www.profamilia.ro /familia.asp?medicina=56
 
 FAMILIA 

În apararea sanata?ii

Inapoi la cuprins

Migrena

Migrena este o maladie cu manifestari paroxistice de cefalee cu durata de la 4 la 72 de ore, de intensitate moderata sau severa, care altereaza frecvent activitatea cotidiana si se amplifica la efort fizic. Cefaleea este asociata cu greturi, vome, fonofobie si fotofobie. Dupa acces urmeaza o stare de somnolenta si de extenuare.

Specialistii spun ca un rol important în aparitia migrenei îl joaca factorii genetici. Daca ambii parinti au fost sensibili la accesele unei dureri de cap, atunci în 90% dintre aceste cazuri aceasta neplacere este mostenita si de catre copii. Dupa parerea altora, se mosteneste nu boala însasi, ci predispozitia sistemului vascular al creierului catre o reactie sau alta la diferiti factori excitanti.

Mai frecvent se întâlnesc doua forme de migrena: migrena fara aura (comuna) si migrena cu aura, clasica sau asociata.

Migrena se manifesta printr-o durere de cap care pulseaza, care creste în intensitate în cazul muncii fizice sau al mersului. În acest timp, în afara durerii de cap foarte puternice, persoana respectiva dezvolta stari de greata, varsaturi, nesuportând lumina puternica si zgomotele.

La început, senzatiile neplacute sunt localizate în zona fruntii, a globului ocular, cel mai adesea în partea dreapta.

Caracterul bolii este dominat de o durere care pulseaza. Foarte rar durerea da si junghiuri sau umflaturi.

Durerea este însotita de scaderea pragului de reactie a organelor de simt, ceea ce se manifesta mai ales prin reactii patologice la lumina puternica, la zgomote, la mirosurile tari. Chiar si un contact delicat cu pielea devine de nesuportat. La unele persoane se observa umflarea arterei temporale. Pe partea capului în care este localizata durerea se observa lacrimarea ochiului, înrosirea globului ocular, adesea inflamarea regiunii din jurul sprâncenei.

Uneori apar iluziile vizuale: toti oamenii, obiectele par a fi mai mici sau, dimpotriva, alungite. Daca tulburarile vizuale apar din regiunea dreapta, atunci durerea de cap este localizata în partea stânga si viceversa.

Migrena simptomatica se întâlneste rar (tumoare, malformatie vasculara). Tratamentul crizelor poate fi facut prin aplicarea de comprese reci sau calde, frectia tâmplei, cafea puternica, o bucatica de zahar. Se recomanda evitarea activitatilor solicitante care amplifica cefaleea, ca si alti factori provocatori (stresul, oboseala, insuficienta somnului, anumite produse alimentare). Pe lânga terapia medicamentoasa, în cazul migrenei se mai folosesc acupunctura, masajul, electrostimularea la nivelul pielii.

Un rol important în aceasta perioada îl are dieta, din care trebuie excluse produsele care contin tiromina care are efect vasoconstrictor si poate provoca accese migrenoase (ciocolata, cacao, nuci, citrice, fasole, rosii, telina, brânzeturile) ca si alcoolul. Pe de alta parte, unele studii au dovedit ca folosirea medicamentelor în exces si fara sfatul medicului constituie aproximativ 20% din cazurile de migrena.

Dr. Doina-Lucia Amza, medic primar

Lumina crestinului, septembrie 2005

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/familia.asp?medicina=56
Vă rugăm să respectați drepturile de autor