www.profamilia.ro /familia.asp?medicina=55
 
 FAMILIA 

În apararea sanata?ii

Inapoi la cuprins Plante medicinale

Afinul

Vom începe, cu acest numar, o mica prezentare a plantelor medicinale în ordine alfabetica dupa denumirea populara cea mai utilizata.

În fitoterapie se utilizeaza frunzele si fructele acestui arbust ce creste în zona montana. Frunzele se culeg dupa recoltarea fructelor. Acestea, sub forma de ceai, sunt utilizate în principal în tratamentul diabetului zaharat, ele continând substante ce scad glicemia. De asemenea, compusii activi din frunze mai au si efecte diuretice (cresc cantitatea de urina) si dezinfectant al tractului urinar, antidiareic, antihemoragic, anticataral, fiind utilizate si în enterocolite, diaree usoara, adjuvant în infectii urinare, guta, reumatism, catar bronsic. Peste o lingurita de frunze uscate si maruntite se toarna o cana de apa fierbinte. Se acopera si se tine la cald timp de 15-30 minute. Se beau 2-3 cani pe zi, neîndulcit în cazul diabetului zaharat.

Fructele se culeg la maturitate cu ajutorul unor instrumente speciale. Au actiune astringenta si hipoglicemianta, sunt bogate în provitamina A si vitamina C. Sunt utilizate în diaree usoara, enterocolite de fermentatie sau putrefactie, oxiuraza, diabet zaharat, infectii urinare. Se consuma proaspat sau se prepara. O lingurita si jumatate de fructe zdrobite se pun în 500 ml de apa; se fierb aproximativ 30 de minute. Toata cantitatea se bea fractionat în trei reprize în decursul unei zile. Macerarea la rece: o lingurita si jumatate de fructe zdrobite se lasa în 400 ml de apa rece, la temperatura camerei, timp de opt ore. Toata cantitatea de macerat se bea în timpul unei zile în trei reprize.

Dr. Sorin Bolog

Lumina crestinului, mai 2005

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/familia.asp?medicina=55
Vă rugăm să respectați drepturile de autor