www.profamilia.ro /familia.asp?medicina=51
 
 FAMILIA 

În apararea sanata?ii

Inapoi la cuprins

Sfatul medicului
Dr. Francisc Cosa

Osteoporoza

Una din bolile grave ale epocii actuale este osteoporoza. Osteoporoza are o incidenta mare si este în crestere datorita maririi proportiei persoanelor ce apartin vârstei a treia si datorita complicatiilor sale numeroase, unele grave atât pentru pacient cât si pentru societate. De aceea, OMS a ajuns la concluzia ca osteoporoza constituie una din principalele probleme de sanatate publica.

Osteoporoza poate fi definita ca o afectiune scheletica sistemica, caracterizata prin reducerea masei osoase si deteriorarea microarhitecturii tesutului osos, având drept consecinta cresterea fragilitatii osoase si a susceptibilitatii la fracturi.

Osteoporoza este o afectiune a societatii moderne tributare unui anumit stil de viata, care este caracterizat printr-o dieta si scaderea miscarii fizice.

Masa osoasa este considerata a fi determinantul major si masurabil al riscurilor fracturilor osteoporotice. Masa osoasa creste în timpul copilariei si adolescentei, atinge un maximum în decada a treia de viata si descreste progresiv dupa aceea.

O serie de boli pot favoriza reducerea masei osoase si anume: hipertiroidismul, hipoparatiroidismul, sindromul Cushing, sindromul de malabsorbtie. Utilizarea unor medicamente precum corticosteroizii pe termen lung, anticonvulsivantele, antiacidele cu aluminiu, heparina pot de asemenea duce la scaderea masei osoase. Cele mai afectate persoane sunt cele din categoria vârstei a treia, iar femeile sunt pe departe cele mai afectate, factorii hormonali jucând un rol important.

Diagnosticarea afectiunii se face pe baza: anamnezei: vârsta peste 40 de ani, consumul excesiv de cafea, imobilizarea si inactivitatea, istoric familial de fracturi fara cauze evidente (asa-zisele fracturi patologice); simptomatologiei: dureri osoase locale sau generalizate, dureri articulare, a radiografiei osoase simple; tomodensimetriei osoase care ajuta si usureaza foarte mult diagnosticul. Ar fi de mentionat ca cea mai frecventa localizare a fracturii este la nivelul soldului si reprezinta prima cauza de mortalitate la persoanele de peste 75 ani. Adesea, recuperarea este incompleta si necesita îngrijiri pe termen lung.

Tratamentul profilactic al osteoporozei este foarte important si consta în: 1. identificarea adolescentilor si a adultilor cu risc de osteoporoza si începerea aplicarii masurilor ce vizeaza atingerea masei si a densitatii osoase maxime la nivel vertebral, sold etc, pâna la vârsta de 20 de ani. 2. recomandari privind exercitiul fizic, dieta bogata în calciu, evitarea fumatului si a consumului excesiv de alcool; în cazul femeilor, la vârsta menopauzei, se recomanda tratament hormonal de substitutie. 3. educatia femeilor între 20 si 39 de ani, cu scopul de câstigare de masa osoasa suplimentara în aceasta decada.

Tratamentul medicamentos al osteoporozei este complex, de lunga durata si individualizat în functie de forma de osteoporoza a pacientului si consta în administrarea de: estrogeni cu sau fara progesterone; calcitonina; bifosfonati; fluorura de sodium; calciu, vitamina D, Decanofort.

Mesagerul Sf. Anton, sep-oct 2004

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/familia.asp?medicina=51
Vă rugăm să respectați drepturile de autor