www.profamilia.ro /intrebi.asp?id=44
 
 Tu întrebi 


 

D. V. întreaba:

Cununia mea a fost în secret si nu a fost înregistrata niciodata. La data respectiva s-a oficiat în rit ortodox... acum eu sunt greco-catolica. Din pacate nu ne-am spovedit si împartasit înainte de cununie, iar sotul meu avea foarte multe pacate grave de marturisit... Întrebarea mea este: casatoria noastra este valabila, în ciuda acestor neajunsuri, în fata lui Dumnezeu?

Raspunde pr. Tiberiu Sîrbu:

Din cauza ca întrebarea Dvs. nu a dat anumite date (detalii) necesare pentru a verifica validitatea sau invaliditatea casatoriei Dvs. trebuie sa va dam un raspuns care poate tine seama doar de elementele pe care ni le-ati precizat.

Nu stim daca ati fost înainte de casatorie greco-catolica sau ortodoxa, dar si la casatoria catolicilor si la cea a ortodocsilor se cere în mod normal ca forma casatoriei sa fie publica, celebrata în biserica (cf. can 838 §.1) si nu în secret (can. 840 stabileste conditiile pentru acordarea permisiunii de celebrare a casatoriei în secret), sa fie înregistrata în registrul de casatorii (cf. can 841 §. 1), iar daca dintr-un motiv grav si urgent se poate cere celebrarea cununiei "în secret" aceasta se poate face doar daca se obtine permisiunea Ierarhului locului (cf. can 840 §.1).

Apoi în primul rând trebuie vazut daca în momentul celebrarii casatoriei nu existau impedimente care sa o faca invalida, chiar daca impedimentul îl are numai una din cele doua parti (cf. can. 790 §2). Daca Dvs. ati fost greco-catolica si înainte de casatorie, trebuiau respectate si canoanele referitoare la casatoriile mixte (can 813-816), mai ales din cauza can. 813 care spune: "Casatoria între doua persoane botezate dintre care una este catolica, iar cealalta este necatolica, fara permisiunea prealabila a autoritatii competente este interzisa".

Apoi în legatura cu spovada dinainte de casatorie: deoarece se celebreaza un sacrament (si nu se încheie doar un contract ce poate sau nu sa fie mai apoi desfacut prin divort sau anulat) trebuie ca cei doi miri sa se spovedeasca înainte de casatorie si sa fie în stare de har în momentul primirii sacramentului casatoriei. Si acesta este un aspect important si îsi poate arata roadele mai apoi în viata conjugala si de familie.

Dar pentru a nu face noi prea multe supozitii de genul "daca a fost asa ..., atunci ...", e mai bine (daca doriti un raspuns mai precis) sa ne contactati prin sit, pentru a ne da mai multe detalii. Daca doriti putem continua discutia în privat (prin email). Doar sa ne spuneti.

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/intrebi.asp?id=44
Vă rugăm să respectați drepturile de autor