www.profamilia.ro /familia.asp?medicina=54
 
 FAMILIA 

În apararea sanata?ii

Inapoi la cuprins Investigatiile de laborator

Pe parcursul a câtorva articole va vom prezenta cele mai importante investigatii de laborator, valorile normale, situatiile în care ele sunt crescute sau scazute si în ce afectiuni trebuie cercetate. Subliniem faptul ca toate valorile normale prezentate variaza în functie de sex si vârsta.

1. Glicemia ("zaharul din sânge")

Valorile normale sunt cuprinse între 55 si 115 mg/dl.

Glicemia trebuie cercetata în una din urmatoarele situatii: când exista o suspiciune de diabet zaharat; la persoanele cu diabet zaharat cunoscut; criza (coma) alcoolica acuta; sarcina; hipertensiune arteriala; suspiciune de hipoglicemie (semnalata prin stari de lesin, pierderea cunostintei).

Valori crescute întâlnim în: diabet zaharat; prin consumul anumitor medicamente; boli ale pancreasului; boli endocrine; infarct miocardic; stres, nervozitate; arsuri grave.

Valori scazute ale glicemiei se întâlnesc în: diabet zaharat incorect evaluat si tratat; asa-numita "hipoglicemie pe stomacul gol" (în lipsa hranei); consum de alcool care nu este precedat de consum de alimente.

2. Amilaza (amilazemia)

Valorile normale sunt în jurul cifrei de 32 u. Wohlgemuth.

Amilazemia se verifica în: suspiciune de iritare a pancreasului (ex: când exista diagnosticul de litiaza biliara); durere recidivanta în abdomenul superior cu iradiere în spate.

Valori crescute întâlnim în: pancreatita acuta si cronica; afectiuni ale ficatului si vezicii biliare; dupa operatia de colecistectomie (scoatere a vezicii biliare); cancer pancreatic; parotidita epidemica (oreion).

3. TGP (transaminaza glutamicopiruvica)

Valorile normale sunt cuprinse între 9 si 43 U/L.

Analiza investigheaza functia ficatului si este verificata în urmatoarele situatii: suspiciune de afectiune hepatica (a ficatului); consum permanent al unor anumite medicamente; diverse acuze (dureri) în abdomenul superior; controlul periodic al hepatitei acute sau cronice.

Valori crescute ale TGP întâlnim în: hepatita acuta; intoxicatii cu medicamente, ciuperci, dizolvanti organici; hepatita cronica acutizata sau persistenta; ciroza hepatica; cancer hepatic sau al vezicii biliare. Un TGP normal nu exclude o afectiune hepatica.

4. TGO (transaminaza glutamicoxalacetic)

Valorile normale sunt cuprinse între 0 si 37 U/L.

Este necesara evaluarea ei în afectiunile hepatice. Importanta are doar studierea valorilor crescute fata de normal ale TGO.

Valori crescute întâlnim în: hepatita acuta; hepatita cronica activa; hepatita cronica persistenta; cancer hepatic; cancer al vezicii biliare; consum cronic al unor anumite medicamente; intoxicatii cu ciuperci;pancreatita; consum exagerat de alcool; anumite afectiuni ale muschilor. Un TGO normal nu exclude o afectiune hepatica.

5. Bilirubina (bilirubinemia)

Valorile normale sunt cuprinse între 0 si 1,3 mg/dl.

Analiza bilirubinei este necesara în investigarea cauzei aparitiei icterului (coloratia galbena a tegumentelor).

Valori crescute sunt întâlnite în: afectiuni hepatice; hepatita alcoolica; hepatita acuta tip A sau B; cancerul de pancreas; intoxicatii acute cu diversi produsi chimici; obstructia cailor biliare; anemii hemolitice (care apar prin distrugerea masiva a globulelor rosii).

Bilirubina poate creste normal (fiziologic) la nou-nascut, constituind asa-numitul icter fiziologic al nou-nascutului.

Observatie: Nu întotdeauna o valoare crescuta a bilirubinei înseamna o afectiune hepatica.

6. Leucocitele

Valorile normale sunt cuprinse între 4.100 si 10.900. Leucocitele trebuie cercetate în suspiciune de infectie bacteriana sau virala, în hepatomegalie (marirea de volum a ficatului), splenomegalie (marirea de volum a splinei), în leucemie, în dureri abdominale de cauza neprecizata, în tratamentul cu citostatice.

Valori crescute întâlnim în: stres, efort fizic intens, boli infectioase, apendicita acuta, pancreatita, leucemie. Valori scazute întâlnim în: ciroza hepatica, rubeola, rujeola, faza initiala a leucemiei acute, tratamentul cu anumite medicamente, deficit de vitamina B12, boala de iradiere. Numarul leucocitelor se poate schimba la intervale scurte de timp (ore).

7. Diferentierea leucocitelor sau formula leucocitara

Prin investigatii de laborator, se determina valoarea unor anumite tipuri de leucocite: eozinofilele: cresc în afectiuni alergice si parazitoze intestinale; limfocitele: cresc în infectii virale, leucemii si scad în anumite tipuri de anemie; monocitele: cresc în infectii bacteriene; bazofilele: cresc în sinuzita cronica si scad în stres, boli ale tiroidei; neutrofilele: cresc în leucemii, boala reumatismala, boli infectioase si scad în anumite forme de anemie.

8. Numaratoarea eritrocitelor

Este utila evaluarea acesteia în stabilirea diagnosticului de anemie. Valoarea normala este cuprinsa între 4.200.000 si 6.300.000.

Valori crescute întâlnim în: fumat excesiv, boli pulmonare cronice, la personale ce locuiesc la mare altitudine, în cancerul renal si în situatii de deshidratare. Valori scazute întâlnim în: hemoragii, deficit de vitamina B12, boli ale tiroidei.

9. Hemoglobina

Valorile normale sunt cuprinse între 12 si 18 grame/decilitru. Cercetarea valorilor hemoglobinei este utila în: diagnosticul si tratamentul anemiei, stabilirea cauzei scaderii în greutate. Valori crescute întâlnim în stari de deshidratare. Valorile scazute sunt specifice cancerului, alcoolismului cronic, tulburarilor gastro-intestinale, malabsorbtiei intestinale, hemoragiilor. (va urma)

Dr. Doina-Lucia Amza, medic primar

Lumina crestinului, mai, iunie 2005

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/familia.asp?medicina=54
Vă rugăm să respectați drepturile de autor