www.profamilia.ro /familia.asp?medicina=49
 
 FAMILIA 

În apararea sanata?ii

Inapoi la cuprins Secretul cifrat al E-urilor

Înainte de 1989 în majoritatea tarilor comuniste existau cam 8000 de sortimente alimentare. Azi s-a ajuns la 50 000. De ce?

 

Nu de mult au aparut în librarii câteva carti si o emi­siune la TV, în care au fost analizate problemele în legatura cu substantele contrafacute adaugate la alimente în numar de zeci de mii si despre care, în general, nu se stie nimic Unii sunt de parere ca le putem consuma fara grija, având în vedere ca Ministe­rul Sanatatii vegheaza ca nu cumva sa ingeram o cantitate mai mare decât aproba baremul si ca avem nevoie de aceste adaosuri fiindca între prepa­rarea industriala a alimentelor si consu­mul lor s-a produs un decalaj în timp si spatiu.

Din cauza consumului neeconomic s-a ajuns la o supraproductie, telul este extraprofitul, din care cauza alimentele trebuiesc conservate. În supermar­keturi ai la dispozitie, pe lungimi de km, alimente contrafacute, împachetate în plastic. Smântâna de azi nu mai este sub­stanta aceea grasa de deasupra lap­telui, ci se face din lapte degresat, praf de lapte degresat, grasimi vegetale stabilizate cu gelatina, pectina si amidon pentru a nu se lichefia.

Sa vedem din ce se pregatesc cren­vur­stii de pasare pe care gastro-enteo­rologul îl recomanda copiilor alergici. Se face din: carne tocata de pasare, gra­si­me de pasare, soia, albumina, emulgator E460, amidon de mazare, ou, lactalbu­mina, amestec de condi­mente stabili­zatoare E 621, dextroza, antioxidant E 300, substante care mentin echilibrul acido-bazic E 262 si conser­vant E 250.

Sa luam ca exemplu o tânara dupa terminarea serviciului, în drum spre casa îsi face cumparaturile si serveste urmatorul meniu familiei: supa de pasare cu taitei (din bulion concentrat, cub) cartofi piure din cartofi fulgi, deshi­dratati, crenvursti de pasare cu mustar. Desert: tort rusesc cu frisca si ne­lipsita Cola ca bautura sau orice alt suc, caci sanatatea e impor­tan­ta! Daca mai ser­vim si racoritoare care contin aspar­tam despre a caror efec­te înca nici acum nu s-au ter­mi­nat con­tro­versele, si daca ne uitam din ce s-a preparat fie­ca­re aliment, la o masa mo­desta înghitim 20-25 E-uri di­ferite.

Si daca la recomandarea dentistilor mestecam o guma de mestecat fara zahar, mai înghitim în plus 11 E-uri. Si asta numai la o singura masa.

Prin ingerarea zilnica a aces­tor chi­micale, de-a lungul anilor ce efecte vor avea asu­pra bietului organism uman? Cum reactioneaza la moleculele de albu­mina produse prin manipulare genetica? Sau la conservantele experimentate în eprubete? Raspunsul ni-l dau cabinetele medicale în urma cazurilor consultate. Alergia, care în ultimul timp a devenit atât de frec­venta, are printre alte cauze si o tulbu­rare de metabolism. Inginerii chimisti combat energic aceasta acuza­tie, si anume ca nu s-a documentat pâna acum ca s-ar datora actiunii conser­van­tului E 250. Dar sa ne ras­punda d-na Margit Wallstróm, membra în domeniul apararii si conservarii me­diului înconjurator din U.E.: "Locuiesc pe un morman de chi­micale. De-a lungul a 50 de ani de viata mi-am into­xicat corpul cu aceste chi­micale. Rochia pe care o port, mobila pe care o am în casa si la serviciu, com­pu­­terul meu, masina, mâncarea pe care o consum, toate sunt pli­ne de chimicale. Cele mai multe sunt inofensive, dar unele sunt foarte pericu­loase. Chiar înainte de a activa în apara­rea si con­ser­varea mediului în UE stiam de­spre chimicalele cu care am zilnic con­­tact ca se integreaza în organismul meu, dar nu am realizat ca unele dintre ele ramân toata viata.

Acum câtiva ani am aflat de la un medic ca un adult obisnut are câteva sute de chimicale în organism. Deci, chi­mi­cale care nu fac parte din elemen­te­le constituante ale organis­mului care pro­­duc boli grave si daune pe toata via­ta." - va urma - (Dr. Petrovan Melania, medic specialist laborator clinic)

Vita Catholica Banatus, noiembrie 2004

Această pagină a fost listată de la adresa: http://www.profamilia.ro/familia.asp?medicina=49
Vă rugăm să respectați drepturile de autor