www.profamilia.ro /familia.asp?medicina=52
 
 FAMILIA 

În apararea sanata?ii

Inapoi la cuprins

Vaccinarea antigripala

Sezonul rece este dominat de îmbolnaviri precum gripa, virozele respiratorii, pneumoniile.

Gripa este o afectiune contagioasa de etiologie virala. Virusurile care determina declansarea infectiei virale au fost împartite în trei tipuri (A, B si C); tipul A (si mai putin frecvent, tipul B) sufera anual mutatii antigenice la nivelul a doua glicoproteine de suprafata: hemaglutinina si neuraminidaza. Aceste glicoproteine sunt responsabile de declansarea raspunsului imun în timpul infectiei.

Profilaxia împotriva gripei se obtine prin vaccinare. Datorita mutatiilor antigenice, în fiecare an în luna februarie, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) formuleaza recomandari cu privire la tulpinile virale ce trebuie incluse de catre producatori în vaccinurile antigripale destinate utilizarii în cursul sezonului rece urmator. Vaccinurile antigripale sunt preparate din virusuri cultivate pe ou embrionat, dupa inactivare si în urma unui proces de purificare atent controlat. Spre deosebire de administrarea produselor medicamentoase utilizate în scop de tratament, în cazul carora substanta activa parcurge un traseu complicat pâna la exprimarea clinica a efectului, actiunile de profilaxie (ex. vaccinarile antigripale) presupun inocularea directa a antigenelor, cu scopul declansarii unui raspuns imun pe cale "naturala". Modul de prezentare a acestor antigene în cadrul vaccinului (virion întreg, fragmentat sau antigen de suprafata purificat), precum si asocierea altor reziduuri cu caracter antigenic, sunt variabile care moduleaza raspunsul imun, precum si asocierea acestuia cu aparitia unor efecte nedorite. OMS si Comunitatea Europeana (Farmacopeea Europeana) a instituit recomandari sub forma unor standarde de calitate pentru o serie de parametri. Respectarea acestor standarde asigura limitarea sau absenta declansarii reactiilor adverse vaccinale, valorile respective fiind deci expresia obiectiva a "performantelor", certificatul de calitate al oricarui vaccin.

Prezentarea antigenelor virale în vaccinurile antigripale poate fi sub forma virionului integral, virion fragmentat (inactivate) sau a antigenului de suprafata purificat. Împreuna cu acestea, un vaccin antigripal mai contine componente nonvirale. Diferentele între varietatile de antigen gripal pot afecta eficacitatea vaccinului, iar diferentele în concentratiile componentelor nonvirale determina profile de reactogenicitate postvaccinala diferite. Spre exemplu, pentru vaccinarea antigripala la copii se recomanda doar utilizarea vaccinurilor fragmentate sau a celor cu antigen de suprafata purificat (subunitare).

De asemenea, desi vaccinurile antigripale comercializate în prezent contin doar urme de proteine de ou (ex. ovalbumina), prezenta acestora poate induce declansarea unor reactii de hipersensibilitate imediata la persoanele cu alergie severa la proteinele din ou.

Pe piata româneasca se comercializeaza Fluarix (produs de Smith-Kline Beecham) si Vaxigrip (produs de Pasteur), care sunt vaccinuri fragmentate, si Influvac (produs de Solvay), care este un vaccin subunitar.

În prezent, conceptul de preventie a bolii câstiga tot mai mult teren, tratamentul bolii o data declansate fiind însotit de manifestari neplacute pentru pacient si uneori de consecinte ireversibile si de costuri greu de suportat (pentru pacient si pentru sistemul social), fara a mai aminti situatiile în care solutiile terapeutice oferite nu aduc rezolvarea asteptata.

Subliniem faptul ca diagnosticul de gripa (a nu se confunda cu viroza, guturaiul, pneumonia) se pune numai pe baza investigatiilor de laborator. Vaccinul antigripal previne deci gripa.

În ceea ce priveste virozele respiratorii, acestea pot aparea chiar daca a fost efectuata vaccinarea antigripala.

În viroze, simptomele cele mai frecvente sunt: cefaleea (durerea de cap) dureri de gât, rimoree (guturai) dureri musculare, febra, astenie, tuse, conjunctivita. Viroza trebuie tratata pentru a nu se ajunge la complicatii. Tratamentul consta în: repaus, consum ridicat de lichide, Paracetamol, Vitamina C, Cofeina, Iburofen sau combinatia acestora în produsul farmaceutic tip Coldrex.

Dr. Doina-Lucia Amza, medic de familie

Lumina crestinului, ianuarie 2005

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/familia.asp?medicina=52
Vă rugăm să respectați drepturile de autor