www.profamilia.ro /familia.asp?medicina=57
 
 FAMILIA 

În apararea sanata?ii

Inapoi la cuprins Plante medicinale - Anasonul

(Pimpinella Anisum L. - fam. Umbelliferae)

Anasonul, specie anuala care creste numai în cultura, este cultivata în special în judetele Ialomita, Calarasi, Giurgiu, Teleorman, Olt, Timis si Constanta.

Este o planta bogata în uleiuri volatile ce contin anetol, aldehida anisica, cetone, colina, având proprietati aromatizante (în unele culturi este utilizat drept condiment alimentar), carminative, antispastice, expectorant; creste productia de lapte a mamelor ce alapteaza, este tonic nervin, stimulând secretia pancreasului si a intestinului, diuretic si antihelmintic (contra viermilor intestinali).

Ceaiul obtinut din aceasta planta este utilizat în special pentru colicile intestinale ale copiilor sau pentru combaterea meteorismului (balonarea) abdominal. Se mai poate utiliza si în tulburarile dispeptice (dificultati legate de digestia alimentelor), atonii gastrice, insuficienta pancreatica exocrina si intestinala, viermi intestinali. Datorita proprietatilor sale expectorante se utilizeaza si în infectii ale cailor aeriene, atât în cele superioare cât si în cele inferioare. Poate fi utilizat de catre mamele care nu au o secretie suficienta de lapte pentru nou-nascuti.

Ceaiul de anason pentru adulti se obtine din infuzarea unei jumatati de lingurita de fructe pentru 300 ml apa. Dupa 20 minute se strecoara. Întreaga cantitate se bea fractionat în trei reprize, înaintea meselor principale. Iar pentru sugari se folosesc 5-6 fructe la 100 ml apa.

Atentie: Acest ceai are si contraindicatii: boala ulceroasa, enterocolite acute sau cronice. Cure scurte deoarece anetolul este toxic!

Dr. Sorin Bolog

Lumina crestinului, septembrie 2005

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/familia.asp?medicina=57
Vă rugăm să respectați drepturile de autor