sa ma arat înca o data tie, pentru ca sa poti termina sculptura dupa asemanarea mea". Iosif a început imediat sa lucreze, si când a terminat, Copilul a disparut. Fiind foarte obosit, Iosif a adormit, dar nu s-a mai trezit niciodata. Preasfântul Prunc a venit sa îl ia pe prietenul sau în casa sa cereasca. Indiferent daca este adevarata sau nu din punct de vedere istoric, este o poveste frumoasa.

În 1628, printesa Polyxena a oferit statuia Carmelitanilor Desculti de la biserica Preasfintei Fecioare Victorioase din Praga. Ea a spus: "Va daruiesc ceea ce pretuiesc mai mult dintre posesiunile mele. Pastrati statuia cu veneratie si va va merge bine". În 1631, trupele suedeze au invadat Praga, si au devastat bisericile catolice. Carmelitanii au fost fortati sa paraseasca biserica Preasfintei Fecioare Victorioase. Trupele suedeze au profanat biserica, distrugând altarul principal, si au aruncat statuia, rupându-i bratele. În 1638, carmelitanii au putut sa se întoarca la Praga la biserica lor. Desi erau saraci, si-au amintit cuvintele printesei Polyxena. Parintele Ciril a gasit statuia Pruncului Isus îngropata între ruinele bisericii. El a curatat statuia si a asezat-o în oratoriul lor pentru veneratie.

Într-o zi, pe când se ruga înaintea statuii, el l-a auzit pe Pruncul Isus spunând: "Aveti mila de mine, si voi avea si eu mila de voi. Dati-mi mâini, si va voi da pace. Cu cât ma veti cinsti mai mult, cu atât va voi binecuvânta mai mult". Parintele Ciril a înteles ca trebuie sa gaseasca un mod pentru a repara mâinile Pruncului, dar el si fratii lui calugari nu aveau nici priceperea nici mijloacele materiale pentru a o face. De aceea, parintele Ciril a implorat-o pe Preasfânta Fecioara pentru a veni în ajutorul Fiului ei divin. Înca o data, atunci când parintele Ciril s-a rugat înaintea statuii, Pruncul i-a vorbit: "Aseaza-ma lânga intrarea în sacristie si vei primi ajutor". Parintele Ciril a îndeplinit imediat aceasta cerere. În doar câteva zile, un om a venit în sacristie dupa Liturghie pentru a oferi ajutor. Din donatiile lui s-a platit pentru repararea statuii. Mai mult, manastirea nu s-a mai confruntat niciodata cu saracia.

Au început sa aiba loc miracole. Primele au fost consemnate de catre pr. Emerich într-o carte publicata în germana în 1736 si în ceha în 1749. Cu aceste miracole, au început sa vina numerosi pelerini. În 1641, a fost construit un altar pe locul unde a fost asezata spre venerare statuia, iar apoi în 1644 a fost construita o capela. Nobilimea a început sa sprijine devotiunea fata de Pruncul de Praga, inclusiv regele Ferdinand (Austro-Ungaria), Regele Carol Gustav (Suedia) si Lordul Bernard Ignatius (Martinica). La 14 ianuarie 1651, cu ocazia unei procesiuni speciale a statuii de la biserica Preasfintei Fecioare Victorioase la diferite alte parohii, Bernard Ignatius a oferit o coroana de aur împodobita cu pietre pretioase, care a fost asezata pe capul statuii.

În anul 1648, Arhiepiscopul de Praga a aprobat oficial devotiunea fata de Pruncul Isus sub denumirea de "Pruncul de Praga". La 4 aprilie 1655, Arhiepiscopul Josef Corta, în numele Cardinalului Harrach al III-lea, a încoronat în mod solemn statuia Pruncului de Praga, cu o coroana si un glob. În 1741, statuia a fost asezata într-o alta capela, unde alaturi de ea au fost asezate imaginile Preasfintei Fecioare si a Sfântului Iosif, iar deasupra imaginile Tatalui ceresc si a Sfântului Spirit, înfatisând familia umana si cea divina a lui Isus. În acel timp statuia a început de asemenea sa fie îmbracata în îmbracaminte foarte elaborata.

De atunci, devotiunea la Pruncul de Praga a continuat sa creasca, în special în Italia, Spania si în tarile colonizate de spanioli. Devotiunea ne inspira la a medita la copilaria Domnului nostru si la regalitatea sa. În ciuda diferitelor tulburari si razboaie, statuia a ramas protejata. Mai mult, numeroase miracole au fost legate de aceasta devotiune.

Rugaciune revelata de Sfânta Fecioara Maria venerabilului parinte Ciril

O, Pruncule Isus, alerg la Tine si Te rog, prin mijlocirea Sfintei Tale Mame, sa ma ajuti în nevoia mea (se spune cererea) pentru ca eu cred cu tarie ca dumnezeirea Ta ma poate ajuta. Sper cu toata încrederea sa obtin harul Tau cel Sfânt. Te iubesc din toata inima mea si din tot sufletul meu. Îmi pare sincer rau pentru toate pacatele mele si Te rog, o, bunule Isus, sa-mi dai puterea sa le înving. Îmi propun sa nu Te supar si ma ofer Tie, dispus mai bine sa sufar orice decât sa Te fac pe Tine sa suferi.

De acum înainte doresc sa-ti slujesc cu fidelitate si, din iubire pentru Tine, o, Divine Prunc Isuse, voi iubi pe aproapele meu ca pe mine însumi. Atotputernice Prunc, Te implor din nou sa ma ajuti în aceasta nevoie a mea (...). Da-mi harul de a ma bucura de Tine, împreuna cu Maria si cu Iosif si de a Te adora împreuna cu sfintii Tai îngeri în Împaratia Cerurilor. Amin.

Pr. William Saunders este preot la parohia Fecioarei Sperantei din Potomac Falls si profesor de catehetica si de teologie la scoala Notre Dame din Alexandria, SUA.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/intrebi.asp?saunders=19
Vă rugăm să respectați drepturile de autor