www.profamilia.ro /intrebi.asp?saunders=13
 
 Tu întrebi 

Raspunde pr. William P. Saunders
sursa: Catholic Herald

Cuprins IOAN PAUL CEL MARE
pr. William P. Saunders

publicare în Catholic Herald: 14.04.2005
publicare pe ProFamilia: 19.04.2005

I-am auzit pe multi spunându-i iubitului nostru Papa trecut la Domnul, "Ioan Paul cel Mare". Au mai avut si alti Papi acest titlu? - un cititor din Sterling

Doi Papi au mai avut acest titlu, "cel Mare", adaugat numelor lor: Sf. Papa Leon I si Sf. Papa Grigore I. Papa Leon cel Mare (440-461) s-a nascut la Roma în anii 400. Ca acolit, a fost trimis în Africa, unde s-a întâlnit cu Sf. Augustin. Mai apoi a servit ca diacon sub Papii Celestin I si Sixt al III-lea. I-a urmat Papei Sixt al III-lea, fiind consacrat la 29 septembrie 440. Pontificatul sau a fost marcat de maretie: el a predicat cu forta împotriva ereziilor maniheista, pelagianista, priscillianista si nestorianista. În special a luptat împotriva ereziei lui Eutichie care, ca Nestorie, nega uniunea ipostatica, adica uniunea dintre naturile divina si umana, în unica persoana divina a Domnului nostru Isus Cristos. El a dat un celebru document prin care îl condamna pe Eutichie, si învata cu claritate despre misterul întruparii. Pentru a rezolva situatia, el a convocat Conciliul de la Calcedon, din 451, unde a fost citit documentul amintit, iar Episcopii au strigat ca raspuns: "Aceasta este credinta Parintilor; aceasta este credinta Apostolilor; cu totii credem aceasta; dreptcredinciosii cred aceasta, iar cine crede altcumva, anatema sa fie asupra lui. Petru a vorbit prin Leon." Conciliul de la Calcedon a definit ca "acelasi Domn Isus Cristos, Fiul unul-nascut, trebuie sa fie recunoscut cu doua naturi, fara amestecare sau schimbare, fara diviziune sau separare".

Papa Leon a fost un lider curajos. El s-a întâlnit cu Attila Hunul, cunoscut ca "Napasta lui Dumnezeu", si a reusit sa salveze Roma de la a fi jefuita. Traditia ne spune ca la acea întâlnire dintre ei, Attila i-a vazut pe Sf. Petru si pe Sf. Paul tinându-si sabiile deasupra Sf. Leon, si de aceea Attila s-a retras. Datorita acestei întâmplari, Sf. Papa Leon i se mai spune si "Scutul lui Dumnezeu". Din pacate istoria nu s-a repetat trei ani mai apoi, la o alta invazie. Papa Leon a suprimat festivalurile pagâne care mai dainuiau atunci, si a închis restul templelor. A trimis misionari în Africa, afectata pe atunci de barbari. A instituit numeroase reforme, impunând o disciplina stricta Episcopilor. Într-un timp al declinului imperiului roman, Leon a facut din papalitate o puternica autoritate centrala, recunoscuta ca sursa de stabilitate si întelepciune. A fost declarat Învatator al Bisericii în 1754.

Un alt Papa numit "cel Mare" a fost Papa Grigore (540-604). S-a nascut într-o înstarita familie romana, si a primit o buna educatie. Mai apoi a devenit Prefect de Roma. În timpul invaziei din 571, s-a ocupat de numerosii refugiati care au inundat orasul. Când parintii i-au murit, Grigore a devenit foarte înstarit. În 574, trei prieteni calugari benedictini l-au convins sa abandoneze lumea si sa intre în viata calugareasca. Sf. Grigore a devenit benedictin, transformându-si locuinta în manastire. Datorita abilitatilor sale extraordinare, a fost chemat în slujba Papei, mai întâi ca diacon papal (578), si apoi ca nuntiu papal la curtea bizantina (579-585). S-a întors apoi la manastirea sa, devenind superiorul ei. În 590 a fost ales Papa, si consacrat la 3 septembrie. Si pontificatul sau a fost maret: a refacut disciplina clericala, i-a dat jos pe Episcopii si preotii nedemni de functie. I-a protejat pe evrei. I-a hranit pe cei loviti de foamete mare, si i-a rascumparat pe cei capturati de barbari. A purtat negocieri cu barbarii, si pe multi i-a convertit. A finantat numeroase misiuni, inclusiv pe cea a Sf. Augustin de Canterbury, pe care l-a trimis în Anglia, si pe cea a Sf. Columban, care i-a evanghelizat pe franci.

Sf. Grigore a fost si un mare învatator. În a lui "Liber regulae pastoralis", a descris sarcinile Episcopilor, lectura valabila si astazi pentru acestia. A pus în scris vietile a numerosi sfinti în "Dialogurile" sale. S-au mai pastrat pâna azi numeroase din predicile si scrisorile lui. Grigore cel Mare a revitalizat Sfânta Liturghie si este creditat ca cel care a instituit cântul gregorian. Oferirea de 30 de Liturghii pentru o persoana decedata poarta si azi numele de "Liturghii gregoriene". Papa Grigore este considerat fondatorul papalitatii medievale. În ciuda rezultatelor sale, a fost un om umil. El si-a luat titlul oficial de "Slujitor al Slujitorilor lui Dumnezeu", titlu oficial pastrat de atunci si pâna acum. Si el este Învatator al Bisericii, fiind considerat ultimul dintre Parintii Bisericii de Apus. Privind spre acesti doi Papi, întelegem de ce au fost numiti în mod popular "cei Mari". Au fost mari prin exemplul lor de sfintenie, marturisit prin predici, învatatura, evanghelizare, pastorire, în special în timpuri grele, de persecutie. Au fost slujitori adevarati ai Domnului si ai Bisericii sale.

La fel se poate spune si despre iubitul nostru Papa Ioan Paul al II-lea. Ca învatator al credintei, calauzit de Duhul Sfânt, el ne-a oferit Noul Catehism, Codul Canonic Latin revizuit, si Codul Canonic Rasaritean; a scris 39 de documente importante, acoperind teme de doctrina, morala, spiritualitate; a tinut nenumarate discursuri si predici. Papa Ioan Paul al II-lea a subliniat chemarea universala la sfintenie si deci viata sacramentala care începe la Botez. Mergea saptamânal la spovada, si i-a îndemnat si pe ceilalti sa se deschida îndurarii infinite a lui Dumnezeu în Sacramentul Reconcilierii. În ultima sa enciclica despre Euharistie, "Ecclesia de Eucharistia", el a încurajat devotiunea fata de Domnul prezent în Preasfântul Sacrament. Sfântul Parinte a fost un mare aparator al moralei crestine: a subliniat sfintenia vietii de la conceptie si pâna la moartea naturala, demnitatea persoanei umane si sfintenia casatoriei si iubirii conjugale. A avut curajul de a pastra fara distorsiuni Cuvântul lui Dumnezeu, fara sa îl conformeze la capriciile societatii.

Ca succesor al Sf. Petru, a cautat unitatea trupului lui Cristos, facând 104 vizite pastorale în afara Italiei. A canonizat 482 de sfinti si a beatificat 1.342 de fericiti, stiind ca avem nevoie de modele de sfintenie care sa ne inspire. Pe Fecioara Maria a amintit-o constant la încheierea documentelor sale, încredintându-ne mereu ei. Prin viata sa, ne-a învatat cum sa traim, dar si cum sa murim cu Isus. Pe buna dreptate îi putem spune Papa Ioan Paul cel Mare.

Pr. William Saunders este preot la parohia Fecioarei Sperantei din Potomac Falls si profesor de catehetica si de teologie la scoala Notre Dame din Alexandria, SUA.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/intrebi.asp?saunders=13
Vă rugăm să respectați drepturile de autor